www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2017
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
ZOEKMOTOR
A tot Z
FR NL



  Additieven en aroma's Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 12.06.2018

Additieven zijn stoffen die aan levensmiddelen worden toegevoegd om technische redenen: om de houdbaarheid te verlengen (bewaarmiddelen en anti-oxidanten), om de kleur of smaak te wijzigen of te herstellen (kleurstoffen en smaakversterkers)… Het FAVV voert analyses uit op bewaarmiddelen (sulfiet, benzoaat…), zoetstoffen (acesulfaam K, aspartaam, neotaam, sucralose, steviolglycosiden…), toegelaten en verboden kleurstoffen (soedanrood I, II, III en IV, methylgeel, oranje II, pararood, rhodamine B), toegelaten (fosfaten) en verboden emulgatoren (morfoline) enz. De Europese wetgeving betreffende de additieven bevat een positieve lijst; dit betekent dat enkel de additieven met een specifieke toelating mogen worden gebruikt.

Het FAVV zoekt ook naar de aanwezigheid van aroma's in bepaalde levensmiddelen om na te gaan of het gebruik ervan in overeenstemming is met de voorschriften van de Europese wetgeving. Bepaalde aromatiserende stoffen mogen niet worden toegevoegd aan de levensmiddelen, maar zijn van nature aanwezig in bepaalde ingrediënten, zoals bijvoorbeeld cumarine (vanillearoma) dat van nature aanwezig is in kaneel en pulegon dat van nature aanwezig is in pepermunt. Andere stoffen mogen worden toegevoegd, maar in beperkte hoeveelheden in bepaalde levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld theobromine (chocoladearoma), dat reeds van nature aanwezig is in chocolade.

Het gebruik van sulfiet in gehakt vlees is wettelijk verboden. Vlees dat aan de lucht is blootgesteld oxideert en krijgt geleidelijk een bruinachtige kleur. Sulfiet wordt toegevoegd om de rode kleur van het vlees te bewaren. Hierdoor kan bedorven vlees een vers uitzicht behouden en een risico vormen voor de voedselveiligheid. In bereid gehakt vlees mogen wel sulfieten voorkomen in toegevoegde ingrediënten. In voorkomend geval mag het gehalte aan sulfiet in het eindproduct niet hoger zijn dat de wettelijk vastgestelde norm en moet het op de ingrediëntenlijst voorkomen. Een controle op de aanwezigheid van sulfiet in gehakt bestaat in eerste instantie uit een snelle routinetest waarbij gebruik gemaakt wordt van malachietgroen. Indien deze test positief is, wordt de aanwezigheid bevestigd in het labo.


Aantal missies Aantal operatoren
710 555


  Aantal
monsternemingen
Gunstige
monsternemingen (%)
Aantal
maatregelen
Aroma's 87 97,7 2
Toegelaten kleurstoffen 227 98,7 1
Verboden kleurstoffen 125 97,6 3
Zoetstoffen 53 100 -
Toegelaten emulgatoren 22 100 -
Verboden emulgatoren 47 93,6 1
Bewaarmiddelen - Benzoaten en sorbaten 111 99,1 -
Bewaarmiddelen - Nitraat en nitriet 14 100 -
Bewaarmiddelen - Parabenen 43 100 -
Bewaarmiddelen - Sulfiet in gehakt 1.671 96,1 16
Bewaarmiddelen - Sulfiet in andere levensmiddelen 137 99,3 -
Totaal 2.518 96,9 23


Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
  Aantal
maatregelen
PV 15
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator 2
Andere 6
Totaal 23


Non-conformiteiten
  Aantal
monsternemingen
Non-conforme
parameters
Vlees 11 Sulfiet
Vleesbereidingen 4 Sulfiet
Palmolie 3 Soudan IV
Lemmetje 3 Triethanolamine
Voedingssupplementen 2 Ponceau 4R, cochenille rood A (E124)
Pralines, gevulde chocolade 2 Cumarine
Voedingssupplementen 1 Zonnegeel FCF/Oranje geel S (E110)
Water 1 Benzoaat
Water 1 Sorbaat
Kruidenmix 1 Sulfiet
Versneden vlees 1 Sulfiet
 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren