www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2016
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
ZOEKMOTOR
A tot Z
FR NL



  Additieven en aroma's Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 20.06.2017

Additieven zijn stoffen die aan levensmiddelen worden toegevoegd om technische redenen: om de houdbaarheid te verlengen (bewaarmiddelen en anti-oxidanten), om de kleur of smaak te wijzigen of te herstellen (kleurstoffen en smaakversterker)… Het FAVV voert analyses uit op bewaarmiddelen (sulfiet, benzoaat…), zoetstoffen (acesulfaam K, aspartaam, neotaam, sucralose, steviolglycosiden…), toegelaten en verboden kleurstoffen (soedanrood I, II, III en IV, methylgeel, oranje II, pararood, rhodamine B), toegelaten (fosfaten) en verboden emulgatoren (morfoline) enz. De Europese wetgeving betreffende de additieven bevat een positieve lijst; dit betekent dat enkel de additieven met een specifieke toelating mogen worden gebruikt.

Het FAVV zoekt ook naar de aanwezigheid van aroma's in bepaalde levensmiddelen om na te gaan of het gebruik ervan in overeenstemming is met de voorschriften van de Europese wetgeving. Bepaalde aromatiserende stoffen mogen niet worden toegevoegd aan de levensmiddelen, maar zijn van nature aanwezig in bepaalde ingrediënten, zoals bijvoorbeeld cumarine (vanille aroma) dat van nature aanwezig is in kaneel en estragol dat van nature aanwezig is in dragon. Andere stoffen mogen worden toegevoegd, maar in beperkte hoeveelheden in bepaalde levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld theobromine (chocolade aroma), dat reeds van nature aanwezig is in chocolade.

Het gebruik van sulfiet in gehakt vlees is wettelijk verboden. Vlees dat aan de lucht is blootgesteld oxideert en krijgt geleidelijk een bruinachtige kleur. Sulfiet wordt toegevoegd om de rode kleur van het vlees te bewaren. Hierdoor kan bedorven vlees een vers uitzicht behouden en een risico vormen voor de voedselveiligheid. In bereid gehakt vlees mogen wel sulfieten voorkomen in toegevoegde ingrediënten. In voorkomend geval mag het gehalte aan sulfiet in het eindproduct niet hoger zijn dat de wettelijk vastgestelde norm en moet het op de ingrediëntenlijst voorkomen. Een controle op de aanwezigheid van sulfiet in gehakt bestaat in eerste instantie uit een snelle routinetest waarbij gebruik gemaakt wordt van malachietgroen. Indien deze test positief is, wordt de aanwezigheid bevestigd in het labo.


Aantal missies Aantal operatoren
669 561


  Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen Aantal
maatregelen
Aroma's 78 100,0% -
Bewaarmiddelen - Benzoaten en sorbaten 91 100,0% -
Bewaarmiddelen - Boorzuur 78 98,7% 1
Bewaarmiddelen - Nitraat en nitriet 60 100,0% -
Bewaarmiddelen - Parabenen 40 100,0% -
Bewaarmiddelen - Sulfiet in andere levensmiddelen 129 100,0% -
Toegelaten emulgatoren 22 100,0% -
Toegelaten kleurstoffen 115 99,1% 1
Verboden emulgatoren 48 100,0% -
Verboden kleurstoffen 103 96,1% 4
Zoetstoffen 60 100,0% -
Bewaarmiddelen - Sulfiet in gehakt 2.018 99,4% 5
Totaal 2.810 99,3% 11


Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
  Aantal maatregelen
Inbeslagnemingen 3
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator 1
PV 5
Andere 2
Totaal 11


Non-conformiteiten
  Aantal monsternemingen Non-conforme
parameters
Hamburger 1 Sulfiet
Palmolie 1 Soedan III
Palmolie 3 Soedan IV
Schaaldieren 1 Boorzuur
Snoep 1 Zonnegeel FCF/Oranje geel S (E110)
Spaanse peper 1 Oranje II
Vlees 1 Sulfiet
Vleesbereidingen 2 Sulfiet
 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren