www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2015
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
ZOEKMOTOR
A tot Z
FR NL



  Kleinhandel Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 13.06.2016

Aantal missies Aantal operatoren
11.576 11.268


De resultaten van de inspecties van kleinhandelaars zijn beduidend beter in bedrijven die beschikken over een gevalideerd autocontrolesysteem (ACS)



  Aantal checklists Gunstige checklists
Infrastructuur, inrichting en hygiëne 12.189 71,1%
Traceerbaarheid (identificatie en registratie inbegrepen) 7.641 89,2%
Meldingsplicht 6.838 97,1%
Autocontrolesysteem 6.826 80,0%
Totaal 33.494 82,3%



Maatregelen
  Aantal maatregelen
Waarschuwingen 3.746
Maatregel andere operator 29
PV 825
Tijdelijke sluitingen 15
Definitef beslag 198
Andere 259
Totaal 5.072


De inspectieresultaten voor infrastructuur, inrichting en hygiëne zijn beter dan in 2014 (+3,7%).

 

De meest voorkomende zware niet-conformiteiten in de  detailhandel (zonder verwerking) hadden betrekking op:

  • het respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (10,5%),
  • de afwezigheid van levensmiddelen die bedorven zijn of waarvan de uiterste consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (6,1%),
  • het respecteren van de temperaturen van diepvriesproducten (3,9%).

 

De meest voorkomende zware niet-conformiteiten in de detailhandel (met verwerking) hadden betrekking op:

  • het respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (12,3%),
  • de afwezigheid van levensmiddelen die bedorven zijn of waarvan de uiterste consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (7,0%),
  • de goede persoonlijke hygiëne en het dragen van passende en propere kleding (6,1%).

 

De meest voorkomende zware niet-conformiteiten in de detailhandel brood en patisserie hadden betrekking op:

  • het respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (12,6%),
  • de properheid van de oppervlakken in contact met levensmiddelen (11,3%),
  • de goede persoonlijke hygiëne en het dragen van passende en propere kleding (7,9%).

 

De meest voorkomende zware niet-conformiteiten in de vleeswinkels hadden betrekking op:

  • de analyse van het jaarlijks verplicht monster van gehakt of vleesbereiding op basis van gehakt vlees (14,4%),
  • de properheid van de oppervlakken in contact met levensmiddelen (11,3%),
  • de afwezigheid van levensmiddelen die bedorven zijn of waarvan de uiterste consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (6,4%).

 

De meest voorkomende zware niet-conformiteiten in de viswinkels hadden betrekking op:

  • het respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (5,5%),
  • de afwezigheid van levensmiddelen die bedorven zijn of waarvan de uiterste consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (4,3%),
  • de goede persoonlijke hygiëne en het dragen van passende en propere kleding (3,7%).

 

 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Provinciale controle-eenheden (PCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren