|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Inspecties | gezondheid, CVTI |
Monsternemingen en analyses |
Controles bij invoer |
Fraudebestrijding | Barometers |
Additieven en aroma's Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
07.06.2016 Additieven zijn stoffen die aan levensmiddelen worden toegevoegd om technische redenen: om de houdbaarheid te verlengen (bewaarmiddelen en anti- oxidanten), om de kleur of smaak te wijzigen of te herstellen (kleurstoffen en smaakstoffen), … Het FAVV voert analyses uit op bewaarmiddelen (sulfiet, benzoaat, …), zoetstoffen (acesulfaam K, aspartaam, neotaam, sucralose, steviolglycosiden, …), toegelaten en verboden kleurstoffen (soedanrood I, II, III en IV, methylgeel, oranje II, pararood, rhodamine B), toegelaten (fosfaten) en verboden emulgatoren (morfoline) enz. De Europese wetgeving betreffende de additieven bevat een positieve lijst; dit betekent dat enkel de additieven met een specifieke toelating mogen worden gebruikt. Het FAVV voert ook analyses uit op stoffen die van nature aanwezig zijn in aroma's (cumarine, pulegon). Het gebruik van sulfiet in gehakt vlees is wettelijk verboden. Vlees dat aan de lucht is blootgesteld oxideert en krijgt geleidelijk een bruinachtige kleur. Sulfiet wordt toegevoegd om de rode kleur van het vlees te bewaren. Hierdoor kan bedorven vlees een vers uitzicht behouden en een risico vormen voor de voedselveiligheid. In bereid gehakt vlees mogen wel sulfieten voorkomen in toegevoegde ingrediënten. In voorkomend geval mag het gehalte aan sulfiet in het eindproduct niet hoger zijn dat de wettelijk vastgestelde norm en moet het op de ingrediëntenlijst voorkomen. Een controle op de aanwezigheid van sulfiet in gehakt bestaat in eerste instantie uit een snelle routinetest waarbij gebruik gemaakt wordt van malachietgroen. Indien deze test positief is, wordt de aanwezigheid bevestigd in het labo.
* Dit resultaat komt overeen met de bevestiging na een eerste niet-conforme test. De analyse op sulfiet in gehakt verloopt immers in 2 fasen: de controleur voert eerst ter plaatse een test met malachietgroen uit, waarvan er onmiddellijk een resultaat is. In geval van een non-conform resultaat erkent de operator ofwel dat er sulfiet gebruikt is, ofwel wordt een test ter bevestiging hiervan in het labo uitgevoerd.
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
Non-conformiteiten
|
|