|
Microbiologisch contaminanten Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
26.06.2017
Elk jaar voert het FAVV meerdere tienduizenden microbiologische analyses uit op monsters uit de hele voedselketen. Zo worden pathogene micro-organismen opgespoord (Salmonella, Campylobacter, STEC (o.a. E. coli O157, O103, O104:H4, O111, O145 en O26), Listeria monocytogenes, Staphylococcus coagulase positieve, Bacillus cereus, Hepatitis A-virus, Norovirus, Clostridium perfringens, Cronobacter sakazakii, Clostridium botulinum, Vibrio cholereae, Vibrio parahaemolyticus, Yersinia) en indicatororganismen voor de hygiëne (totaal kiemgetal, E. coli, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels).
Indicator micro-organismen
Indicatororganismen zijn micro-organismen, toxinen of metabolieten. Hun aanwezigheid of concentratie hangt samen met de beheersing van de proceshygiëne. Het kunnen indicatoren zijn van een initiële microbiële contaminatie van rauwe producten, van de beheersing van contaminaties na hittebehandeling, van de hygiëne bij het hanteren van levensmiddelen, van de bewaaromstandigheden... Bijvoorbeeld Enterobacteriaceae of E. coli voor de opvolging van fecale contaminatie en gist en schimmels voor de monitoring van contaminatie via de lucht.
Opgelet, hygiënecriteria voor één schakel in de voedselketen kunnen beschouwd worden als een veiligheidscriterium voor een andere schakel in de keten en omgekeerd. Bijvoorbeeld, binnen dezelfde keten is Salmonella een proceshygiëne-indicator tijdens het slachten en wordt dan een veiligheidscriterium voor gehakt vlees.
Bemonsteringsmateriaal
Aantal missies |
Aantal operatoren |
509 |
55 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen |
Aantal maatregelen |
E. coli |
411 |
98,3% |
- |
Enterobacteriaceae |
192 |
96,9% |
2 |
Totaal kiemgetal |
192 |
95,8% |
2 |
Totaal |
795 |
97,3% |
2 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Andere |
2 |
Totaal |
2 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Swabs |
7 |
E. coli |
Swabs |
6 |
Enterobacteriaceae |
Swabs |
8 |
Totaal kiemgetal |
Diervoeders
Aantal missies |
Aantal operatoren |
218 |
77 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen |
Aantal maatregelen |
Enterobacteriaceae |
261 |
92,3% |
20 |
Totaal |
261 |
92,3% |
20 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Inbeslagnemingen |
7 |
PV |
6 |
Waarschuwingen |
5 |
Andere |
2 |
Totaal |
20 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Dierlijke eiwitten NHC |
2 |
Enterobacteriaceae |
Hondenkluiven |
1 |
Enterobacteriaceae |
Volledige diervoeders |
17 |
Enterobacteriaceae |
Levensmiddelen
Aantal missies |
Aantal operatoren |
5.519 |
3.436 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen |
Aantal maatregelen |
Coliformen |
68 |
92,6% |
1 |
E. coli |
6.533 |
97,7% |
38 |
Enterobacteriaceae |
1.476 |
95,7% |
10 |
Enterococcen |
103 |
99,0% |
- |
Gisten en schimmels |
571 |
79,9% |
7 |
Pseudonomas aeruginosa |
108 |
99,1% |
- |
Sporen van sulfiet reducerende anaeroben |
44 |
100,0% |
- |
Streptococcen |
44 |
100,0% |
- |
Totaal kiemgetal |
2.940 |
85,7% |
67 |
Totaal |
7.864 |
90,9% |
117 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Inbeslagnemingen |
1 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
58 |
Waarschuwingen |
24 |
Andere |
34 |
Totaal |
117 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Bereide melk in flessen |
2 |
Enterobacteriaceae |
Bereidingen op basis van rauwe eieren |
2 |
Totaal kiemgetal |
Bonen |
1 |
Totaal kiemgetal |
Boter |
32 |
E. coli |
Brood |
1 |
Gisten en schimmels |
Dranken op basis van melk |
3 |
Enterobacteriaceae |
Fruitsap |
24 |
Gisten en schimmels |
Gember |
2 |
Totaal kiemgetal |
