|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Inspecties | gezondheid, CVTI |
Monsternemingen en analyses |
Controles bij invoer |
Fraude- bestrijding |
|
Voedseltoxi-infecties Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
27.06.2019 Voedseltoxi-infecties zijn een verzamelnaam voor infecties of intoxicaties die worden veroorzaakt door de consumptie van gecontamineerde voeding of water. Meestal zijn microbiologische contaminaties de oorzaak. We spreken van een collectieve voedseltoxi-infectie (CVTI) wanneer onder dezelfde omstandigheden twee of meer personen gelijkaardige symptomen vertonen waarbij er een (waarschijnlijk) oorzakelijk verband bestaat met eenzelfde voedselbron. In 2018 werden er 429 VTI’s gemeld: 2.370 personen waren betrokken waarvan er 11 gehospitaliseerd werden. In 2018 waren er geen overlijdens al gevolg van een gemelde VTI. Aantal gemelde CVTI’s In slechts 1,9 % van de CVTI’s is er een sterke aanwijzing dat voeding aan de oorzaak lag van de uitbraak door analyse van resten van deze voeding of door onderzoek van de zieke personen. Het groot aantal zieken bij de CVTI’s veroorzaakt door een salmonellabesmetting, is te wijten aan een grote uitbraak waarbij verschillende scholen betrokken waren. De maaltijden aangeboden in de betrokken scholen werden geleverd door éénzelfde traiteur. Ondanks een diepgaand epidemiologisch onderzoek en uitgebreid aantal staalnames en analyses (in totaal 207 stalen van de omgeving, water en voeding), werd de oorzaak van deze uitbraak niet gevonden.
Voorkomen CVTI’s Het vermoeden dat het aantal CVTI’s wordt onderschat, blijft bestaan. Dit heeft onder meer te maken met de problemen inzake diagnose, met name de moeilijkheid om een verband te leggen tussen een CVTI en het voedsel. Daarnaast speelt ook een gebrekkige en vaak laattijdige melding van uitbraken van CVTI’s een rol. Zeker in geval zich slechts milde symptomen voordoen, worden voedseltoxi-infecties meestal niet gerapporteerd. |
|