Microbiologisch contaminanten Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
23.08.2019
Elk jaar voert het FAVV meerdere tienduizenden microbiologische analyses uit op monsters uit de hele voedselketen. Zo worden pathogene micro-organismen opgespoord (Salmonella, Campylobacter, STEC- o.a. E. coli O157, O103, O104:H4, O111, O145 en O26), Listeria monocytogenes, Hepatitis A-virus, Norovirus, Cronobacter spp., Vibrio cholereae, Vibrio parahaemolyticus, Yersinia enterocolitica) en indicatororganismen voor de hygiëne (totaal kiemgetal, E. coli, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels). Sommige indicatoren zoals coagulase positieve Staphylococcus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens en Clostridium botulinum kunnen bij hoge aantallen toxines produceren die humaan pathogeen zijn.
Indicator micro-organismen
Indicatororganismen zijn micro-organismen waarvan de aanwezigheid of concentratie samenhangt met de beheersing van de proceshygiëne. Het kunnen indicatoren zijn van een initiële microbiële contaminatie van rauwe producten, van de beheersing van contaminaties na hittebehandeling, van de hygiëne bij het hanteren van levensmiddelen, van de bewaaromstandigheden, ... Bijvoorbeeld Enterobacteriaceae of E. coli voor de opvolging van fecale contaminatie en gisten en schimmels voor de monitoring van contaminatie via de lucht.
Opgelet, hygiënecriteria voor één schakel in de voedselketen kunnen beschouwd worden als een veiligheidscriterium voor een andere schakel in de keten. Bijvoorbeeld, binnen dezelfde keten is Salmonella een proceshygiëne-indicator tijdens het slachten en een veiligheidscriterium voor gehakt vlees.
Bemonsteringsmateriaal
Aantal missies |
Aantal operatoren |
982 |
77 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen (%) |
Aantal
maatregelen |
Campylobacter |
484 |
93,0 |
5 |
E. coli |
402 |
97,5 |
1 |
Enterobacteriaceae |
150 |
94,0 |
- |
Totaal kiemgetal |
150 |
92,7 |
- |
Salmonella |
1.503 |
95,3 |
10 |
Totaal |
2.151 |
94,5 |
15 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal
maatregelen |
Waarschuwingen |
2 |
PV |
2 |
Andere |
11 |
Totaal |
15 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Nekvel |
34 |
Campylobacter |
Nekvel |
27 |
Salmonella |
Swabs |
10 |
E. coli |
Swabs |
9 |
Enterobacteriaceae |
Swabs |
11 |
Totaal kiemgetal |
Swabs |
43 |
Salmonella |
Diervoeders
Aantal missies |
Aantal operatoren |
209 |
90 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen (%) |
Aantal
maatregelen |
Enterobacteriaceae |
247 |
92,7 |
15 |
Totaal |
247 |
92,7 |
15 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal
maatregelen |
Waarschuwingen |
2 |
PV |
4 |
Inbeslagnemingen |
3 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
5 |
Andere |
2 |
Totaal |
15 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Aanvullende diervoeders |
1 |
Enterobacteriacea |
Volledige diervoeders |
13 |
Enterobacteriacea |
Hondenkluiven |
1 |
Enterobacteriacea |
Dierlijke eiwitten NHC |
3 |
Enterobacteriacea |
Voedingsmiddelen
Aantal missies |
