www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2017
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
ZOEKMOTOR
A tot Z
FR NL



  Microbiologisch contaminanten Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 14.06.2018

Indicator micro-organismen
 
Bemonsteringsmateriaal
Diervoeders
Levensmiddelen
Meststoffen, bodemverbeterende middelen, teeltsubstraten en zuiveringsslib
Water (niet gebruikt als drank)
   
Pathogene micro-organismen
 
Diervoeders
Levensmiddelen
Meststoffen, bodemverbeterende middelen, teeltsubstraten en zuiveringsslib
Water (niet gebruikt als drank)
   
Antibioticaresistentie



Elk jaar voert het FAVV meerdere tienduizenden microbiologische analyses uit op monsters uit de hele voedselketen. Zo worden pathogene micro-organismen opgespoord (Salmonella, Campylobacter, STEC- o.a. E. coli O157, O103, O104:H4, O111, O145 en O26), Listeria monocytogenes, Hepatitis A-virus, Norovirus, Cronobacter spp., Vibrio cholereae, Vibrio parahaemolyticus, Yersinia enterocolitica) en indicatororganismen voor de hygiëne (totaal kiemgetal, E. coli, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels). Sommige indicatoren zoals coagulase positieve Staphylococcus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens en Clostridium botulinum kunnen bij hoge aantallen toxines produceren die humaan pathogeen zijn.

 Microbiologische criteria van toepassing op levensmiddelen van dierlijke oorsprong
Kip besmet met bacteriën, hoe gevaarlijk is dat ?
Rapport Trends and Sources (EN)




Indicator micro-organismen

Indicatororganismen zijn micro-organismen, toxinen of metabolieten waarvan de aanwezigheid of concentratie samenhangt met de beheersing van de proceshygiëne. Het kunnen indicatoren zijn van een initiële microbiële contaminatie van rauwe producten, van de beheersing van contaminaties na hittebehandeling, van de hygiëne bij het hanteren van levensmiddelen, van de bewaaromstandigheden, ... Bijvoorbeeld Enterobacteriaceae of E. coli voor de opvolging van fecale contaminatie en gisten en schimmels voor de monitoring van contaminatie via de lucht.

Opgelet, hygiënecriteria voor één schakel in de voedselketen kunnen beschouwd worden als een veiligheidscriterium voor een andere schakel in de keten. Bijvoorbeeld, binnen dezelfde keten is Salmonella een proceshygiëne-indicator tijdens het slachten en een veiligheidscriterium voor gehakt vlees.


    Bemonsteringsmateriaal

    Aantal missies Aantal operatoren
    460 53

      Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen (%) Aantal
    maatregelen
    E. coli 403 98,8 -
    Enterobacteriaceae 168 95,8 -
    Totaal kiemgetal 168 94,6 1
    Totaal 571 96,8 1

    Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
      Aantal
    maatregelen
    Andere 1
    Totaal 1

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Swabs 5 E. coli
    Swabs 7 Enterobacteriaceae
    Swabs 9 Totaal kiemgetal


    Diervoeders

    Aantal missies Aantal operatoren
    220 91

      Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen (%) Aantal
    maatregelen
    Enterobacteriaceae 255 90,6 15
    Totaal 255 90,6 15

    Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
      Aantal
    maatregelen
    Waarschuwingen 2
    PV 7
    Inbeslagnemingen 3
    Andere 3
    Totaal 15

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Aanvullende diervoeders 5 Enterobacteriaceae
    Volledige diervoeders 16 Enterobacteriaceae
    Eierprodukten NHC 1 Enterobacteriaceae
    Dierlijke eiwitten NHC 2 Enterobacteriaceae


    Levensmiddelen

    Aantal missies Aantal operatoren
    4.939 3.081

      Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen (%) Aantal
    maatregelen
    Clostridium perfringens 487 99,6 -
    Coliformen 70 98,6 -
    E. coli 5.699 97,9 21
    Enterobacteriaceae 1.374 95,9 8
    Enterococcen 97 94,8 1
    Totaal kiemgetal 2.669 85,6 74
    Gisten en schimmels 556 78,6 9
    Pseudonomas aeruginosa 127 97,6 3
    Sporen van sulfiet reducerende anaeroben 41 100 -
    Streptococcen 41 100 -
    Totaal 7.207 90,8 111

    Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
      Aantal
    maatregelen
    Waarschuwingen 17
    PV 4
    Inbeslagnemingen 3
    Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator 71
    Andere 16
    Totaal 111

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Slachtafval 3 E. coli
    Slachtafval 5 Totaal kiemgetal
    Karnemelk 1 Enterobacteriaceae
    Boter 29 E. coli
    Dranken op basis van melk 3 Enterobacteriaceae
    Patisseriecrème 1 Enterobacteriaceae
    Schaaldieren 1 E. coli
    Schaaldieren 86 Totaal kiemgetal
    IJsblokjes 1 Coliformen
    IJsblokjes 2 Enterococcen
    Kerrie 1 Totaal kiemgetal
    Water 3 Enterococcen
    Water 5 Totaal kiemgetal
    Water 3 Pseudonomas aeruginosa
    Spinazie 1 E. coli
    Kaas 19 E. coli
    Kiemgroenten 1 E. coli
    Consumptie-ijs 8 Enterobacteriaceae
    Consumptie-ijs 3 Totaal kiemgetal
    Komijnzaad 1 Totaal kiemgetal
    Melk 11 E. coli
    Melk 6 Enterobacteriaceae
    Melk 29 Totaal kiemgetal
    Bereide melk in flessen 1 Enterobacteriaceae
    Groenten, fruit en granen van het vierde gamma 100 Gisten en schimmels
    Tweekleppige weekdieren 2 E. coli
    Muscaatnoot 1 Totaal kiemgetal
    Vloeibare eiproducten 2 Enterobacteriaceae
    Patisserie 4 E. coli
    Patisserie 18 Totaal kiemgetal
    Peterselie 2 E. coli
    Koude kant-en-klare maaltijden 5 E. coli
    Warme kant-en-klare maaltijden 1 E. coli
    Warme kant-en-klare maaltijden 10 Enterobacteriaceae
    Vissen 1 E. coli
    Zwarte peper 1 Totaal kiemgetal
    Bereidingen op basis van rauwe eieren 1 Totaal kiemgetal
    Opvolgzuigelingenvoeding 3 Enterobacteriaceae
    Vleesbereidingen 2 Clostridium perfringens
    Vleesbereidingen 6 E. coli
    Vleesbereidingen 39 Totaal kiemgetal
    Volledige zuigelingenvoeding 5 Enterobacteriaceae
    Vleesproducten 2 E. coli
    Vleesproducten 7 Enterobacteriaceae
    Vleesproducten 18 Totaal kiemgetal
    Vleesproducten 9 Gisten en schimmels
    Pudding 2 Enterobacteriaceae
    Rijstpap 1 Enterobacteriaceae
    Schaaldierensalade 6 Totaal kiemgetal
    Schaaldierensalade 5 Gisten en schimmels
    Vissalade 4 Totaal kiemgetal
    Vissalade 5 Gisten en schimmels
    Tijm 1 E. coli
    Tofu 1 E. coli
    Tofu 4 Totaal kiemgetal
    Vlees 28 E. coli
    Vlees 162 Totaal kiemgetal
    Yoghurt 6 Enterobacteriaceae


    Meststoffen, bodemverbeterende middelen, teeltsubstraten en zuiveringsslib

    Aantal missies Aantal operatoren
    37 3

      Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen Aantal
    maatregelen
    Enterobacteriaceae 52 100 -
    Totaal 52 100 -


    Water (niet gebruikt als drank)

    Aantal missies Aantal operatoren
    136 131

      Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen (%) Aantal
    maatregelen

    Clostridium perfringens

    141 98,6 1
    Coliformen 56 91,1 5
    E. coli 139 98,6 1
    Enterococcen 56 89,3 6
    Pseudonomas aeruginosa 1 0,0 -
    Totaal kiemgetal 56 98,2 1
    Totaal 141 93,6 7

    Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
      Aantal
    maatregelen
    Waarschuwingen 1
    PV 5
    Andere 1
    Totaal 7

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Water (niet gebruikt als drank) 2 Clostridium perfringens
    Water (niet gebruikt als drank) 3 Coliformen
    Water (niet gebruikt als drank) 1 E. coli
    Water (niet gebruikt als drank) 4 Enterococcen
    Water gebruikt in bereidingen 2 Coliformen
    Water gebruikt in bereidingen 1 E. coli
    Water gebruikt in bereidingen 2 Enterococcen
    Water gebruikt in bereidingen 1 Totaal kiemgetal
    Water gebruikt in bereidingen 1 Pseudonomas aeruginosa




Pathogene micro-organismen

Bij het analyseren van voedingsmiddelen op pathogenen, wordt gefocust op de micro-organismen die ziekte kunnen veroorzaken bij de mens door de consumptie van levensmiddelen die ziekteverwekkers bevatten. Sommige bacteriën produceren toxines waardoor men ziek wordt. Onder de pathogene micro-organismen vallen bacteriën (vb. Listeria monocytogenes, Salmonella, shigatoxineproducerende E. coli (STEC), Yersinia enterocolitica) en virussen (vb. Norovirus, Hepatitis A virus).

    Diervoeders

    Aantal missies Aantal operatoren
    831 461

      Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen (%) Aantal
    maatregelen
    Salmonella 921 98,0 11
    Totaal 921 98,0 11

    Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
      Aantal
    maatregelen
    Waarschuwingen 3
    PV 3
    Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator 1
    Andere 4
    Totaal 11

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Aanvullende diervoeders 3 Salmonella
    Volledige diervoeders 5 Salmonella
    Eierprodukten NHC 1 Salmonella
    Producten van landdieren 2 Salmonella
    Dierlijke eiwitten NHC 7 Salmonella


    Levensmiddelen

    Aantal missies Aantal operatoren
    9.538 4.740

      Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen (%) Aantal
    maatregelen
    Bacillus cereus 1.410 99,3 1
    Campylobacter 3.088 93,2 18
    Clostridium botulinum 224 100 -
    Cronobacter sakazakii 389 100 -
    Hepatitis A Virus 820 100 -
    Listeria monocytogenes 9.040 99,2 24
    Norovirus 449 98,0 -
    Salmonella 8.833 97,2 63
    Shigella spp 3 100 -
    Staphylococcus 3.875 99,3 2
    STEC 3.620 99,2 10
    Vibrio cholerae 225 98,7 -
    Vibrio cholerae pathogeen 4 75,0 -
    Vibrio parahaemolyticus 89 96,6 -
    Vibrio parahaemolyticus pathogeen 4 100 -
    Yersinia enterocolitica 326 99,1 -
    Totaal 18.199 96,7 117

    Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
      Aantal
    maatregelen
    Waarschuwingen 3
    PV 17
    Inbeslagnemingen 3
    Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator 3
    Andere 91
    Totaal 117

