www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2014
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
ZOEKMOTOR
A tot Z
FR NL



 

Mycotoxines Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 06.08.2015

Mycotoxines worden gevormd door schimmels die aanwezig zijn in plantaardige grondstoffen tijdens hun groei of opslag. Mycotoxines kunnen ook aangetroffen worden in dierlijke producten zoals melk door de inname door de dieren van besmette voedergewassen. Meerdere types mycotoxines hebben een niet te verwaarlozen effect op de gezondheid van mens en dier.

Aantal missies Aantal operatoren
1.560 997


  Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen Aantal maatregelen
Diervoeders 528 99,4% -
Dranken 74 100,0% -
Granen, afgeleide producten van granen en bereidingen op basis van granen 297 100,0% -
Specerijen 77 96,1% 3
Divers fruit 56 100,0% -
Noten 263 95,4% 11
Zaden, plantaardige oliƫn en oliehoudende zaden 97 92,8% 7
Melk, melkproducten et bereidingen op basis van melk 137 100,0% -
Organische matrices van dierlijke oorsprong 110 100,0% -
Bijzondere voeding voor zuigelingen en kleuters 54 98,2% -
Voedingssupplementen 14 100,0% -
Andere 143 100,0% -
Totaal 1.850 98,6% 21


Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
  Aantal maatregelen
Inbeslagnemingen 1
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator 1
Andere 19
Totaal 21


Non-conformiteiten
  Aantal analyses Non-conforme parameter
Pistachenoten 11 Aflatoxine B1
Pindanoten 6 Aflatoxine B1
Diervoedersproducten en bijproducten van granen) 3 Aflatoxine B1
Nootmuskaat 1 Aflatoxine B1
Peper 2 Aflatoxine B1, ochratoxine A
Hazelnoten 1 Aflatoxine B1
Meloenpitten 1 Aflatoxine B1
Bijzondere voeding voor zuigelingen en kleuters (bereiding op basis van granen) 1 Ochratoxine A


 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Provinciale controle-eenheden (PCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren