|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Inspecties | gezondheid, CVTI |
Monsternemingen en analyses |
Controles bij invoer |
Fraudebestrijding | Barometers |
Residuen van bestrijdingsmiddelen Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
07.06.2016 Het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de teelt van groenten, fruit en akkerbouwproducten kan aanleiding geven tot de aanwezigheid van residuen in levensmiddelen en diervoeder. De maximale residulimieten (MRL) zijn vastgelegd in de Europese wetgeving zodat het correct gebruik van de bestrijdingsmiddelen kan worden nagegaan (gebruik van erkende producten in de teelt, naleving van de dosissen en de termijnen vóór de oogst) om zo de gezondheid van de consument te beschermen. De levensmiddelen en diervoeders waarvan het residugehalte de MRL overschrijdt, mogen niet op de markt worden gebracht. Het controleprogramma voor residuen van bestrijdingsmiddelen werd uitgewerkt op basis van het risico en schenkt bijzondere aandacht aan levensmiddelen en diervoerders die MRL-overschrijdingen kunnen vertonen. Een overschrijding van de MRL betekent niet noodzakelijk - en zelfs zelden - een risico voor de consument, maar is een teken van verkeerd gebruik van het bestrijdingsmiddel. In geval van overschrijding wordt een risico-evaluatie uitgevoerd. Als er voor de consumenten een potentieel risico wordt aangetoond, worden maatregelen genomen om de consumptie van het betrokken voedingsmiddel te vermijden (uit de handel nemen, persbericht en recall bij de consumenten). Bovendien vindt een inspectie plaats bij de verantwoordelijke van het product (Belgische producent of invoerder) zodat de reden van overschrijding van de MRL kan worden vastgesteld. Een waarschuwing of een PV wordt opgemaakt afhankelijk van de ernst van de inbreuk.
In toepassing van Verordening (EG) 669/2009 worden verhoogde controles uitgevoerd op een twintigtal levensmiddelen afkomstig uit Thailand, de Dominicaanse Republiek, Turkije, Egypte, Marokko, Kenia, Vietnam, Cambodja en Nigeria. Producten die niet voldoen aan de MRL werden niet in de handel gebracht.
* rekening houdend met de analytische onzekerheid
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
Oorsprong van de producten Er werd gezocht naar meer dan 550 residuen van verschillende bestrijdingsmiddelen. De monsters waren afkomstig uit België (38,9%), andere lidstaten (18,1%), derde landen (35,4%) of uit een niet bepaald land van oorsprong (7,6%). In 42,9% van de monsters werd geen residu gevonden. Het globale resultaat van de controles op residuen van bestrijdingsmiddelen in 2014 is duidelijk minder gunstig dan in 2013 (-2,2%). Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een verhoging van de niet-conformiteiten bij producten die uit derde landen ingevoerd zijn.
Controleplan In het kader van het controleplan is het percentage conformiteiten dat in 2014 werd vastgesteld in groenten, fruit en granen lager dan dat van 2013 (-1,2%). De resultaten van uit derde landen ingevoerde producten (98,4% conform) blijven minder goed dan de Belgische producten (99,2 % conform) en deze uit andere lidstaten (99,3 % conform). De voornaamste non-conformiteiten bij ingevoerde producten hadden betrekking op exotisch fruit (passievruchten en pitaja's) en op thee. De voornaamste overschrijdingen van de MRL in Belgische producten werden vastgesteld in selder, rapen en peterselie. In 97,9% van de gecontroleerde babyvoeding werd de enige MRL van 0,01 mg/kg nageleefd. De vastgestelde overschrijdingen hadden betrekking op de aanwezigheid van een residu van een ontsmettingsmiddel. Opvolging van non-conformiteiten Het percentage conformiteiten van de geanalyseerde partijen in het kader van de opvolging van de non-conformiteiten gaat aanzienlijk omlaag t.o.v. 2013 (-17,3%). Dit hoog percentage non-conformiteiten kan voornamelijk worden verklaard door de steeds terugkerende non-conformiteit die aangetroffen wordt in bepaalde producten die uit derde landen ingevoerd worden.
Verhoogde controles De resultaten ven de in het kader van de verhoogde controles (verordening 669/2009) uitgevoerde analyses zijn gelijkaardig aan die van 2013. De voornaamste non-conforme partijen worden per origine weergegeven in onderstaande tabel. Er is een aanzienlijke verbetering merkbaar van de conformiteit van munt uit Marokko en aardbeien uit Egypte.
RASFF In 2014 heeft het FAVV 54 MRL non-conformiteiten gemeld via het Europees RASFF-alarmsysteem, waarvan 16 een potentieel risico inhielden voor de gezondheid van de consument. Deze producten werden uit de handel gehaald en in voorkomend geval teruggeroepen van bij de consumenten.
|
|