|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Inspecties | gezondheid, CVTI |
Monsternemingen en analyses |
Controles bij invoer |
Fraude- bestrijding |
Residuen van bestrijdingsmiddelen Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
20.06.2019 Het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de teelt van groenten, fruit en akkerbouwproducten kan aanleiding geven tot de aanwezigheid van residuen in levensmiddelen en diervoeder. De maximale residulimieten (MRL) zijn vastgelegd in de Europese wetgeving zodat het correct gebruik van de bestrijdingsmiddelen kan worden nagegaan (gebruik van erkende producten in de teelt, naleving van de dosissen en de termijnen vóór de oogst) om zo de gezondheid van de consument te beschermen. MRL zijn geen toxicologische limieten. Een overschrijding van de MRL betekent niet noodzakelijk - en zelfs zelden - een gevaar voor de consument, maar is het teken van verkeerd gebruik van het bestrijdingsmiddel. De levensmiddelen en diervoeders waarvan het residugehalte de MRL overschrijdt, mogen niet op de markt worden gebracht. Het controleprogramma voor residuen van bestrijdingsmiddelen werd uitgewerkt op basis van het risico en schenkt bijzondere aandacht aan levensmiddelen en diervoerders die MRL-overschrijdingen kunnen vertonen. De monsters worden geanalyseerd aan de hand van methodes die toelaten om meer dan 600 verschillende residuen op te sporen. In geval van overschrijding van de MRL wordt een risicobeoordeling uitgevoerd. Indien het levensmiddel wordt verdeeld en potentieel gevaarlijk blijkt voor consument en/of dier, dan worden alle noodzakelijke maatregelen getroffen om de consumptie van deze levensmiddelen te vermijden (uit de handel nemen, persbericht en recall van de producten in voorkomend geval). Er wordt ook een inspectie uitgevoerd bij de verantwoordelijke (de Belgische producent of invoerder) om de redenen van de overschrijding van de MRL te bepalen en er worden bijkomende analyses uitgevoerd. Afhankelijk van de ernst van de inbreuk ontvangt de verantwoordelijke operator een waarschuwing of een boete. In toepassing van verordening (EG) 669/2009 zijn ook tijdelijke verscherpte controles van toepassing op een twintigtal producten uit de Dominicaanse Republiek, Turkije, Egypte, China, Benin, Vietnam, Oeganda en India. Algemene resultaten van de analyses van residuen van bestrijdingsmiddelen
* rekening houdend met de onzekerheid van het resultaat ** monsters die worden geanalyseerd in het kader van het controleprogramma waarbij monsters steeksproefgewijs genomen worden *** gerichte monsters die geanalyseerd worden naar aanleiding van non-conformiteiten die worden vastgesteld in het controleplan, klachten... **** gerichte monsters die geanalyseerd worden in het kader van de versterkte controles bij invoer Het globaal conformiteitspercentage van de bemonsteringen op residuen van pesticiden dat werd vastgesteld in 2018 lag net iets lager dan het percentage dat werd vastgesteld in 2017 (-0,4%) en is ongeveer gelijk aan dat van 2016. Monsternemingen in het kader van het controleplan (groenten, fruit, granen en andere plantaardige producten)
68 % van de stalen van fruit, groenten, granen en andere plantaardige producten bevatten één of meerdere residuen van pesticiden. 98% hiervan respecteerden de MRL vastgelegd in de wetgeving (vergelijkbaar met 2017). Conformiteiten volgens de oorsprong van de levensmiddelen in het kader van het controleplan (fruit, groenten, granen en andere plantaardige producten)
Net zoals de vorige jaren is het percentage conforme resultaten hoger voor producten afkomstig uit België en Europa dan voor producten geïmporteerd uit derde landen. Monsternemingen in het kader van de opvolging van non-conformiteiten (groenten, fruit, granen en andere plantaardige producten)
Deze monsters vormen een hoog risico op non-conformiteiten, aangezien ze worden geanalyseerd nadat er non-conformiteiten werden aangetroffen in het kader van het controleplan, klachten of RASFF-berichten. De voornaamste vastgestelde non-conformiteiten hadden voornamelijk betrekking op levensmiddelen ingevoerd uit derde landen.
In 2018 werden 102 monsters van verwerkte producten van plantaardige oorsprong geanalyseerd. Alle vastgestelde non-conformiteiten betreffende deze producten hadden betrekking op gedroogde gojibessen (zie http://www.favv.be/consumenten/onzevoeding/groentenfruit/gojibessen/).
Het FAVV heeft in 2018 via het Europees waarschuwingssysteem RASFF 24 non-conformiteiten gemeld betreffende MRL die een potentieel gevaar vormden voor de gezondheid van de consument. Deze non-conformiteiten werden gedetecteerd tijdens officiële controles van het FAVV of bij analyses in het kader van de autocontrole van de operator. Deze producten werden van de markt gehaald en, indien nodig, teruggeroepen van bij de consumenten (zie onderstaande tabel).
|
|