Aantal operatoren |
5583 |
3698 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen (%) |
Aantal
maatregelen |
AMR |
1.671 |
99,9 |
- |
Clostridium perfringens |
558 |
99,6 |
- |
Coliformen |
75 |
93,3 |
3 |
E. coli |
5.828 |
97,9 |
33 |
Enterobacteriaceae |
2.182 |
93,0 |
18 |
Enterococcen |
102 |
99,0 |
- |
Totaal kiemgetal |
3.106 |
86,7 |
67 |
Gisten en schimmels |
513 |
91,4 |
1 |
Pseudonomas aeruginosa |
131 |
96,9 |
3 |
Sporen van sulfiet reducerende anaeroben |
41 |
100 |
- |
Streptocoques |
41 |
97,6 |
1 |
Totaal |
8.401 |
92,0 |
114 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal
maatregelen |
Waarschuwingen |
27 |
PV |
7 |
Inbeslagnemingen |
2 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
64 |
Andere |
14 |
Totaal |
114 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Slachtafval |
3 |
E. coli |
Karnemelk |
4 |
Enterobacteriaceae |
Boter |
34 |
E. coli |
Boter |
6 |
Enterobacteriaceae |
Schaaldieren |
6 |
E. coli |
Schaaldieren |
85 |
Totaal kiemgetal |
IJsblokjes |
1 |
Coliformen |
IJsblokjes |
1 |
Pseudonomas aeruginosa |
Water |
4 |
Coliformen |
Water |
3 |
E. coli |
Water |
1 |
Enterococcen |
Water |
5 |
Totaal kiemgetal |
Water |
3 |
Pseudonomas aeruginosa |
Water |
1 |
Streptocoques |
Kaas |
34 |
E. coli |
Kaas |
46 |
Enterobacteriaceae |
Kiemgroenten |
1 |
E. coli |
Gember |
1 |
Totaal kiemgetal |
Consumptie-ijs |
1 |
E. coli |
Consumptie-ijs |
48 |
Enterobacteriaceae |
Consumptie-ijs |
12 |
Totaal kiemgetal |
Insecten |
1 |
Totaal kiemgetal |
Melk |
6 |
E. coli |
Melk |
6 |
Enterobacteriaceae |
Melk |
20 |
Totaal kiemgetal |
Bereide melk in flessen |
4 |
Enterobacteriaceae |
Groenten, fruit en granen van het vierde gamma |
1 |
E. coli |
Tweekleppige weekdieren |
3 |
E. coli |
Noedels |
1 |
E. coli |
Vloeibare eiproducten |
1 |
Enterobacteriaceae |
Patisserie |
14 |
Totaal kiemgetal |
Koude kant-en-klare maaltijden |
1 |
E. coli |
Koude kant-en-klare maaltijden |
9 |
Enterobacteriaceae |
Koude kant-en-klare maaltijden |
10 |
Totaal kiemgetal |
Koude kant-en-klare maaltijden |
23 |
Gisten en schimmels |
Warme kant-en-klare maaltijden |
2 |
Clostridium perfringens |
Warme kant-en-klare maaltijden |
2 |
E. coli |
Warme kant-en-klare maaltijden |
9 |
Enterobacteriaceae |
Warme kant-en-klare maaltijden |
7 |
Totaal kiemgetal |
Warme kant-en-klare maaltijden |
7 |
Gisten en schimmels |
Cayennepeper |
1 |
Totaal kiemgetal |
Bereidingen op basis van rauwe eieren |
3 |
E. coli |
Bereidingen op basis van rauwe eieren |
5 |
Totaal kiemgetal |
Volledige zuigelingenvoeding |
1 |
Enterobacteriaceae |
Vleesbereidingen |
3 |
E. coli |
Vleesbereidingen |
37 |
Totaal kiemgetal |
Opvolgzuigelingenvoeding |
1 |
Enterobacteriaceae |
Vleesproducten |
2 |
E. coli |
Vleesproducten |
12 |
Enterobacteriaceae |
Vleesproducten |
22 |
Totaal kiemgetal |
Vleesproducten |
9 |
Gisten en schimmels |
Pudding |
1 |
Enterobacteriaceae |
Quorn |
1 |
Totaal kiemgetal |
Rijstpap |
1 |
Enterobacteriaceae |
Schaaldierensalade |
1 |
E. coli |
Schaaldierensalade |
8 |
Totaal kiemgetal |
Schaaldierensalade |