Groenten, fruit en granen van het vierde gamma |
67 |
Gisten en schimmels |
IJsblokjes |
2 |
Coliformen |
IJsblokjes |
1 |
E. coli |
IJsblokjes |
1 |
Enterococcen |
Kaas |
38 |
E. coli |
Karnemelk |
1 |
Enterobacteriaceae |
Kiemgroenten |
6 |
E. coli |
Koude kant-en-klare maaltijden |
1 |
E. coli |
Koude zakoeski |
1 |
E. coli |
Kruidenmix |
1 |
Totaal kiemgetal |
Melk |
8 |
E. coli |
Melk |
9 |
Enterobacteriaceae |
Melk |
22 |
Totaal kiemgetal |
Munt |
1 |
E. coli |
Opvolgzuigelingenvoeding |
2 |
Enterobacteriaceae |
Patisserie |
1 |
E. coli |
Patisserie |
18 |
Totaal kiemgetal |
Peterselie |
1 |
E. coli |
Quorn |
1 |
Totaal kiemgetal |
Rijst |
1 |
Totaal kiemgetal |
Rijstpap |
1 |
Enterobacteriaceae |
Roomijs |
1 |
E. coli |
Roomijs |
11 |
Enterobacteriaceae |
Roomijs |
4 |
Totaal kiemgetal |
Sauzen |
2 |
Totaal kiemgetal |
Schaaldieren |
2 |
E. coli |
Schaaldieren |
62 |
Totaal kiemgetal |
Schaaldierensalade |
1 |
E. coli |
Schaaldierensalade |
5 |
Gisten en schimmels |
Schaaldierensalade |
16 |
Totaal kiemgetal |
Spinazie |
1 |
E. coli |
Tofu |
6 |
Totaal kiemgetal |
Tweekleppige weekdieren |
10 |
E. coli |
Vissalade |
9 |
Gisten en schimmels |
Vissalade |
5 |
Totaal kiemgetal |
Vissen |
2 |
E. coli |
Vissen |
1 |
Totaal kiemgetal |
Vlees |
25 |
E. coli |
Vlees |
220 |
Totaal kiemgetal |
Vleesbereidingen |
6 |
E. coli |
Vleesbereidingen |
31 |
Totaal kiemgetal |
Vleesproducten |
3 |
E. coli |
Vleesproducten |
9 |
Enterobacteriaceae |
Vleesproducten |
9 |
Gisten en schimmels |
Vleesproducten |
23 |
Totaal kiemgetal |
Vloeibare eiproducten |
1 |
Enterobacteriaceae |
Volledige zuigelingenvoeding |
2 |
Enterobacteriaceae |
Warme kant-en-klare maaltijden |
2 |
E. coli |
Warme kant-en-klare maaltijden |
16 |
Enterobacteriaceae |
Water |
3 |
Coliformen |
Water |
4 |
E. coli |
Water |
1 |
Pseudonomas aeruginosa |
Water |
3 |
Totaal kiemgetal |
Yoghurt |
7 |
Enterobacteriaceae |
Meststoffen, bodemverbeterende middelen, teeltsubstraten en zuiveringsslib
Aantal missies |
Aantal operatoren |
45 |
4 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen |
Aantal maatregelen |
Enterobacteriaceae |
54 |
98,1% |
2 |
Totaal |
54 |
98,1% |
2 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Inbeslagnemingen |
1 |
Andere |
1 |
Totaal |
2 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Dierlijke eiwitten NHC |
1 |
Enterobacteriaceae |
Water (niet gebruikt als drank)
Aantal missies |
Aantal operatoren |
80 |
77 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen |
Aantal maatregelen |
Coliformen |
37 |
75,7% |
4 |
E. coli |
81 |
95,1% |
1 |
Enterococcen |
39 |
92,3% |
2 |
Pseudonomas aeruginosa |
39 |
97,4% |
- |
Totaal kiemgetal |
1 |
100,0% |
- |
Totaal |
83 |
86,7% |
5 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
PV |
1 |
Waarschuwingen |
1 |
Andere |
3 |
Totaal |
5 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Water gebruikt in bereidingen |
9 |
Coliformen |
Water gebruikt in bereidingen |
4 |
E. coli |
Water gebruikt in bereidingen |
3 |
Enterococcen |
Water gebruikt in bereidingen |
1 |
Pseudonomas aeruginosa |
Pathogene micro-organismen
Bij het analyseren van voedingsmiddelen op pathogenen, wordt gefocused op de micro-organismen die ziekte kunnen veroorzaken bij de mens door de consumptie van levensmiddelen die ziekteverwekkers bevatten. Sommige bacteriën produceren toxines waardoor men ziek wordt. Onder de pathogene micro-organismen/toxines vallen bacteriën (vb. Listeria monocytogenes, Salmonella, shigatoxineproducerende E. coli, Yersinia enterocolitica), virussen (vb. Norovirus, Hepatitis A virus) en toxines van bacteriën (vb. toxines van Clostridium perfringens, van Bacillus cereus, van Staphylococcus aureus).
