Distributie van levensmiddelen Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
18.06.2019
Groothandel levensmiddelen
Hieronder wordt verstaan: de inkoop van melk, de inkoop van rauwe melk door een operator bij een producent, de inkoop, opslag, verpakking en/of groothandel in levensmiddelen (groenten, fruit, granen, aardappelen...).
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists (%) |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
934 |
88,3 |
Autocontrolesysteem |
616 |
94,5 |
Traceerbaarheid |
843 |
90,7 |
Fytosanitaire controle |
155 |
Niet van toepassing |
Nevenproducten van levensmiddelen |
75 |
100 |
Totaal (inspecties ‘fytosanitaire controle’ niet inbegrepen) |
2.468 |
91,0 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
152 |
PV's |
90 |
Inbeslagnemingen |
36 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
4 |
Andere |
1 |
Totaal |
283 |
De inspectieresultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2017. In 2018 worden betere resultaten behaald voor de controles op het “Autocontrolesysteem”.
Slagerijen
Hieronder vallen de ambulante en niet-ambulante slagerijen, met inbegrip van de slagerijen die een toelating hebben om de wervelkolom te verwijderen (in het kader van de BSE-bestrijding).
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists (%) |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne & autocontrole |
1.208 |
50,2 |
Traceerbaarheid |
947 |
83,0 |
Dierlijke bijproducten niet bestemd voor humane consumptie |
902 |
87,4 |
Totaal |
3.057 |
71,3 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
421 |
PV's |
238 |
Inbeslagnemingen |
36 |
Tijdelijke sluitingen |
8 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
3 |
Andere |
11 |
Totaal |
717 |
De resultaten zijn minder goed dan in 2017.
De meest voorkomende zware non-conformiteiten in de slagerijen hadden betrekking op:
- de afwezigheid van allergeneninformatie voor niet-voorverpakte levensmiddelen (33,8% in geval van mondelinge overdracht en 16,9% in geval van schriftelijke overdracht);
- het ontbreken van de analyse van het jaarlijks verplicht monster van gehakt of vleesbereiding op basis van gehakt vlees (23,3%); en
- de onvoldoende properheid van de oppervlakken in contact met levensmiddelen (20,5%).
Viswinkels
Hieronder vallen de ambulante en niet-ambulante detailhandelszaken van visserij- en aquacultuurproducten.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists (%) |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne & autocontrole |
217 |
57,6 |
Traceerbaarheid |
150 |
84,7 |
Dierlijke bijproducten niet bestemd voor humane consumptie |
150 |
72,7 |
Totaal |
517 |
69,8 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
89 |
PV's |
30 |
Inbeslagnemingen |
9 |
Tijdelijke sluitingen |
1 |
Andere |
3 |
Totaal |
132 |
De resultaten voor de inspecties van de scopes “Infrastructuur, inrichting en hygiëne & autocontrole” en “Traceerbaarheid” zijn minder goed dan in 2017.
De meest voorkomende zware non-conformiteiten in de viswinkels hadden betrekking op:
- de afwezigheid van allergeneninformatie voor niet-voorverpakte levensmiddelen (36,1% in geval van mondelinge overdracht en 10,9% in geval van schriftelijke overdracht);
- de onvoldoende properheid van de oppervlakken in contact met levensmiddelen (13,3%); en
- het niet respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (11,7%).
Bakkerijen
Hieronder vallen de niet-ambulante detailhandelszaken van brood en patisserie.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists (%) |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne & autocontrole |
1.088 |
42,3 |
Traceerbaarheid |
834 |
82,6 |
Totaal |
1.922 |
59,8 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
435 |
PV's |
229 |
Inbeslagnemingen |
18 |
Tijdelijke sluitingen |
12 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
5 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
1 |
Andere |
10 |
Totaal |
710 |
Deze resultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2017 behalve voor de inspecties m.b.t. de “Infrastructuur, inrichting en hygiëne & autocontrole” die minder goed zijn.
De vaakst voorkomende zware non-conformiteiten bij detailhandelaars van bakkerij- en banketbakkersproducten hadden betrekking op:
- de afwezigheid van allergeneninformatie voor niet-voorverpakte levensmiddelen (45,2 % in geval van mondelinge overdracht en 27,0% in geval van schriftelijke overdracht);
- onvoldoende netheid van oppervlakten die in contact komen met levensmiddelen (17,4 %); en
- de niet-naleving van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen ( 15,9 %).
Overige detailhandel
Hieronder vallen de overige ambulante en niet-ambulante detailhandelszaken, met inbegrip van automatenwinkels en hun beheerders, distributiecentrales en voedselbanken.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists (%) |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne & autocontrole |
5.569 |
62,1 |
Traceerbaarheid |
3.642 |
84,6 |
Totaal |
9.211 |
71,0 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
1.920 |
PV's |
748 |
Inbeslagnemingen |
171 |
Tijdelijke sluitingen |
13 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
6 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
17 |
Andere |
29 |
Totaal |
2.904 |
Over het algemeen zijn de resultaten minder goed dan in 2017.
Bij de ambulante detailhandelszaken waren de resultaten voor "Infrastructuur, inrichting en hygiëne & autocontrole" het minst goed. De meest voorkomende zware non-conformiteiten hadden betrekking op:
- de afwezigheid van allergeneninformatie die aan de klant word gecommuniceerd of onjuiste of onvoldoende informatie (41,9% in geval van mondelinge overdracht en 19,6% in geval van schriftelijke overdracht);
- het ontbreken van voorzieningen voor het wassen van de handen met stromend water en/of vloeibare zeep en/of een hygiënisch handdroogsysteem (27,1%);
- het niet respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (14,7%); en
- het niet respecteren van de warmteketen (5,1%).
|