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Boter 21 Listeria monocytogenes
    Boter 6 Staphylococcus
    Dranken op basis van melk 1 Bacillus cereus
    Schaaldieren 1 Vibrio cholerae
    Schaaldieren 1 Vibrio cholerae pathogeen
    Visfilets 1 Listeria monocytogenes
    Kaas 6 Listeria monocytogenes
    Kaas 3 Staphylococcus
    Kaas 6 STEC
    Gember 1 Bacillus cereus
    Consumptie-ijs 2 Staphylococcus
    Melk 3 STEC
    Melkpoeder 1 Staphylococcus
    Groenten, fruit en granen van het vierde gamma 3 Listeria monocytogenes
    Kruidenmix 1 Bacillus cereus
    Tweekleppige weekdieren 2 Vibrio cholerae
    Tweekleppige weekdieren 3 Vibrio parahaemolyticus
    Bramen 1 Staphylococcus
    Muscaatnoot 1 Staphylococcus
    Eieren 1 Salmonella
    Patisserie 4 Staphylococcus
    Nekvel 26 Salmonella
    Koude kant-en-klare maaltijden 4 Bacillus cereus
    Koude kant-en-klare maaltijden 3 Listeria monocytogenes
    Koude kant-en-klare maaltijden 1 Norovirus
    Koude kant-en-klare maaltijden 2 Bacillus cereus
    Koude kant-en-klare maaltijden 1 Listeria monocytogenes
    Bereidingen op basis van rauwe eieren 2 Staphylococcus
    Vleesbereidingen 2 Campylobacter
    Vleesbereidingen 6 Listeria monocytogenes
    Vleesbereidingen 2 Norovirus
    Vleesbereidingen 22 Salmonella
    Vleesbereidingen 1 Staphylococcus
    Vleesbereidingen 4 STEC
    Vleesbereidingen 2 Humaanpathogene Yersinia enterocolitica
    Vleesproducten 1 Campylobacter
    Vleesproducten 25 Listeria monocytogenes
    Vleesproducten 2 Salmonella
    Vleesproducten 3 Staphylococcus
    Rijstpap 1 Bacillus cereus
    Schaaldierensalade 2 Listeria monocytogenes
    Schaaldierensalade 1 Staphylococcus
    Vissalade 2 Staphylococcus
    Swabs 60 Salmonella
    Swabs 15 STEC
    Swabs 1 Humaanpathogene Yersinia enterocolitica
    Spierweefsel (vlees) 29 Salmonella
    Vlees 207 Campylobacter
    Vlees 6 Norovirus
    Vlees 107 Salmonella
    Vlees 1 STEC
    Koude zakoeski 1 Staphylococcus


    Meststoffen, bodemverbeterende middelen, teeltsubstraten en zuiveringsslib

    Aantal missies Aantal operatoren
    42 4

      Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen (%) Aantal
    maatregelen
    Salmonella 58 98,3 -
    Totaal 58 98,3 -

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Dierlijke eiwitten NHC 1 Salmonella


    Water (niet gebruikt als drank)

    Aantal missies Aantal operatoren
    11 6

      Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen (%) Aantal
    maatregelen
    Norovirus 1 100 -
    Salmonella 25 96,0 -
    Totaal 26 96,2 -

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Water (niet gebruikt als drank) 1 Salmonella




Antibioticaresistentie

De Belgische overheden besteden heel wat aandacht aan de problematiek inzake antimicrobiële resistentie, zowel bij mens als bij dier. Niet alleen wordt de situatie opgevolgd door monitoring van de antimicrobiële resistentie (analyses van commensalen en zoönoses van vlees en van levende dieren) en het gebruik van antibiotica, maar er worden ook concrete maatregelen genomen en voorbereid om tot een rationeel gebruik van antibiotica in de dierlijke sector te komen zodat de resistentie teruggedrongen kan worden en zo vermeden wordt dat ze een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

Samen met de verschillende betrokkenen uit de sector levert het FAVV een financiële bijdrage en werkt het samen met het AMCRA (Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals). Dit expertisecentrum sensibiliseert veehouders en dierenartsen, maakt een inventaris op van de situatie en stelt gidsen op om tot een verantwoord gebruik van antibiotica te komen. Deze initiatieven hebben een daling van 20% in de verkoop van antibiotica tussen 2011 en 2016 teweeggebracht.


2017 – One health in de schijnwerpers

In 2017 werd in het kader van het convenant tussen de federale overheid en de betrokken sectorpartners betreffende de vermindering van het gebruik van antibiotica in de dierlijke sector het eerste jaarverslag over de activiteiten en resultaten ‘2016’ van het beheerscomité van dit convenant gepubliceerd. In vergelijking met 2011 werd een reductie van 20% bekomen in het gebruik van antibiotica in het algemeen (doelstelling 50% tegen eind 2020), een reductie van 56% in het gebruik van kritisch belangrijke antibiotica (doelstelling 75% tegen eind 2020) en een reductie van 38,2% in het gebruik van met antibiotica gemedicineerde voeders (doelstelling 50% tegen eind 2017). De sterke reductie in het gebruik van kritisch belangrijke antibiotica in 2016 (-53%) is mede te danken aan het koninklijk besluit dat de omkadering van het gebruik van kritisch belangrijke antibiotica vastlegt en dat in augustus 2016 in voege trad.




Figuur : Evolutie in het totaal gebruik van antibioticagebruik per biomassa (som van de geproduceerde kilogrammen vlees in 2016 in België van runderen, varkens, pluimvee en kleine herkauwers aangevuld met het aantal aanwezige melkkoeien vermenigvuldigd met hun metabool gewicht) in de diergeneeskunde in België tussen 2011 en 2016.


Figuur : Door AMCRA vooropgesteld jaarlijks reductiepad in het gebruik van met antibiotica gemedicineerde voeders tussen 2011 en 2020 (blauwe balken) en de reële bereikte reductie tussen 2011 en 2016 (rode balken).



Figuur : Het aandeel in gebruik van producten met een gele (1e keus antibiotica), oranje (2e keus antibiotica) of rode (derde keus antibiotica = kritisch belangrijke antibiotica (fluoroquinolonen en 3e en 4e generatie cephalosporines)) kleurcode bij dieren in België tussen 2013 en 2016 en evolutie in percentage tussen 2015 en 2016 (kleurcode = overeenkomstig de AMCRA formularia)

In 2017 werd eveneens gestart met de registratie door de dierenarts van het gebruik van antimicrobiële middelen bij varkens, vleeskalveren, leghennen en braadkippen in Sanitel-Med, een centrale databank dat beheerd wordt door het FAGG.
Antibioticaresistentie is het prototype van een ‘one health’-problematiek. In 2017 werden twee internationale delegaties ontvangen voor een audit/bezoek in het kader van ‘one health’, namelijk de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Werelddierengezondheidsorganisatie (OIE) en de Food and Agriculture organization of the United Nations (FAO) voor de ‘Joint external evaluation of Belgium’, en de Europese Commissie en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) voor de ‘One health AMR country visit’. De rapporten worden gepubliceerd op de respectievelijke websites. Bij het FAVV werd een ‘one health’-aanspreekpunt aangeduid om de contacten in dit kader te bevorderen en de dossiers op elkaar af te stemmen.


Sinds 2011 wordt door het FAVV de antimicrobiële resistentie van zoönosen en indicatorkiemen bij kalveren, jonge runderen, varkens, pluimvee en dierlijke producten opgevolgd. Sedert 2014 is de op Europees niveau geharmoniseerde monitoring volledig geïntegreerd in de nationale monitoring. De antimicrobiële resistentie van o.a. E. coli, Salmonella en Campylobacter wordt opgevolgd evenals het voorkomen van ESBL-, AmpC- en carbapenemase-producerende E. coli’s. Gedetailleerde resultaten zijn terug te vinden op de website van het FAVV. De Europese resultaten worden jaarlijks gepubliceerd in het “EU Summary report on AMR” op de website van de EFSA.