Diervoeders
Aantal missies |
Aantal operatoren |
891 |
494 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen |
Aantal maatregelen |
Salmonella |
966 |
98,6% |
18 |
Totaal |
966 |
98,6% |
18 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Inbeslagnemingen |
6 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
1 |
PV |
6 |
Waarschuwingen |
4 |
Andere |
1 |
Totaal |
18 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Dierlijke eiwitten NHC |
2 |
Salmonella |
Hondenkluiven |
1 |
Salmonella |
Oliehoudende zaden, oliehoudende vruchten en daarvan afgeleide producten |
1 |
Salmonella |
Producten van landdieren |
4 |
Salmonella |
Volledige diervoeders |
6 |
Salmonella |
Levensmiddelen
Aantal missies |
Aantal operatoren |
10.080 |
5.243 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen |
Aantal maatregelen |
Bacillus cereus |
1.564 |
99,0% |
1 |
Campylobacter |
3.470 |
93,5% |
39 |
Clostridium botulinum |
116 |
100,0% |
- |
Clostridium perfringens |
503 |
99,2% |
2 |
Cronobacter sakazakii |
385 |
100,0% |
- |
Hepatitis A Virus |
354 |
100,0% |
- |
Listeria monocytogenes |
9.738 |
99,1% |
28 |
Norovirus |
510 |
98,4% |
- |
Salmonella |
9.399 |
97,3% |
52 |
Staphylococcus |
4.531 |
98,6% |
10 |
STEC |
3.660 |
98,6% |
8 |
Vibrio cholerae |
277 |
98,9% |
1 |
Vibrio cholerae pathogeen |
4 |
75,0% |
- |
Vibrio parahaemolyticus |
139 |
87,8% |
1 |
Vibrio parahaemolyticus pathogeen |
19 |
94,7% |
- |
Yersinia enterocolitica |
327 |
85,0% |
- |
Totaal |
18.450 |
95,9% |
138 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Inbeslagnemingen |
2 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
6 |
PV |
22 |
Waarschuwingen |
11 |
Andere |
97 |
Totaal |
138 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Bereidingen op basis van rauwe eieren |
7 |
Staphylococcus |
Boter |
13 |
Listeria monocytogenes |
Boter |
6 |
Staphylococcus |
Dieetvoedingsmiddelen voor medisch gebruik, speciaal bestemd voor zuigelingen |
3 |
Staphylococcus |
Gember |
1 |
Salmonella |
Gemengde peper |
1 |
Salmonella |
IJsblokjes |
1 |
Clostridium perfringens |
Kaas |
1 |
Campylobacter |
Kaas |
4 |
Listeria monocytogenes |
Kaas |
1 |
Salmonella |
Kaas |
14 |
Staphylococcus |
Kaas |
3 |
STEC |
Koude kant-en-klare maaltijden |
7 |
Bacillus cereus |
Koude kant-en-klare maaltijden |
2 |
Listeria monocytogenes |
Koude kant-en-klare maaltijden |
2 |
Salmonella |
Koude zakoeski |
3 |
Bacillus cereus |
Koude zakoeski |
1 |
Listeria monocytogenes |
Koude zakoeski |
2 |
Staphylococcus |
Kruidenmix |
1 |
Bacillus cereus |
Melk |
1 |
Bacillus cereus |
Melk |
2 |
Listeria monocytogenes |
Melk |
2 |
Staphylococcus |
Melk |
2 |
STEC |
Patisserie |
4 |
Staphylococcus |
Roomijs |
8 |
Staphylococcus |
Schaaldieren |
1 |
Vibrio cholerae |
Schaaldierensalade |
1 |
Listeria monocytogenes |
Schaaldierensalade |
4 |
Staphylococcus |
Sesamzaad |
1 |
Salmonella |
Spinazie |
1 |
Listeria monocytogenes |
Swabs |
99 |
Salmonella |
Swabs |
44 |
STEC |
Swabs |
3 |
Yersinia enterocolitica |
Thee |
1 |
Bacillus cereus |
Tweekleppige weekdieren |
1 |
Campylobacter |