1 |
Gisten en schimmels |
Vissalade |
4 |
Totaal kiemgetal |
Vissalade |
4 |
Gisten en schimmels |
Salades bereid op basis van rijst, pasta en griesmeel |
1 |
E. coli |
Vegetarische spread/tapenade |
20 |
Totaal kiemgetal |
Tofu |
7 |
Totaal kiemgetal |
Vlees |
1 |
AMR |
Vlees |
17 |
E. coli |
Vlees |
154 |
Totaal kiemgetal |
Yoghurt |
4 |
Enterobacteriaceae |
Meststoffen, bodemverbeterende middelen, teeltsubstraten en zuiveringsslib
Aantal missies |
Aantal operatoren |
40 |
3 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen (%) |
Aantal
maatregelen |
Enterobacteriaceae |
46 |
100 |
- |
Totaal |
46 |
100 |
- |
Water (niet gebruikt als drank)
Aantal missies |
Aantal operatoren |
147 |
137 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige monsternemingen (%) |
Aantal
maatregelen |
Clostridium perfringens |
147 |
96,6 |
1 |
Coliformen |
56 |
80,4 |
7 |
E. coli |
147 |
94,6 |
7 |
Enterococcen |
55 |
94,5 |
3 |
Pseudonomas aeruginosa |
53 |
98,1 |
1 |
Totaal |
149 |
87,9 |
10 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal
maatregelen |
Waarschuwingen |
2 |
PV |
7 |
Andere |
1 |
Totaal |
10 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Water (niet gebruikt als drank) |
4 |
Clostridium perfringens |
Water (niet gebruikt als drank) |
5 |
Coliformen |
Water (niet gebruikt als drank) |
4 |
E. coli |
Water (niet gebruikt als drank) |
2 |
Enterococcen |
Water gebruikt in bereidingen |
6 |
Coliformen |
Water gebruikt in bereidingen |
4 |
E. coli |
Water gebruikt in bereidingen |
1 |
Enterococcen |
Water gebruikt in bereidingen |
1 |
Clostridium perfringens |
Water gebruikt in bereidingen |
1 |
Pseudonomas aeruginosa |
Pathogene micro-organismen
Bij het analyseren van voedingsmiddelen op pathogenen, wordt gefocust op de micro-organismen die ziekte kunnen veroorzaken bij de mens door de consumptie van levensmiddelen die ziekteverwekkers bevatten. Sommige bacteriën produceren toxines waardoor men ziek wordt. Onder de pathogene micro-organismen vallen bacteriën (vb. Listeria monocytogenes, Salmonella, shigatoxineproducerende E. coli (STEC), Yersinia enterocolitica) en virussen (vb. Norovirus, Hepatitis A virus).
Contactmaterialen
Aantal missies |
Aantal operatoren |
2 |
2 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige
monsternemingen (%) |
Aantal
maatregelen |
Norovirus |
2 |
100 |
- |
Totaal |
2 |
100 |
- |
Diervoeders
Aantal missies |
Aantal operatoren |
849 |
479 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige
monsternemingen (%) |
Aantal
maatregelen |
Salmonella |
932 |
98 |
17 |
Totaal |
932 |
98 |
17 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal
maatregelen |
Waarschuwingen |
4 |
PV |
4 |
Inbeslagnemingen |
2 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
5 |
Andere |
2 |
Totaal |
17 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Aanvullende diervoeders |
1 |
Salmonella |
Volledige diervoeders |
6 |
Salmonella |
Dierlijke eiwitten NHC |
4 |
Salmonella |
Hondenkluiven |
1 |
Salmonella |
Producten van landdieren |
3 |
Salmonella |
