|
PAK Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
16.07.2015
Bij onvolledige verbranding van organische producten worden polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) gevormd waarvan sommige wellicht kankerverwekkend zijn voor de mens. PAK's worden in levensmiddelen gevormd bij het opwarmen en drogen wanneer verbrandingsproducten rechtstreeks met het levensmiddel in contact komen.
Grote hoeveelheden PAK's kunnen in geraffineerde olie worden aangetroffen. In dat geval kunnen de PAK's via een behandeling met actieve kool worden geëxtraheerd. Een andere mogelijke bron van PAK's is de afzetting uit het milieu op vis en zeevruchten. Voor bepaalde levensmiddelen is een maximale limiet voor de PAK benzo(a)pyreen vastgesteld. Sinds 1 juli 2012 is ook een norm voor de som van 4 PAK's (benzopyreen, benzantraceen, benzofluorantheen en chryseen) van toepassing.
Aantal missies |
Aantal operatoren |
552 |
434 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen |
Aantal maatregelen |
Voedingsadditieven |
9 |
100,0% |
|
Diervoeders |
233 |
100,0% |
|
Dranken |
93 |
100,0% |
|
Granen, afgeleide producten van granen en bereidingen op basis van granen |
20 |
100,0% |
|
Zaden, plantaardige oliën en oliehoudende zaden |
21 |
100,0% |
|
Groenten |
10 |
100,0% |
|
Bijenteeltproducten |
5 |
100,0% |
|
Visserij- en aquacultuurproducten |
88 |
96,6% |
|
Bijzondere voeding voor zuigelingen en kleuters |
40 |
100,0% |
|
Voedingssupplementen |
23 |
100,0% |
|
Bakkerij- en patisserieproducten |
5 |
100,0% |
|
Chocoladeproducten |
15 |
100,0% |
|
Vlees, vleesproducten en -bereidingen |
33 |
100,0% |
|
Totaal |
595 |
99,5% |
|
Non-conformiteiten
|
Aantal analyses |
Non-conforme parameter |
Vis |
3 |
Benzo(a)pyreen, HAP4 (som: BaP, BA, BbF, CRY) |
|
|