www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2014
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
ZOEKMOTOR
A tot Z
FR NL



  Additieven en aroma's Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 07.06.2016

Additieven zijn stoffen die aan levensmiddelen worden toegevoegd om technische redenen: om de houdbaarheid te verlengen (bewaarmiddelen en anti- oxidanten), om de kleur of smaak te wijzigen of te herstellen (kleurstoffen en smaakstoffen), … Het FAVV voert analyses uit op bewaarmiddelen (sulfiet, benzoaat, …), zoetstoffen (acesulfaam K, aspartaam, neotaam, sucralose, steviolglycosiden, …), toegelaten en verboden kleurstoffen (soedanrood I, II, III en IV, methylgeel, oranje II, pararood, rhodamine B), toegelaten (fosfaten) en verboden emulgatoren (morfoline) enz. De Europese wetgeving betreffende de additieven bevat een positieve lijst; dit betekent dat enkel de additieven met een specifieke toelating mogen worden gebruikt.

Het FAVV voert ook analyses uit op stoffen die van nature aanwezig zijn in aroma's (cumarine, pulegon).

Het gebruik van sulfiet in gehakt vlees is wettelijk verboden. Vlees dat aan de lucht is blootgesteld oxideert en krijgt geleidelijk een bruinachtige kleur. Sulfiet wordt toegevoegd om de rode kleur van het vlees te bewaren. Hierdoor kan bedorven vlees een vers uitzicht behouden en een risico vormen voor de voedselveiligheid. In bereid gehakt vlees mogen wel sulfieten voorkomen in toegevoegde ingrediënten. In voorkomend geval mag het gehalte aan sulfiet in het eindproduct niet hoger zijn dat de wettelijk vastgestelde norm en moet het op de ingrediëntenlijst voorkomen. Een controle op de aanwezigheid van sulfiet in gehakt bestaat in eerste instantie uit een snelle routinetest waarbij gebruik gemaakt wordt van malachietgroen. Indien deze test positief is, wordt de aanwezigheid bevestigd in het labo.

 

 

Aantal missies Aantal operatoren
647 547

 

 

  Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen Aantal maatregelen
Aroma's 44 100,0%  
Toegelaten kleurstoffen 122 99,2%  
Verboden kleurstoffen 86 98,8% 1
Bewaarmiddelen - boorzuur 77 100,0%  
Bewaarmiddelen - propionzuur 22 100,0%  
Bewaarmiddelen - benzoaten en sorbaten 83 98,8% 2
Bewaarmiddelen - nitraat en nitriet 105 99,0% 1
Bewaarmiddelen - parabenen 40 100,0%  
Bewaarmiddelen - sulfiet in andere levensmiddelen 111 99,1% 1
Bewaarmiddelen - sulfiet in gehakt* 87 25,3% 34
Zoetstoffen 70 97,1%  
Toegelaten emulgatoren 20 100,0%  
Verboden emulgatoren 28 100,0%  
Smaakversterkers 25 100,0%  
Totaal 867 91,7% 39

 

* Dit resultaat komt overeen met de bevestiging na een eerste niet-conforme test. De analyse op sulfiet in gehakt verloopt immers in 2 fasen: de controleur voert eerst ter plaatse een test met malachietgroen uit, waarvan er onmiddellijk een resultaat is. In geval van een non-conform resultaat erkent de operator ofwel dat er sulfiet gebruikt is, ofwel wordt een test ter bevestiging hiervan in het labo uitgevoerd.

 

Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten

 

  Aantal maatregelen
Inbeslagnemingen 5
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator 1
PV's 31
Andere 2
Totaal 39

 

 

Non-conformiteiten

 

  Aantal analyses Parametergroep Paramètres non-conforme
Vlees 33 Bewaarmiddelen - sulfiet in gehakt Sulfiet
Vleesbereidingen 32 Bewaarmiddelen - sulfiet in gehakt Sulfiet
Voedingssupplementen 2 Zoetstoffen Acesulfaam K (E950)
Babyvoeding 1 Bewaarmiddelen - Nitrates et nitrites Nitraat
Voedingssupplementen 1 Bewaarmiddelen - Benzoaten et sorbaten Sorbaat
Sauzen 1 Bewaarmiddelen - Sulfiet in andere levensmiddelen Sulfiet
Palmolie 1 Verboden kleurstoffen Soedan IV
Limonades 1 Toegelaten kleurstoffen Ponceau 4R, cochenillerood A (E124)
 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Provinciale controle-eenheden (PCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren