www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2017
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
ZOEKMOTOR
A tot Z
FR NL



  Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 17.04.2018

In 2017 werden 22.100 zendingen van dierlijke producten bestemd voor menselijke consumptie aangeboden bij een Belgische GIP (26.719 in 2011, 25.603 in 2012, 25.015 in 2013, 25.045 in 2014, 24.681 in 2015 en 22.737 in 2016). In 37 gevallen betrof het een wederinvoer.

  Aantal zendingen Aantal geweigerde zendingen
Visserijproducten 11.126 67
Vlees van runderen, schapen, geiten, varkens en eenhoevigen, en producten ervan 4.000 5
Vlees van pluimvee en producten ervan 2.739 14
Melk en melkproducten 1.537 6
Honing en andere bijenproducten 868 6
Konijnenvlees en vlees van wild (vrij/gekweekt), en producten ervan 319 6
Darmen 238 1
Kikkerbillen en slakken 201 2
Gelatine, collageen en grondstoffen 196 3
Eieren en eiproducten 120 1
Beenderen en producten uit beenderen 20 1
Andere producten 736 11
Totaal 22.100 123

In 2017 werden er als gevolg van controles in de GIP op producten van dierlijke oorsprong bestemd voor menselijke consumptie 20 RASFF-meldingen opgesteld (18 "border rejections" en 2 "information notifications for follow up"):
  • residuen (nitrofuranen, chlooramfenicol) in garnalen uit India (5x);
  • residuen (norfloxacine, ofloxacine) in konijnenvlees uit China (3x);
  • residuen ((leuco)malachietgroen) in vis uit Vietnam (2x);
  • residuen (nitrofuranen) in vis uit Thailand (1x);
  • residuen (oxyfenylbutazon) in paardenvlees uit Canada (1x);
  • Salmonella in pluimveevlees(bereidingen) uit Brazilië (5x)
  • Salmonella in pluimveevleesbereidingen uit Thailand (3x).

Al deze non-conformiteiten hebben geleid tot verscherpte maatregelen (bemonstering van de volgende partijen die werden ingevoerd).
 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren