|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Inspecties | gezondheid, CVTI |
Monsternemingen en analyses |
Controles bij invoer |
Fraude- bestrijding |
Verwerking van levensmiddelen Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
20.06.2019 Uitsnijderijen en wildbewerkingsinrichtingen Vrij wild afgeleverd in de wildbewerkingsinrichtingen In ieder jachtteam moet het product van de jacht aan een eerste onderzoek onderworpen worden door een "opgeleid persoon", die een opleiding volksgezondheid en hygiëne gevolgd heeft (behalve als het wild bestemd is voor de persoonlijke consumptie van de jager). Alleen wild dat vergezeld is van een verklaring van een persoon die de opleiding gevolgd heeft, kan aan een erkende wildverwerkingsinrichting worden verkocht of in kleine hoeveelheden aan een particulier als eindverbruiker, met uitzondering van iedere andere eindverbruiker (restaurant, markt, slager, kantine...). Wanneer een everzwijn door een jager wordt overgedragen aan de eindconsument, moet systematisch een onderzoek op trichinen worden uitgevoerd op vraag van de gekwalificeerde persoon die het dier heeft onderzocht. Het resultaat van dit onderzoek moet worden gecommuniceerd aan de consument om deze te waarschuwen voor de risico’s m.b.t. trichinose (een parasitaire ziekte die personen treft die vlees eten dat besmet is met trichinen, die onder andere aanwezig kunnen zijn in vlees van everzwijnen). In de wildbewerkingsinrichtingen voert een officiële dierenarts (meestal een DMO) een gezondheidskeuring uit van het vrij wild. Bederf van het wild is de hoofdreden voor uitsluiting uit de voedselketen.
Voor vrij wild is een abnormale kleur of geur van het vlees veruit de vaakst voorkomende reden voor inbeslagname bij de keuring. Op 4 jaar tijd is het aantal afgeleverd everzwijnen verviervoudigd. Inspectieresultaten
Details inspectieresultaten infrastructuur, inrichting en hygiëne per type activiteit
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De resultaten van 2018 zijn vergelijkbaar met deze van 2017, behalve voor de scope “infrastructuur, inrichting en hygiëne” in de uitsnijderijen runderen, paarden en pluimvee waarvoor de resultaten minder goed zijn. Vleesproducten Hieronder vallen de inspecties die worden uitgevoerd in het kader van de verwerking, opslag, herverpakking en/of transport van vlees, separatorvlees, vleesproducten en –bereidingen, kikkerbillen of slakken, gesmolten dierlijke vetten en kanen, bloed of bloedproducten, darmen, blazen en magen, collageen en gelatine en grondstoffen hiervan. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De resultaten van 2018 zijn vergelijkbaar met deze van 2017, behalve voor de scope “infrastructuur, inrichting en hygiëne” bij de fabrikanten van gehakt vlees, vleesbereidingen, separatorvlees, vleesproducten, gelatine en de koel-en vrieshuizen en voor de scope “infrastructuur en inrichting (voor toekennen erkenning)” bij de fabrikanten van gehakt vlees, vleesbereidingen, vleesproducten en fabrikanten van darmen, blazen en magen waarvoor de resultaten minder goed zijn dan in 2017. Visserijproducten Hieronder vallen de inspecties die worden uitgevoerd in het kader van de verwerking, opslag, herverpakking en/of transport van visserijproducten en levende tweekleppige weekdieren. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De resultaten van 2018 zijn vergelijkbaar met deze van 2017, behalve voor de scope “Infrastructuur, inrichting en hygiëne” bij de inrichtingen voor bewerking van visserijproducten, waarvoor de resultaten minder goed zijn dan in 2017. Melk en zuivelproducten Hieronder vallen bedrijven die melk verwerken, opslaan, herverpakken en/of transporteren. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
In 2018 zijn de inspectieresultaten voor de scope “Infrastructuur, inrichting en hygiëne” minder gunstig. De andere inspectieresultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2017. Eieren en eiproducten Hieronder vallen bedrijven die eieren en eiproducten verwerken, opslaan, herverpakken en/of transporteren. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De inspectieresultaten voor 2018 zijn vergelijkbaar met deze van 2017, behalve voor de scope “Infrastructuur, inrichting en hygiëne” bij de fabrikanten van eiproducten waarvoor de resultaten minder goed zijn dan in 2017. Groenten en fruit Hieronder vallen de groenten- en fruitverwerkende bedrijven, met inbegrip van het schillen. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De inspectieresultaten voor 2018 zijn vergelijkbaar met deze van 2017, behalve voor de scope “Infrastructuur, inrichting en hygiëne” waarvoor de resultaten minder goed zijn dan in 2017. Andere plantaardige producten Hieronder vallen bedrijven die van granen afkomstige producten, suiker, vetten en oliën en andere plantaardige producten verwerken, inclusief het malen. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De resultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2017. Fabrikanten van brood en verse patisserie Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De inspectieresultaten voor 2018 zijn vergelijkbaar met deze van 2017, behalve voor de scope “Infrastructuur, inrichting en hygiëne” waarvoor de resultaten minder goed zijn dan in 2017. Fabrikanten van koekjes, chocolade, snoepgoed en honing Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De inspectieresultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2017. Dranken Hieronder vallen de bedrijven die al dan niet gealcoholiseerde dranken produceren, met uitzondering van melkdranken. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De resultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2017. Andere levensmiddelen Hieronder vallen fabrikanten van babyvoeding, additieven en aroma’s, kruiden, specerijen en sauzen, voedingssupplementen, bereide maaltijden en levensmiddelen die elders niet zijn opgenomen. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De resultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2017. |
|