AMCRA

Het Kenniscentrum AMCRA (Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals), een initiatief van alle betrokken actoren uit de sector en mede ondersteund en gefinancierd door het FAVV en het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten), is werkzaam sedert 2012.
Jaarlijks worden strategische doelstellingen vastgelegd ter bevordering van de informatie, sensibilisatie en communicatie in het kader van de antimicrobiële resistentie bij productie- en gezelschapsdieren. Hun uitgebrachte adviezen, formularia, gezondheidsgidsen en dergelijke worden gepubliceerd op hun website (www.amcra.be). Verder verzorgt AMCRA sensibilisatiecampagnes, roadshows voor dierenartsen en veehouders en vaardigt ze sprekers af op nationale en internationale congressen.

In 2017 ondersteunde AMCRA de overheid en de sectoren. De gidsen “bedrijfsgezondheid en vaccinatiestrategieën “voor varkens, pluimvee en rundvee werden op verschillende beurzen uitgedeeld. Een advies over benchmarking en een over de uitfasering van zinkoxide worden in de eerste helft van 2018 verwacht. Verder speelt AMCRA een belangrijke rol binnen het beheerscomité van het convenant voor de vermindering van het antibioticagebruik en de verdere sensibilisering van veehouders en dierenartsen. De wetenschappelijke eenheid van AMCRA werkt in opdracht van het FAGG aan de analyse van de gegevens uit Sanitel-Med. Ook in 2018 gaat de samenwerking verder.


Monitoring van antimicrobiële resistentie bij zoönotische bacteriën

Campylobacter

De antimicrobiële resistentie van Campylobacter jejuni werd geëvalueerd op 376 stammen afkomstig van karkassen en vlees van pluimvee. De resistentie tegen fluoroquinolonen en tetracycline bleef geleidelijk stijgen in 2017.
  • 32% van de isolaten zijn gevoelig voor alle geteste antibiotica, een lichte afname ten opzichte van 2016;
  • 0,8% van de isolaten zijn resistent aan 3 geteste antibiotica of meer, een afname ten opzichte van 2016 (-1,9%).


Salmonella

Bij levende dieren worden jaarlijks de Salmonella-isolaten genomen in het kader van het nationale Salmonella bestrijdingsprogramma bij leghennen en braadkippen onderzocht op hun antimicrobiële resistentie profiel. Deze analyses kaderen in de Europese geharmoniseerde monitoring.

    Leghennen
    Bij leghennen werden in 2017, 19 isolaten geanalyseerd waaronder 8 S. Enteritidisisolaten, 4 S. infantisisolaten en telkens 1 isolaat van S. Agona, S. Bispebjerg, S. Braenderup, S. Bredeney, S. Llandoff, S. Typhimurium en een auto-agglutinerende stam. S. Bredeney was resistent tegen ciprofloxacine, S. Derby tegen azithromycine, 1 S. Infantisstam tegen ampicilline en 1 S. Enteritidisstam tegen colistine. De S. Llandoff-stam was resistent tegen 7 verschillende antibiotica.

    Braadkippen
    In 2017 werden bij braadkippen 120 isolaten geanalyseerd: 60% van de isolaten waren resistent tegen minstens een van de onderzochte antibiotica, 40% van de isolaten waren multiresistent (> 2 antibiotica). Dit betekent een sterke daling in resistentie in vergelijking met 2016. Het aantal S. Infantisisolaten is voor het eerst in de voorbije jaren terug gedaald maar de overgebleven stammen zijn meer resistent in vergelijking met 2016, zowel in percentage resistente stammen als in percentage multiresistente stammen. Bij S. Typhimurium is het percentage resistente isolaten evenals het percentage multiresistente stammen gedaald in vergelijking met 2016 (93% resistente isolaten en 39% multiresistente isolaten).

    Resultaten van de meest voorkomende serotypes genomen bij braadkippenbedrijven in 2017
      Aantal
    isolaten
    Resistent tegen
    minstens
    1 antimicrobieel
    middel (%)
    Multiresistent
    (>3 antimicrobiële
    middelen) (%)
    Multiresistent
    (> 2 antimicrobiële
    middelen) (%)
    S. Infantis 27 96,0 67,0 96,0
    S. Paratyphi B var. Java 18 100 39,0 44,0
    S. Livingstone 14 0 0 0
    S. Typhimurium 11 81,0 9,0 54,0
    S. Rissen 8 25,0 12,0 12,0


    Levensmiddelen
    De antimicrobiële resistentie werd bepaald op 104 Salmonellastammen die geïsoleerd werden uit voeding in het kader van het controleprogramma van het FAVV. Voor het derde jaar op rij werd de MIC (minimale inhibitorische concentratie)-bepaling uitgevoerd op alle aangetroffen serotypes. 39,7% van de stammen vertoonden geen resistentie, 13,7 % waren resistent tegen 1 antibioticum, terwijl 34,4% multiresistent waren (resistent tegen 3 of meer antibiotica). De meest voorkomende resistenties betreffen sulfamethoxazole (41,3%), quinolonen (34,6%), tetracycline (29,8%) en ampicilline (25%).

    In het kader van een geharmoniseerde monitoring in de EU werd de antimicrobiële resistentie bepaald op 91 Salmonellastammen geïsoleerd uit karkasmonsters genomen ter verificatie van het proceshygiënecriterium voor Salmonella. De monsters werden bekomen via het controleprogramma van het FAVV (52) en via de autocontrole door operatoren (39). De Europese geharmoniseerde monitoring betrof in 2017 karkassen van varken en runderen, net zoals in 2015. 26% van de stammen vertoonden geen resistentie, 11% waren resistent tegen 1 antibioticum, terwijl 56% multiresistent waren (resistent tegen 3 of meer antibiotica). De meest vookomende resistenties betreffen ampicilline (64,8%), sulfamethoxazol (62,6%) en tetracycline (50,6%). Vergeleken met 2015 ziet men een zeer sterke toename van de resistentie voor ampicilline.


MRSA (methicilline resistente Staphylococcus aureus)

Sedert 2011 wordt jaarlijks een monitoring uitgevoerd naar de prevalentie en antimicrobiële resistentie van MRSA. Het betreft een cyclus van drie jaar die zich telkens herhaalt waarin in het eerste jaar de monitoring bij pluimvee uitgevoerd wordt, het volgende jaar bij rundvee en het derde jaar bij varkens. Zo werden in 2015 runderen, in 2016 varkens en in 2017 pluimvee bemonsterd. De resultaten bij pluimvee in 2017 waren vergelijkbaar met de resultaten van 2014. Slechts 5 MRSA-stammen werden gevonden. Allen behoorden tot de CC398-groep (diergerelateerde MRSA). Het ST239-type dat in 2011 gevonden werd en een ‘hospital acquired’-type is, werd niet meer teruggevonden bij pluimvee in 2014 en 2017. Geen enkele stam was resistent tegen ‘last resort’-antibiotica in de humane geneeskunde.


Monitoring van antimicrobiële resistentie bij indicatorkiemen

Er wordt jaarlijks een monitoring uitgevoerd van de antimicrobiële resistentie van E. coli bij jonge vleesrunderen op het bedrijf. Bij pluimvee, vleeskalveren en varkens wordt een gelijkaardige monitoring uitgevoerd op het niveau van het slachthuis. De monitoring bij pluimvee, vleeskalveren en varkens maakt deel uit van de op Europees niveau geharmoniseerde monitoring. De monitoring bij jonge vleesrunderen is een nationaal initiatief.

