www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2014
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
ZOEKMOTOR
A tot Z
FR NL



  Micro-organismen Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 28.10.2015

Elk jaar voert het FAVV meerdere tienduizenden microbiologische analyses uit op monsters uit de hele voedselketen. Zo worden pathogene microorganismen opgespoord (Salmonella, Campylobacter, STEC (o.a. E. coli O157, O103, O104:H4, O111, O145 en O26), Listeria monocytogenes, Staphylococcus coagulase positieve, Bacillus cereus, Hepatitis A-virus, Norovirus, Clostridium perfringens, Cronobacter sakazakii, Clostridium botulinum, Vibrio cholereae, Vibrio parahaemolyticus, Yersinia) en indicatororganismen voor de hygiëne (totaal kiemgetal, E. coli, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels).

 Microbiologische criteria van toepassing op levensmiddelen van dierlijke oorsprong
Kip besmet met bacteriën, hoe gevaarlijk is dat ?
Rapport Trends and Sources (EN)

 

Aantal missies Aantal operatoren
10.856 5.897

 

Analyses per type voedingsmiddel

  Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen Aantal maatregelen
Diervoeders 782 98,6% 6
dranken 276 98,2% 1
Water (niet gebruikt als drank) 69 85,5% 7
Specerijen 127 98,4%  
Fruit 392 99,5% 1
Zaden, plantaardige oliën en oliehoudende zaden 8 100,0%  
Insecten en producten op basis van insecten 25 100,0%  
Melk, melkproducten et bereidingen op basis van melk 2333 89,6% 73
Groenten 1101 99,1% 2
Bemonsteringsmateriaal 3406 92,3% 51
Organische matrices van dierlijke oorsprong 905 97,0% 12
Eieren, eiproducten en producten op basis van eieren 276 92,0% 4
Verwerkte dierlijke producten niet bestemd voor menselijke consumptie 49 100,0%  
Producten van slakkenteelt 1 100,0%  
Visserij- en aquacultuurproducten 1956 93,1% 40
Bereide producten 2945 91,0% 24
Vlees, vleesproducten en -bereidingen 5942 89,3% 66
Totaal 20.593 92,1% 287

 

Analyses per soort microorganisme

  Aantal analyses Analyses conformes
Salmonella 712.269 97,2%
Bacillus cereus 1.442 98,5%
Campylobacter 2.636 92,1%
Clostridium botulinum 111 100,0%
Clostridium perfringens 451 100,0%
Coliformen 103 92,2%
Cronobacter sakazakii 312 100,0%
E. coli 7.100 96,8%
Enterobacteriaceae 1.740 91,4%
Enterococcen 103 98,1%
Totaal kiemgetal 3.136 87,0%
Gisten en schimmels 455 79,6%
Listeria monocytogenes 7.803 98,7%
Pseudonomas aeruginosa 141 98,6%
Sporen van sulfiet reducerende anaeroben 73 100,0%
Staphylococcus 4.210 97,9%
STEC 4.009 99,4%
Streptococcen 43 97,7%
Vibrio cholerae 209 84,7%
Vibrio parahaemolyticus 156 85,3%
Yersinia enterocolitica 590 83,6%

Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten

  Aantal maatregelen
Waarschuwingen 77
Inbeslagnemingen 5
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator 60
PV 37
Andere 138
Totaal 287

 

Non-conformiteiten

  Analyses non-conformes Non-conforme parameter
Aanvullende diervoeders 8 Salmonella, Enterobacteriaceae
Water 20 Coliformen, totaal kiemgetal, Pseudonomas aeruginosa, streptococcen, enterococcen, E. coli
Specerijen 3 Bacillus cereus, totaal kiemgetal
Groenten, tuinkruiden 314 E. coli, Listeria monocytogenes, Salmonella, totaal kiemgetal
Melkproducten 289 E. coli, Listeria monocytogenes, staphylococcus, Enterobacteriaceae, totaal kiemgetal, STEC
Eieren en eiproducten 128 Enterobacteriaceae, E. coli, totaal kiemgetal, Salmonella, staphylococcus, Bacillus cereus
Vlees en vleesproducten 740 Bacillus cereus, Campylobacter, E. coli, STEC, totaal kiemgetal, Listeria monocytogenes, Salmonella, staphylococcus, Yersinia enterocolitica, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels
Swabs van karkassen, faeces en dierenvellen 313 Campylobacter, Enterobacteriaceae, E. coli, STEC, totaal kiemgetal, Salmonella, Yersinia enterocolitica
Visserijproducten en afgeleide producten 156 E. coli, totaal kiemgetal, Salmonella, staphylococcus, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Listeria monocytogenes, hepatitis A-virus, norovirus, gisten en schimmels
Groenten, fruit en granen van het vierde gamma 136 E. coli, totaal kiemgetal, staphylococcus, gisten en schimmels
Gebakjes 19 E. coli, totaal kiemgetal, staphylococcus
Bereide maaltijden 128 Bacillus cereus, Enterobacteriaceae, E. coli, totaal kiemgetal, staphylococcus, Listeria monocytogenes, Salmonella
Babyvoeding 41 Enterobacteriaceae, totaal kiemgetal, Listeria monocytogenes, staphylococcus, Bacillus cereus, E. coli

 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Provinciale controle-eenheden (PCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren