|
Micro-organismen Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
28.10.2015
Elk jaar voert het FAVV meerdere tienduizenden microbiologische analyses uit op monsters uit de hele voedselketen. Zo worden pathogene microorganismen opgespoord (Salmonella, Campylobacter, STEC (o.a. E. coli O157, O103, O104:H4, O111, O145 en O26), Listeria monocytogenes, Staphylococcus coagulase positieve, Bacillus cereus, Hepatitis A-virus, Norovirus, Clostridium perfringens, Cronobacter sakazakii, Clostridium botulinum, Vibrio cholereae, Vibrio parahaemolyticus, Yersinia) en indicatororganismen voor de hygiëne (totaal kiemgetal, E. coli, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels).
Aantal missies |
Aantal operatoren |
10.856 |
5.897 |
Analyses per type voedingsmiddel
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen |
Aantal maatregelen |
Diervoeders |
782 |
98,6% |
6 |
dranken |
276 |
98,2% |
1 |
Water (niet gebruikt als drank) |
69 |
85,5% |
7 |
Specerijen |
127 |
98,4% |
|
Fruit |
392 |
99,5% |
1 |
Zaden, plantaardige oliën en oliehoudende zaden |
8 |
100,0% |
|
Insecten en producten op basis van insecten |
25 |
100,0% |
|
Melk, melkproducten et bereidingen op basis van melk |
2333 |
89,6% |
73 |
Groenten |
1101 |
99,1% |
2 |
Bemonsteringsmateriaal |
3406 |
92,3% |
51 |
Organische matrices van dierlijke oorsprong |
905 |
97,0% |
12 |
Eieren, eiproducten en producten op basis van eieren |
276 |
92,0% |
4 |
Verwerkte dierlijke producten niet bestemd voor menselijke consumptie |
49 |
100,0% |
|
Producten van slakkenteelt |
1 |
100,0% |
|
Visserij- en aquacultuurproducten |
1956 |
93,1% |
40 |
Bereide producten |
2945 |
91,0% |
24 |
Vlees, vleesproducten en -bereidingen |
5942 |
89,3% |
66 |
Totaal |
20.593 |
92,1% |
287 |
Analyses per soort microorganisme
|
Aantal analyses |
Analyses conformes |
Salmonella |
712.269 |
97,2% |
Bacillus cereus |
1.442 |
98,5% |
Campylobacter |
2.636 |
92,1% |
Clostridium botulinum |
111 |
100,0% |
Clostridium perfringens |
451 |
100,0% |
Coliformen |
103 |
92,2% |
Cronobacter sakazakii |
312 |
100,0% |
E. coli |
7.100 |
96,8% |
Enterobacteriaceae |
1.740 |
91,4% |
Enterococcen |
103 |
98,1% |
Totaal kiemgetal |
3.136 |
87,0% |
Gisten en schimmels |
455 |
79,6% |
Listeria monocytogenes |
7.803 |
98,7% |
Pseudonomas aeruginosa |
141 |
98,6% |
Sporen van sulfiet reducerende anaeroben |
73 |
100,0% |
Staphylococcus |
4.210 |
97,9% |
STEC |
4.009 |
99,4% |
Streptococcen |
43 |
97,7% |
Vibrio cholerae |
209 |
84,7% |
Vibrio parahaemolyticus |
156 |
85,3% |
Yersinia enterocolitica |
590 |
83,6% |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
77 |
Inbeslagnemingen |
5 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
60 |
PV |
37 |
Andere |
138 |
Totaal |
287 |
Non-conformiteiten
|
Analyses non-conformes |
Non-conforme parameter |
Aanvullende diervoeders |
8 |
Salmonella, Enterobacteriaceae |
Water |
20 |
Coliformen, totaal kiemgetal, Pseudonomas aeruginosa, streptococcen, enterococcen, E. coli |
Specerijen |
3 |
Bacillus cereus, totaal kiemgetal |
Groenten, tuinkruiden |
314 |
E. coli, Listeria monocytogenes, Salmonella, totaal kiemgetal |
Melkproducten |
289 |
E. coli, Listeria monocytogenes, staphylococcus, Enterobacteriaceae, totaal kiemgetal, STEC |
Eieren en eiproducten |
128 |
Enterobacteriaceae, E. coli, totaal kiemgetal, Salmonella, staphylococcus, Bacillus cereus |
Vlees en vleesproducten |
740 |
Bacillus cereus, Campylobacter, E. coli, STEC, totaal kiemgetal, Listeria monocytogenes, Salmonella, staphylococcus, Yersinia enterocolitica, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels |
Swabs van karkassen, faeces en dierenvellen |
313 |
Campylobacter, Enterobacteriaceae, E. coli, STEC, totaal kiemgetal, Salmonella, Yersinia enterocolitica |
Visserijproducten en afgeleide producten |
156 |
E. coli, totaal kiemgetal, Salmonella, staphylococcus, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Listeria monocytogenes, hepatitis A-virus, norovirus, gisten en schimmels |
Groenten, fruit en granen van het vierde gamma |
136 |
E. coli, totaal kiemgetal, staphylococcus, gisten en schimmels |
Gebakjes |
19 |
E. coli, totaal kiemgetal, staphylococcus |
Bereide maaltijden |
128 |
Bacillus cereus, Enterobacteriaceae, E. coli, totaal kiemgetal, staphylococcus, Listeria monocytogenes, Salmonella |
Babyvoeding |
41 |
Enterobacteriaceae, totaal kiemgetal, Listeria monocytogenes, staphylococcus, Bacillus cereus, E. coli |
|
|