Tweekleppige weekdieren |
6 |
Norovirus |
Tweekleppige weekdieren |
3 |
Salmonella |
Tweekleppige weekdieren |
2 |
Vibrio cholerae |
Tweekleppige weekdieren |
1 |
Vibrio cholerae pathogeen |
Tweekleppige weekdieren |
17 |
Vibrio parahaemolyticus |
Tweekleppige weekdieren |
1 |
Vibrio parahaemolyticus pathogeen |
Vacht |
33 |
Salmonella |
Visfilets |
1 |
Listeria monocytogenes |
Vissalade |
4 |
Listeria monocytogenes |
Vissalade |
2 |
Staphylococcus |
Vissen |
1 |
Bacillus cereus |
Vlees |
1 |
Bacillus cereus |
Vlees |
218 |
Campylobacter |
Vlees |
91 |
Salmonella |
Vlees |
2 |
Staphylococcus |
Vleesbereidingen |
2 |
Campylobacter |
Vleesbereidingen |
32 |
Listeria monocytogenes |
Vleesbereidingen |
15 |
Salmonella |
Vleesbereidingen |
1 |
Staphylococcus |
Vleesbereidingen |
2 |
STEC |
Vleesbereidingen |
46 |
Yersinia enterocolitica |
Vleesproducten |
3 |
Campylobacter |
Vleesproducten |
22 |
Listeria monocytogenes |
Vleesproducten |
5 |
Salmonella |
Vleesproducten |
8 |
Staphylococcus |
Vloeibare eiproducten |
1 |
Salmonella |
Warme kant-en-klare maaltijden |
1 |
Bacillus cereus |
Warme kant-en-klare maaltijden |
2 |
Clostridium perfringens |
Water |
1 |
Clostridium perfringens |
Water |
2 |
Norovirus |
Meststoffen, bodemverbeterende middelen, teeltsubstraten en zuiveringsslib
Aantal missies |
Aantal operatoren |
45 |
4 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen |
Aantal maatregelen |
Salmonella |
54 |
92,6% |
2 |
Totaal |
54 |
92,6% |
2 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Andere |
2 |
Totaal |
2 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Dierlijke eiwitten NHC |
4 |
Salmonella |
Water (niet gebruikt als drank)
Aantal missies |
Aantal operatoren |
52 |
51 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen |
Aantal maatregelen |
Clostridium perfringens |
52 |
98,1% |
- |
Totaal |
52 |
98,1% |
- |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Water gebruikt in bereidingen |
1 |
Clostridium perfringens |
Antibioticaresistentie
De Belgische overheden en onderzoeksinstellingen in het algemeen en het Wetenschappelijk comité van het FAVV in het bijzonder besteden heel wat aandacht aan antimicrobiële resistentie. Niet alleen wordt de situatie opgevolgd door monitoring (analyses van vlees en van levende dieren), maar er worden ook concrete maatregelen genomen en voorbereid om tot een rationeel gebruik van antibiotica in de dierlijke sector te komen zodat de resistentie teruggedrongen kan worden en zo vermeden wordt dat ze een gevaar vormt voor de volksgezondheid.
Samen met de verschillende betrokkenen uit de sector levert het FAVV een financiële bijdrage en werkt het samen met het AMCRA (Antimicrobial Consumption and Resistance in Animal). Dit expertisecentrum sensibiliseert veehouders en dierenartsen, maakt een inventaris op van de situatie en stelt gidsen op om tot een verantwoord gebruik van antibiotica te komen. Deze initiatieven hebben een daling van bijna 16% in de verkoop van antibiotica tussen 2011 en 2015 teweeg gebracht. Alle betrokken partijen zijn voorstander om het proces te versnellen.
2016 – Sleuteljaar van autoregulatie naar coregulatie
In 2016 werd het Convenant tussen de Federale Overheid (vertegenwoordigd door de federale ministers van volksgezondheid, Maggie De Block, en van landbouw, Willy Borsus, in het kader van de “One Health approach”) en de betrokken sectorpartners betreffende de vermindering van het gebruik van antibiotica in de dierlijke sector ondertekend. Het convenant formaliseert het akkoord van de betrokken partijen over de door AMCRA voorgestelde reductiedoelstellingen voor het gebruik van antibiotica op te volgen en om de implementatie van autoregulerende maatregelen te stimuleren. Het gaat hier om een reductie van 50% in het gebruik van antibiotica in het algemeen tussen 2011 en 2020, een reductie van 75% in het gebruik van kritisch belangrijke antibiotica tussen 2011 en 2020 en een reductie van 50% in het gebruik van met antibiotica gemedicineerde voeders tussen 2011 en 2017. Een beheerscomité, samengesteld uit de vertegenwoordigers van alle betrokken partijen, volgt de implementatie van de door de sectoren en overheid voorgestelde maatregelen op. Het koninklijk besluit dat de omkadering van het gebruik in de diergeneeskunde van de voor de dieren- en volksgezondheid kritisch belangrijke antibiotica vastlegt werd midden 2016 gepubliceerd. De verplichte centrale registratie van het gebruik van antimicrobiële middelen wordt een feit begin 2017. |
Sinds 2011 wordt door het FAVV de antimicrobiële resistentie van pathogenen en indicatorkiemen bij kalveren, jonge runderen, varkens, pluimvee en dierlijke producten opgevolgd. Sedert 2014 is de op Europees niveau geharmoniseerde monitoring volledig geïntegreerd in de nationale monitoring. De antimicrobiële resistentie van o.a. E. coli, Salmonella en Campylobacter wordt opgevolgd evenals het voorkomen van ESBL-, AmpC- en carbapenemase-producerende E. coli’s. Het CODA publiceert jaarlijks op zijn website de resultaten van de monitoring bij dieren, de Europese resultaten worden jaarlijks gepubliceerd door de EFSA.
AMCRA
Het Kenniscentrum AMCRA (Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals), een initiatief van alle betrokken actoren uit de sector en mede ondersteund en gefinancierd door het FAVV en het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten), is werkzaam sedert 2012.
Jaarlijks worden strategische doelstellingen vastgelegd ter bevordering van de informatie, sensibilisatie en communicatie in het kader van de antimicrobiële resistentie bij productie- en gezelschapsdieren. Hun uitgebrachte adviezen, formularia, gezondheidsgidsen en dergelijke worden gepubliceerd op hun website (www.amcra.be). Verder verzorgt AMCRA sensibilisatiecampagnes, roadshows voor dierenartsen en veehouders en vaardigt ze sprekers af op nationale en internationale congressen.
In 2016 ondersteunde AMCRA onder andere de overheid en de sectoren bij de uitbouw van Sanitel-Med, het centrale datacollectiesysteem voor het gebruik van antibioticum en het tot stand brengen van het Convenant tussen de Federale Overheid en alle betrokken sectorpartners betreffende de vermindering van het gebruik van antibiotica in de dierlijke sector. Ook in 2017 gaat de samenwerking verder. |
Monitoring van antimicrobiële resistentie bij zoönotische bacteriën
Campylobacter
De antimicrobiële resistentie van Campylobacter jejuni werd geëvalueerd op 370 stammen afkomstig van karkassen en vlees van pluimvee. De resistentie tegen fluoroquinolonen en tetracycline bleef geleidelijk stijgen in 2016.
- 35% van de isolaten zijn gevoelig voor alle geteste antibiotica, een lichte stijging ten opzichte van 2015;
- 2,7% van de isolaten zijn resistent aan 3 geteste antibiotica of meer wat opnieuw een lichte stijging van de multiresistentie betekent (+0,7% in vergelijking met 2015, +2,2% in vergelijking met 2014).
Salmonella
Bij levende dieren worden jaarlijks de Salmonella-isolaten genomen in het kader van het nationale Salmonella bestrijdingsprogramma bij leghennen en braadkippen onderzocht op hun antimicrobiële resistentie profiel. Deze analyses kaderen in de Europese geharmoniseerde monitoring.
Leghennen
Bij leghennen werden 39 isolaten geanalyseerd waaronder 17 S. Enteritidisisolaten, 5 S. Livingstoneisolaten, 4 S. Idikanisolaten, 4 S. Mbandakaisolaten, 4 S. infantisisolaten, 2 S. Tennessee-isolaten, 1 S. Senftenbergisolaat, 1S. O9:-:-isolaat en 1 S. Kedougouisolaat. In tegenstelling tot 2015 waren alle isolaten gevoelig voor alle onderzochte antibiotica.
Braadkippen
Bij braadkippen werden 123 isolaten geanalyseerd: 74% van de isolaten waren resistent tegen minstens een van de onderzochte antibiotica, 33% van de isolaten waren multiresistent (> 3 antibiotica). Dit betekent een sterke stijging in vergelijking met 2015. Het aantal S. Infantisisolaten is verder gestegen in vergelijking met 2014 (11) en 2015 (30). In vergelijking met 2015 is het percentage multiresistente isolaten terug gestegen van 30% naar 50%. Bij S. Typhimurium wordt opnieuw een groter percentage resistente isolaten gezien maar het percentage multiresistente isolaten is gestabiliseerd in vergelijking met 2015 (87% resistente isolaten en 50% multiresistente isolaten).
Resultaten van de meest voorkomende serotypes genomen bij braadkippenbedrijven
|
Aantal
isolaten |
Resistent tegen minstens
1 antimicrobieel middel |
Multiresistent
(>3
antimicrobiële middelen) |
Multiresistent
(> 2
antimicrobiële middelen) |
S. Infantis |
52 |
94% |
30% |
50% |
S. Typhimurium |
28 |
93% |
39% |
54% |
S. Gaminara |
14 |
14% |
0% |
0% |
S. Livingstone |
5 |
0% |
0% |
0% |
S. Paratyphi B var. Java |
4 |
100% |
25% |
25% |
S. Mbandaka |
3 |
100% |
0% |
33% |
S. Derby |
3 |
100% |
0% |
0% |
Levensmiddelen
De antimicrobiële resistentie werd bepaald op 227 Salmonella stammen die geïsoleerd werden uit voeding in het kader van het controleprogramma van het FAVV. Voor het tweede jaar op rij werd de MIC bepaling uitgevoerd op alle aangetroffen serotypes. 39,7% van de stammen vertoonden geen resistentie, 13,7 % waren resistent tegen 1 antibioticum, terwijl 34,4% multi-resistent waren (resistent tegen 3 of meer antibiotica). De meest voorkomende resistenties betreffen sulfamethoxazol (39,2%), ampicilline (33,5%) en tetracycline (29,9%).
In het kader van een geharmoniseerde monitoring in de EU werd de antimicrobiële resistentie bepaald op 176 Salmonella stammen geïsoleerd uit karaksmonsters genomen ter verificatie van het proceshygiënecriterium voor Salmonella. De monsters werden bekomen via het controleprogramma van het FAVV (85) en via de autocontrole door operatoren (91). De Europese geharmoniseerde monitoring betrof in 2016 karkassen van braadkippen, net zoals in 2014. 29% van de stammen vertoonden geen resistentie, 7,9% waren resistent tegen 1 antibioticum, terwijl 42,6% multi-resistent waren (resistent tegen 3 of meer antibiotica). De meest vookomende resistenties betreffen sulfamethoxazol (56,8%), ciprofloxacin (56,8%) en nalidixine zuur (54,5%). Vergeleken met 2014 ziet men een afname van de resistentie voor alle onderzochte antimicrobiële middelen, behalve voor sulfamethoxazol en nalidixine zuur.
MRSA (methicilline
resistente Staphylococcus aureus)
Sedert 2011 wordt jaarlijks een monitoring uitgevoerd naar de prevalentie en antimicrobiële resistentie van MRSA. Het betreft een cyclus van drie jaar dat zich telkens herhaald waarin in het eerste jaar de monitoring bij pluimvee uitgevoerd wordt, het volgende jaar bij rundvee en het derde jaar bij varkens. Zo werden in 2014 pluimvee, in 2015 runderen en in 2016 varkens bemonsterd. Er werd een daling waargenomen van het aantal MRSA-positieve stalen genomen op varkensbedrijven van 64% in 2013 naar 53% in 2016. 80% van de MRSA-stammen behoorden tot de CC398 groep (diergerelateerde MRSA). Alle stammen waren resistent tegen 3 tot 14 van de 19 onderzochte antimicrobiële middelen. Er waren telkens 2 stammen resistent tegen mupirocine en linezolid, 2 ‘last resort’-antibiotica in de humane geneeskunde.
Monitoring van antimicrobiële resistentie bij indicatorkiemen
Er wordt jaarlijks een monitoring uitgevoerd van de antimicrobiële resistentie van E. coli bij jonge vleesrunderen op het bedrijf. Bij pluimvee, vleeskalveren en varkens wordt een gelijkaardige monitoring uitgevoerd op het niveau van het slachthuis. De monitoring bij pluimvee, vleeskalveren en varkens maakt deel uit van de op Europees niveau geharmoniseerde monitoring. De monitoring bij jonge vleesrunderen is een nationaal initiatief.
|
Aantal
isolaten |
Resistent tegen minstens
1 antimicrobieel middel |
Multiresistent
(>3
antimicrobiële middelen) |
Multiresistent
(> 2
antimicrobiële middelen) |
E. coli – pluimvee |
167 |
91,6% |
58,7% |
68,9% |
E. coli – varkens |
174 |
71,3% |
31,6% |
45,4% |
E. coli – jonge runderen |
176 |
35,8% |
10,8% |
15,9% |
E. coli – kalveren |
174 |
79,9% |
46,0% |
58,0% |
Bij pluimvee treedt opnieuw een lichte stijging op in het percentage resistente stammen ten opzichte van 2015 (88,1%). De meest voorkomende resistentie is tegen ampicilline (84%), sulfamethoxazole (69%) en ciprofloxacine (57%). Daar waar de resistentie tegen ampicilline en sulfamethoxazole gestegen is in vergelijking met 2015 (76% en 69%) is de resistentie tegen ciprofloxacine gedaald (63,8%). Bij varkens wordt in tegenstelling met voorgaande jaren, een stijging gezien, zowel voor het percentage resistente als het percentage multiresistente stammen. De meest voorkomende resistentie bij varkens is de resistentie tegen sulfamethoxazole (50%), gevolgd door tetracycline en ampicilline (beide 47%) en trimethoprim (45%). In vergelijking met 2015 (43%, 40%, 35% en 38%) wordt voor allen een stijging gezien. Bij jonge runderen en bij vleeskalveren blijft de situatie stabiel.
ESBL producerende Escherichia coli
Resistentie tegen betalactamantibiotica komt frequent voor bij E. coli. Deze resistentie kan fenotypisch onderverdeeld worden in verschillende groepen, nl. ESBL- (extended spectrum beta-lacatamase), AmpC- en carbapenemaseproducerende E. coli’s. Een monitoring om de verdeling van de verschillende groepen in kaart te brengen werd voor het tweede opeenvolgende jaar uitgevoerd bij varkens en vleeskalveren en voor de eerste maal bij pluimvee.
|
Aantal isolaten |
ESBL |
AmpC |
ESBL + AmpC |
Pluimvee |
171 |
84,8% |
10,5% |
4,7% |
Varkens |
172 |
90,1% |
9,3% |
0,6% |
Kalveren |
173 |
89,6% |
7,5% |
2,9% |
Bij varkens werd een lichte verschuivingen gezien waarbij procentueel het type AmpC iets meer voorkwam dan in 2015 (5,8%) en het ESLB-type iets minder (93,7%). Bij vleeskalveren werd eveneens een lichte verschuivingen gezien ten opzichte van 2015 ten voordele van het AmpC-type (3,8%) ten opzichte van het gemengde type ESBL/AmpC (5,4%).
Vanaf 2011 tot 2015 werden op monsters van pluimveevlees (karkassen en versneden vlees met vel) kwantitatieve analyses (tellingen) uitgevoerd op ESBL producerende E. coli. In 2016 werd overgeschakeld op een detectietechniek. In 2016 werden 279 monsters geanalyseerd. In 69.5% van de monsters werd ESBL gedetecteerd. Net zoals in 2015 is de meest voorkomende resistentie die tegen cefotaxime, ampicilline, ceftazidime en sulfamethoxazole.
In het kader van de geharmoniseerde monitoring in de EU, werden 300 monsters varkensvlees en 300 monsters rundsvlees onderzocht op aanwezigheid van ESBL producerende E. coli. Respectievelijk 14% (15.5% in 2015) en 6.3% (9.5% in 2015) van de stalen waren positief. Net zoals in 2015 is de meest voorkomende resistentie in beide matrices die tegen ampicilline, cefotaxime, ceftazidime en sulfamethoxazole.
In het kader van het controleprogramma van het FAVV werden 121 monsters van vissen afkomstig van aquacultuur en schaaldieren geanalyseerd op aanwezigheid van ESBL: 2.5% was positief (3% in 2015). |
|