Resultaten monitoring antimicrobiële resistentie bij indicator E. coli 2017
  Aantal
isolaten
Resistent tegen
minstens
1 antimicrobieel
middel (%)
Multiresistent
(>3 antimicrobiële
middelen) (%)
Multiresistent
(> 2 antimicrobiële
middelen) (%)
E. coli – pluimvee 159 90,0 60,0 76,0
E. coli – varkens 177 73,0 37,0 49,0
E. coli – jonge runderen 120 27,0 19,0 23,0
E. coli – kalveren 185 75,0 51,0 58,0

Bij pluimvee daalt het percentage resistente stammen in 2017 ten opzichte van 2016 (91,6%) maar het percentage multiresistente stammen stijgt licht ten opzichte van 2016 (68,7%). De meest voorkomende resistentie is tegen ampicilline (77%), sulfamethoxazole (62%) en ciprofloxacine (58%). Daar waar de resistentie tegen ampicilline en sulfamethoxazole gedaald is in vergelijking met 2016 (84% en 69%) is de resistentie tegen ciprofloxacine licht gestegen (57% in 2016). Bij varkens wordt net zoals vorig jaar, een stijging gezien, zowel voor het percentage resistente als het percentage multiresistente stammen. De meest voorkomende resistentie bij varkens is de resistentie tegen ampicilline (52%), gevolgd door sulfamethoxazole (48%), tetracycline (47%) en trimethoprim (46%). In vergelijking met 2016 (respectievelijk 47%, 50%, 47% en 45%) wordt vooral voor ampicilline een stijging gezien. Bij jonge runderen daalt het percentage resistente isolaten maar stijgt het percentage mulitresistentie kiemen. Bij vleeskalveren wordt dezelfde evolutie gezien als bij jonge runderen.


ESBL producerende Escherichia coli

Resistentie tegen betalactamantibiotica komt frequent voor bij E. coli. Deze resistentie kan fenotypisch onderverdeeld worden in verschillende groepen, nl. ESBL- (extended spectrum beta-lacatamase), AmpC- en carbapenemaseproducerende E. coli’s. Een monitoring om de verdeling van de verschillende groepen in kaart te brengen werd voor het derde opeenvolgende jaar uitgevoerd bij varkens en vleeskalveren en voor de tweede maal bij pluimvee.








In 2017 werd bij pluimvee het carbapenemaseproducerend fenotype waargenomen, telkens in combinatie met ofwel ESBL ofwel AmpC of met beide fenotypes. Dit kon echter niet bevestigd worden aan de hand van genetische testen. Bij varkens werd opnieuw een lichte verschuiving gezien waarbij procentueel het type AmpC in combinatie met ESBL meer voorkwam dan in 2016 (0,6%). Bij vleeskalveren werd eveneens een lichte verschuiving gezien ten opzichte van 2016 ten voordele van het gemengde type ESBL/AmpC (2,9%) ten opzichte van het AmpC-type (7,5%).

Vanaf 2011 tot 2015 werden op monsters van pluimveevlees (karkassen en versneden vlees met vel) kwantitatieve analyses (tellingen) uitgevoerd op ESBL producerende E. coli. Sinds 2016 werd overgeschakeld op een detectietechniek. In 2017 werden 472 monsters geanalyseerd. In 75,4% van de monsters werd ESBL gedetecteerd. Net zoals in 2016 is de meest voorkomende resistentie die tegen cefotaxime, ampicilline, ceftazidime en sulfamethoxazole.

In het kader van de geharmoniseerde monitoring in de EU, werden 299 monsters varkensvlees en 300 monsters rundsvlees onderzocht op aanwezigheid van ESBL-producerende E. coli. Respectievelijk 4,3% (14% in 2016) en 5,3% (6,3% in 2016) van de stalen waren positief. Bij rundsvlees zie men een zeer hoge resistentie tegen betalactams en ciprofloxacine. Net zoals in 2016 is de meest voorkomende resistentie bij varkensvlees tegen ampicilline, cefotaxime en ceftazidime.

In het kader van het controleprogramma van het FAVV werden 303 monsters van rauwe koemelk geanalyseerd op aanwezigheid van ESBL: 20,79% was positief.
191 monsters van vissen afkomstig van aquacultuur en schaaldieren geanalyseerd op aanwezigheid van ESBL: 1,05% was positief (2,5% in 2016).
 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren