|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Inspecties | gezondheid, CVTI |
Monsternemingen en analyses |
Controles bij invoer |
Fraudebestrijding | Barometers |
Wetenschappelijk Comité Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
10.02.2016 Het Wetenschappelijk Comité bestaat uit een twintigtal wetenschappers die gespecialiseerd zijn in risicobeoordeling met betrekking tot de voedselketen. Het brengt onafhankelijk advies uit op vraag van de Gedelegeerd bestuurder of de Minister of op eigen initiatief. Het Wetenschappelijk Comité werd in 2014 geconfronteerd met het onverwachte overlijden van zijn voorzitter Prof. Em. Dr. Apr. C. Van Peteghem. Hij werd opgevolgd door Prof. Dr. E. Thiry. Dr. L. Herman werd verkozen tot ondervoorzitster. In afwachting van haar definitieve benoeming werd Prof. Dr. Apr. S. De Saeger opgenomen als extern expert van het Wetenschappelijk Comité. In 2014 heeft het Wetenschappelijk Comité 22 adviezen en 1 amendement uitgebracht (waarvan 3 sneladviezen). Eén advies (advies 14-2014 over de voedselveiligheid van insecten) werd samen met de Hoge Gezondheidsraad gepubliceerd. In 2014 schonk het Wetenschappelijk Comité bijzondere aandacht aan:
Daarnaast werden ook adviezen uitgebracht over ontwerpen van koninklijk besluit, over autocontrolegidsen en over het analyseprogramma van het FAVV (adviezen 10-2014, 11-2014, 12-2014 en 13-2014). Verbetering van de veiligheid van de voedselketen door risicopreventie Op 28 november 2014 heeft het Wetenschappelijk Comité zijn tiende symposium georganiseerd. Het thema van dit symposium was het verbeteren van de veiligheid van de voedselketen door risicopreventie binnen de plantaardige en dierlijke productie. Dit symposium heeft ongeveer 180 deelnemers samengebracht. Uniek aan het concept van het symposium was dat de nadruk gelegd werd op de verbanden die bestaan tussen risicopreventie op het niveau van de plantaardige en dierlijke productie enerzijds en voedselveiligheid anderzijds. De reden voor het groeiend belang van preventie in het kader van duurzame ontwikkeling kwam ook aan bod. Het behoud van de gezondheid van dieren en planten in intensieve productiesystemen is gebaseerd op het begrip en de evaluatie van de complexe interactie van de risico's op verschillende tijd- en ruimteschalen. Dit impliceert de integratie van tal van factoren, zoals meteorologische gegevens, kenmerken van populaties, microbiologische kenmerken, epidemiologische gegevens, ... Het beheer van deze risico's op het niveau van een sector of op nationaal niveau vereist regelgeving en maatregelen om het opkomen van nieuwe pathogene agentia en de insleep van quarantaineorganismen te voorkomen, en ook de uitwerking van bestrijdingssprogramma's. De inspanningen met het oog op de verbetering van de risicopreventie in de plantengezondheid en de controle van plantenziekten hebben geleid tot het concept van de geïntegreerde bestrijding van schadelijke organismen/ziektes met inbegrip van landbouwpraktijken, biologische controlestrategieën, het gebruik van agrochemische producten, enz. In de dierlijke productie wordt de terminologie van een geïntegreerde controle van schadelijke organismen niet als dusdanig gebruikt, zelfs indien de onderliggende concepten (ziektepreventie via beheersingsstrategieën, bioveiligheidsmaatregelen en vaccinatiestrategieën en/of geneesmiddelen) als ook de onderliggende bedreigingen (selectie van toegenomen antimicrobiële resistentie) sterk vergelijkbaar zijn. Er worden ook meer en meer inspanningen geleverd in de primaire dierlijke productie naar een preventief beheer van de risico's gebaseerd op beslissingsondersteunende systemen. Bij wijze van afsluiting van het symposium werd een debat gehouden met betrekking tot risicopreventie binnen de voedselketen met vertegenwoordigers van de sector, van de consumenten en van andere beslissingsorganen. |
|