|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Inspecties | gezondheid, CVTI |
Monsternemingen en analyses |
Controles bij invoer |
Fraude- bestrijding |
Barometers |
Verwerking van levensmiddelen Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
14.06.2018
Uitsnijderijen en wildbewerkingsinrichtingen Vrij wild afgeleverd in de wildbewerkingsinrichtingen In ieder jachtteam moet iemand aanwezig zijn die een opleiding volksgezondheid en hygiëne gevolgd heeft (behalve als het wild bestemd is voor de persoonlijke consumptie van de jager). Alleen wild dat vergezeld is van een verklaring van een persoon die de opleiding gevolgd heeft, kan aan een erkende wildverwerkingsinrichting worden verkocht of in kleine hoeveelheden aan een particulier als eindverbruiker, met uitzondering van iedere andere eindverbruiker (restaurant, markt, slager, kantine...). Voor elk everzwijn dat aan een eindverbruiker verkocht wordt, moet er systematisch, op vraag van de persoon die een opleiding volgde, een onderzoek op trichinen worden uitgevoerd en het resultaat ervan moet aan de consument worden meegedeeld. De met opdracht belaste dierenarts voert een gezondheidsonderzoek uit op het vrij wild in de wildbewerkingsinrichting. Dreigend of bevestigd bederf zijn de belangrijkste redenen voor afkeuring en dus uitsluiting uit de voedselketen.
Voor vrij wild is een abnormale kleur of geur van het vlees veruit de vaakst voorkomende reden voor inbeslagname bij de keuring. Op 3 jaar tijd is het aantal gestrekte everzwijnen verdrievoudigd. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De resultaten van 2017 zijn vergelijkbaar met deze van 2016. Vleesproducten Hieronder vallen de inspecties die worden uitgevoerd in het kader van de verwerking, opslag, herverpakking en/of transport van vlees, separatorvlees, vleesproducten en –bereidingen, kikkerbillen of slakken, gesmolten dierlijke vetten en kanen, bloed of bloedproducten, darmen, blazen en magen, collageen en gelatine en grondstoffen hiervan. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De resultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2016, behalve voor “infrastructuur en inrichting (voor toekennen erkenning)” en “autocontrolesysteem”. De resultaten van 2017 zijn voor “infrastructuur en inrichting (voor toekennen erkenning)” beter en deze voor “autocontrolesysteem” minder goed. Visserijproducten Hieronder vallen de inspecties die worden uitgevoerd in het kader van de verwerking, opslag, herverpakking en/of transport van visserijproducten en levende tweekleppige weekdieren. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De resultaten van 2017 zijn vergelijkbaar met deze van 2016, behalve voor de scope “dierlijke bijproducten niet bestemd voor humane consumptie”, waarvoor de resultaten in 2017 minder goed zijn dan in 2016. Melk en zuivelproducten Hieronder vallen bedrijven die melk verwerken, opslaan, herverpakken en/of transporteren. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
In 2017 zijn de inspectieresultaten voor de scope “autocontrolesysteem” minder gunstig. De andere inspectieresultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2016. Eieren en eiproducten Hieronder vallen bedrijven die eieren en eiproducten verwerken, opslaan, herverpakken en/of transporteren. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
In 2017 werd een verbetering vastgesteld voor wat betreft de controles “etikettering”. De andere inspectieresultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2016. Groenten en fruit Hieronder vallen de groenten- en fruitverwerkende bedrijven, met inbegrip van het schillen. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De resultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2016. Andere plantaardige producten Hieronder vallen bedrijven die van granen afkomstige producten, suiker, vetten en oliën en andere plantaardige producten verwerken, inclusief het malen. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De resultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2016. Fabrikanten van brood en verse patisserie Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De inspectieresultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2016. Fabrikanten van koekjes, chocolade, snoepgoed en honing Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De inspectieresultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2016. Dranken Hieronder vallen de bedrijven die al dan niet gealcoholiseerde dranken produceren, met uitzondering van melkdranken. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
Er werd een stijging vastgesteld van het percentage ongunstige controles van het autocontrolesysteem. Dit kan worden verklaard door het feit dat de operatoren die geen gevalideerd autocontrolesysteem hebben, grondiger worden gecontroleerd. Bij de operatoren die over de validatie beschikken, wordt het autocontrolesysteem enkel gecontroleerd indien de andere scopes ongunstig zijn. De resultaten van de traceerbaarheidsinspecties zijn er ook op achteruitgegaan in vergelijking met 2016. Andere levensmiddelen Hieronder vallen fabrikanten van babyvoeding, additieven en aroma’s, kruiden, specerijen en sauzen, voedingssupplementen, bereide maaltijden en levensmiddelen die elders niet zijn opgenomen. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
Er werd een stijging vastgesteld van het percentage ongunstige controles van het autocontrolesysteem. Dit kan worden verklaard door het feit dat de operatoren die geen gevalideerd autocontrolesysteem hebben, grondiger worden gecontroleerd. Bij de operatoren die over de validatie beschikken, wordt het autocontrolesysteem enkel gecontroleerd indien de andere scopes ongunstig zijn. |
|