Voedseltoxi-infecties Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
14.06.2016
Voedseltoxi-infecties zijn een verzamelnaam voor infecties of intoxicaties die worden veroorzaakt door de consumptie van microbiologisch gecontamineerde voeding of water. We spreken van een collectieve voedseltoxi-infectie (CVTI) wanneer onder dezelfde omstandigheden 2 of meer personen gelijkaardige symptomen vertonen en waarbij er een (waarschijnlijk) oorzakelijk verband bestaat met eenzelfde voedselbron.
Aantal gemelde CVTI’s
In slechts 3,7% van de CVTI’s kon een oorzaak gevonden worden door analyse van restanten van levensmiddelen of door onderzoek van de zieke personen.
|
Aantal CVTI’s |
Aantal zieken |
Aantal gehospitaliseerd |
Verdachte oorsprong |
Coagulase positive staphylococcus |
4 |
112 |
1 |
visserijproducten, groenten en fruitsappen, dranken, gemengde voeding |
Bacillus cereus |
5 |
83 |
0 |
gemengde voeding |
Salmonella |
4 |
68 |
1 |
vlees van runderen en kalkoenen en afgeleide producten |
Norovirus |
2 |
29 |
0 |
niet gekend |
Campylobacter |
2 |
10 |
1 |
niet gekend |
E. coli O157:H7/VTEC |
2 |
8 |
8 |
niet gekend |
Shigella |
2 |
4 |
0 |
water (incl. leidingwater) |
Yersinia enterocolitica |
1 |
3 |
0 |
niet gekend |
Histamine |
1 |
2 |
2 |
visserijproducten |
Onbekend |
328 |
1.354 |
27 |
niet gekend |
Totaal |
351 |
1.673 |
40 |
|
Het vermoeden dat het aantal CVTI’s wordt onderschat blijft echter bestaan. Dit heeft onder meer te maken met de problemen inzake diagnose, met name de moeilijkheid om een verband te leggen tussen een CVTI en de voeding. Daarnaast speelt ook een gebrekkige en vaak laattijdige melding van uitbraken van CVTI’s een rol. Zeker in geval zich slechts milde symptomen voordoen, worden voedseltoxi-infecties meestal niet gerapporteerd.
|