Oliehoudende zaden, oliehoudende vruchten en daarvan afgeleide producten |
4 |
Salmonella |
Levensmiddelen
Aantal missies |
Aantal operatoren |
8.522 |
4.947 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige
monsternemingen (%) |
Aantal
maatregelen |
Bacillus cereus |
1.791 |
99,4 |
- |
Campylobacter |
2.068 |
98,8 |
2 |
Clostridium botulinum |
228 |
100 |
- |
Cronobacter sakazakii |
213 |
99,5 |
1 |
Hepatitis A Virus |
747 |
100 |
- |
Listeria monocytogenes |
9.155 |
99,2 |
28 |
Norovirus |
459 |
98,7 |
- |
Salmonella |
6.407 |
98,3 |
25 |
Shigella spp |
1 |
100 |
- |
Staphylococcus |
3.829 |
98,8 |
9 |
STEC |
3.411 |
99,5 |
3 |
Vibrio cholerae |
236 |
98,3 |
- |
Vibrio cholerae pathogène |
2 |
100 |
- |
Vibrio parahaemolyticus |
89 |
92,1 |
1 |
Vibrio parahaemolyticus pathogène |
10 |
90,0 |
- |
Humaan pathogene Yersinia enterocolitica |
322 |
99,4 |
- |
Totaal |
15.523 |
98,1 |
69 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal
maatregelen |
Waarschuwingen |
5 |
PV |
10 |
Inbeslagnemingen |
8 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
4 |
Andere |
45 |
Totaal |
69 |
Non-conformiteiten
|
Aantal monsternemingen |
Non-conforme parameters |
Slachtafval |
2 |
Salmonella |
Boter |
17 |
Listeria monocytogenes |
Boter |
8 |
Staphylococcus |
Schaaldieren |
1 |
Salmonella |
Schaaldieren |
2 |
Staphylococcus |
Schaaldieren |
1 |
Vibrio cholerae |
Komijn |
1 |
Bacillus cereus |
Komijn |
2 |
Salmonella |
Water |
1 |
Norovirus |
Spinazie |
1 |
Salmonella |
Visfilets |
2 |
Listeria monocytogenes |
Kaas |
16 |
Listeria monocytogenes |
Kaas |
17 |
Staphylococcus |
Kaas |
2 |
STEC |
Consumptie-ijs |
1 |
Listeria monocytogenes |
Consumptie-ijs |
1 |
Salmonella |
Consumptie-ijs |
4 |
Staphylococcus |
Melk |
1 |
STEC |
Groenten, fruit en granen van het vierde gamma |
2 |
Listeria monocytogenes |
Tweekleppige weekdieren |
1 |
Norovirus |
Tweekleppige weekdieren |
3 |
Vibrio cholerae |
Tweekleppige weekdieren |
6 |
Vibrio parahaemolyticus |
Tweekleppige weekdieren |
1 |
Vibrio parahaemolyticus pathogène |
Patisserie |
1 |
Staphylococcus |
Koude kant-en-klare maaltijden |
1 |
Bacillus cereus |
Koude kant-en-klare maaltijden |
1 |
Staphylococcus |
Warme kant-en-klare maaltijden |
4 |
Bacillus cereus |
Warme kant-en-klare maaltijden |
1 |
Salmonella |
Warme kant-en-klare maaltijden |
2 |
Staphylococcus |
Vissen |
1 |
Listeria monocytogenes |
Zwarte peper |
1 |
Salmonella |
Bereidingen op basis van rauwe eieren |
1 |
Listeria monocytogenes |
Bereidingen op basis van rauwe eieren |
4 |
Staphylococcus |
Opvolgzuigelingenvoeding |
1 |
Bacillus cereus |
Vleesbereidingen |
1 |
Bacillus cereus |
Vleesbereidingen |
5 |
Listeria monocytogenes |
Vleesbereidingen |
1 |
Norovirus |
Vleesbereidingen |
17 |
Salmonella |
Vleesbereidingen |
3 |
STEC |
Vleesbereidingen |
1 |
Humaan pathogene Yersinia enterocolitica |
Volledige zuigelingenvoeding |
1 |
Cronobacter sakazakii |
Vleesproducten |
1 |
Campylobacter |
Vleesproducten |
15 |
Listeria monocytogenes |
Vleesproducten |
1 |
Norovirus |
Vleesproducten |
6 |
Salmonella |
Vleesproducten |
3 |
Staphylococcus |
Quorn |
1 |
Listeria monocytogenes |
Rijstpap |
1 |
Bacillus cereus |
Schaaldierensalade |
6 |
Listeria monocytogenes |
Schaaldierensalade |
1 |
Vibrio parahaemolyticus |
Vissalade |
3 |
Listeria monocytogenes |
Vissalade |
2 |
Staphylococcus |
Salades bereid op basis van rijst, pasta en griesmeel |
1 |
Bacillus cereus |
Salades bereid op basis van rijst, pasta en griesmeel |
1 |
Staphylococcus |
Vegetarische spread/tapenade |
2 |
Staphylococcus |
Swabs |
10 |
STEC |
Swabs |
1 |
Humaan pathogene Yersinia enterocolitica |
Spierweefsel (vlees) |
3 |
Salmonella |
Tomaten |
1 |
Norovirus |
Vlees |
24 |
Campylobacter |
Vlees |
72 |
Salmonella |
Vlees |
1 |
STEC |
Zakoeski |
1 |
Norovirus |
Meststoffen, bodemverbeterende middelen, teeltsubstraten en zuiveringsslib
Aantal missies |
Aantal operatoren |
43 |
4 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige
monsternemingen (%) |
Aantal
maatregelen |
Salmonella |
50 |
100 |
- |
Totaal |
50 |
100 |
- |
Water (niet gebruikt als drank)
Aantal missies |
Aantal operatoren |
12 |
6 |
|
Aantal monsternemingen |
Gunstige
monsternemingen (%) |
Aantal
maatregelen |
Salmonella |
29 |
100 |
- |
Totaal |
29 |
100 |
- |
Antibioticaresistentie
De Belgische overheden besteden heel wat aandacht aan de problematiek van de antimicrobiële resistentie, zowel bij mensen als bij dieren. Niet alleen wordt de situatie opgevolgd door monitoring van de antimicrobiële resistentie (analyses van commensalen en zoönoses bij vlees en bij levende dieren) en het gebruik van antibiotica, maar er worden ook concrete maatregelen genomen en voorbereid om tot een rationeel gebruik van antibiotica in de dierlijke sector te komen zodat de resistentie teruggedrongen kan worden en zo vermeden wordt dat ze een gevaar vormt voor de volksgezondheid.
Samen met de verschillende betrokkenen uit de sector levert het FAVV een financiële bijdrage aan en werkt het samen met het kenniscentrum AMCRA (Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals). Dit expertisecentrum sensibiliseert veehouders en dierenartsen, en stelt adviezen en formularia op om tot een verantwoord gebruik van antibiotica te komen. Deze initiatieven hebben een daling van 26% in de verkoop van antibiotica tussen 2011 en 2017 teweeggebracht.
AMCRA
Het Kenniscentrum AMCRA (Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals), een initiatief van alle betrokken actoren uit de sector en mede ondersteund en gefinancierd door het FAVV en het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten), is werkzaam sedert 2012.
Jaarlijks worden strategische doelstellingen vastgelegd ter bevordering van de informatie, sensibilisatie en communicatie in het kader van de antimicrobiële resistentie bij productie- en gezelschapsdieren. Hun uitgebrachte adviezen, formularia, gezondheidsgidsen en dergelijke worden gepubliceerd op hun website (www.amcra.be). Verder verzorgt AMCRA sensibilisatiecampagnes, roadshows voor dierenartsen en veehouders en vaardigt ze sprekers af op nationale en internationale congressen.
Ook in 2018 ondersteunde AMCRA de overheid en de sectoren. Bij de communicatie en sensibilisatie werd de nadruk gelegd op het versterken van de 1-1- relatie veehouder-dierenarts en op de implementatie van een bedrijfsgezondheidsplan en plan van aanpak. Ook de samenwerking met de sector van de gezelschapsdieren werd versterkt. In deze sector werd de toepassing van de AMCRA-richtlijnen over het gebruik van ‘rode antibiotica’ gestimuleerd en er werd een folder opgesteld met de boodschap ‘Antibiotica, baat het niet, dan schaadt het wel’. Het advies ‘Plan van Aanpak voor reductie antibioticagebruik op bedrijfsniveau’ en 2 adviezen over zinkoxide en colistine werden gepubliceerd. Verder blijft AMCRA een belangrijke rol spelen binnen het beheerscomité van het convenant voor de vermindering van het antibioticagebruik en de verdere sensibilisering van veehouders en dierenartsen. De wetenschappelijke eenheid van AMCRA werkt in opdracht van het FAGG aan de analyse van de gegevens uit Sanitel-Med. Ook in 2019 gaat de samenwerking verder. |
2018 – Eerste twee doelstellingen behaald
Eind 2017 werd in het kader van het convenant tussen de federale overheid en de betrokken sectorpartners betreffende de vermindering van het gebruik van antibiotica in de dierlijke sector twee van de drie vooropgestelde strategische doelstellingen bereikt. In vergelijking met 2011 werd een reductie van 86% in het gebruik van kritisch belangrijke antibiotica (doelstelling 75% tegen eind 2020) en een reductie van 66% in het gebruik van met antibiotica gemedicineerde voeders (doelstelling 50% tegen eind 2017) bekomen. Verdere aanmoedigende resultaten werden bekomen om de derde strategische doelstelling, namelijk een reductie van 50% in het algemeen gebruik van antibiotica tegen eind 2020, te realiseren. Hiervoor werd eind 2017 een cumulatieve daling van 26% genoteerd. Het tweede jaarverslag over de activiteiten en resultaten ‘2017’ van het beheerscomité van dit convenant werd gepubliceerd op de website van het FAVV. |
Figuur : Evolutie van de consumptie van antibacteriële producten per biomassa (som van de geproduceerde kilogrammen vlees per jaar in België van runderen, varkens, pluimvee en kleine herkauwers aangevuld met het aantal aanwezige melkkoeien vermenigvuldigd met hun metabool gewicht) in de diergeneeskunde in België tussen 2011 en 2017.
Figuur : Door AMCRA vooropgesteld jaarlijks reductiepad in het totaalgebruik van antibiotica tussen 2011 en 2020 (blauwe balken) en de reële bereikte reductie tussen 2011 en 2017 (rode balken). |
Figuur : Het aandeel in gebruik van producten met een gele (1e keus antibiotica), oranje (2e keus antibiotica) of rode (3e keus antibiotica = kritisch belangrijke antibiotica (fluoroquinolonen en 3e en 4e generatie cephalosporines)) kleurcode bij dieren in België tussen 2013 en 2017, en evolutie in percentage tussen 2016 en 2017 (kleurcode = overeenkomstig de AMCRA formularia).
In 2018 ontvingen de houders van vleeskalveren, pluimvee en varkens hun eerste benchmarkrapport gebaseerd op de door de dierenarts geregistreerde gegevens in Sanitel-Med, een centrale databank die beheerd wordt door het FAGG.
Antibioticaresistentie is het prototype van een ‘one health’-problematiek. In 2018 werden de eerste stappen gezet naar een ‘one health AMR’-actieplan waarbij zowel de humane geneeskunde, de diergeneeskunde en het leefmilieu betrokken zijn. |
Sinds 2011 wordt door het FAVV de antimicrobiële resistentie van zoönosen en indicatorkiemen bij kalveren, jonge runderen, varkens, pluimvee en dierlijke producten opgevolgd. Sedert 2014 is de op Europees niveau geharmoniseerde monitoring volledig geïntegreerd in de nationale monitoring. De antimicrobiële resistentie van o.a. E. coli, Salmonella en Campylobacter wordt opgevolgd evenals het voorkomen van ESBL-, AmpC- en carbapenemaseproducerende E. coli’s. Gedetailleerde resultaten zijn terug te vinden op de website van het FAVV. De Europese resultaten worden jaarlijks gepubliceerd in het “EU Summary report on AMR” op de website van de EFSA.
Monitoring van antimicrobiële resistentie bij zoönotische bacteriën
Campylobacter
De antimicrobiële resistentie van Campylobacter jejuni werd geëvalueerd op 271 stammen afkomstig van karkassen en vlees van pluimvee. De resistentie tegen fluoroquinolonen en tetracycline bleef geleidelijk stijgen in 2017.
- 30% van de isolaten zijn gevoelig voor alle geteste antibiotica, een lichte afname ten opzichte van 2017;
- 8,2% van de isolaten zijn resistent aan 3 geteste antibiotica of meer, een sterke toename ten opzichte van 2017 (+7,4%).
Salmonella
Bij levende dieren worden jaarlijks de Salmonella-isolaten genomen in het kader van het nationale Salmonella bestrijdingsprogramma bij leghennen en braadkippen onderzocht op hun antimicrobiële resistentie profiel. Deze analyses kaderen in de Europese geharmoniseerde monitoring. Het resistentieprofiel is sterk afhankelijk van het serotype Salmonella.
Leghennen
Bij leghennen werden in 2018, 24 isolaten geanalyseerd waaronder 6 S. Enteritidisisolaten, 14 S. Infantisisolaten en telkens 1 isolaat van S. Jerusalem, S. Kedougou, S. Rissen en S. Typhimurium. 3 van de 6 S. Enteritidisisolaten waren resistent tegen colistine, 35,7% van de S. Infantisisolaten was resistent en 28,6% was multiresistent. Eén isolaat was op de grens resistent tegen tigecycline, een ‘last resort’-antibioticum voor de humane geneeskunde. S. Typhimurium was multiresistent en S. Jerusalem was resistent tegen ampicilline en cefotaxime.
Braadkippen
In 2018 werden 178 isolaten geanalyseerd bij braadkippen: 72% van de isolaten was resistent tegen minstens een van de onderzochte antibiotica, 57% van de isolaten was multiresistent (> 2 antibiotica). Dit betekent terug een stijging in resistentie in 2018 ten opzichte van 2017, na een sterke daling in 2017 in vergelijking met 2016. Dit is vermoedelijk te wijten aan het groot aantal S. Infantisisolaten. Binnen de S. Infantisisolaten is het percentage multiresistente stammen (tegen >3 geteste antibiotica) nog gestegen van 67% in 2017 naar 90% in 2018. Bij S. Typhimurium is het percentage resistente isolaten in 2018 (77,8%) gedaald in vergelijking met 2016 (93%) en 2017 (81%).
Resultaten van de meest voorkomende serotypes genomen bij braadkippenbedrijven in 2018
|
Aantal
isolaten |
Resistent tegen
minstens
1 antimicrobieel
middel (%) |
Multiresistent
(>3 antimicrobiële
middelen) (%) |
Multiresistent
(> 2 antimicrobiële
middelen) (%) |
S. Infantis |
60 |
96,7 |
90,0 |
95,0 |
S. Paratyphi B var. Java |
26 |
100 |
42,3 |
57,7 |
S. Rissen |
24 |
4,2 |
4,2 |
4,2 |
S. Minnesota |
10 |
90,0 |
10,0 |
30,0 |
S. Typhimurium |
9 |
77,8 |
44,4 |
44,4 |
Monofasische S. Typhimurium |
9 |
100 |
22,2 |
88,9 |
S. Livingstone |
8 |
0 |
0 |
0 |
Levensmiddelen
De antimicrobiële resistentie werd bepaald op 130 Salmonellastammen die geïsoleerd werden uit voeding in het kader van het controleprogramma van het FAVV. Voor het vierde jaar op rij werd de MIC (minimale inhibitorische concentratie) -bepaling uitgevoerd op alle aangetroffen serotypes. 29% van de stammen vertoonden geen resistentie, 9,7% waren resistent tegen 1 antibioticum, terwijl 51,6% multiresistent waren (resistent tegen 3 of meer antibiotica). De meest voorkomende resistenties betreffen sulfamethoxazole (58%), ciprofloxacine (45%), tetracycline (41%) en nalidixinezuur (35%).
In het kader van een geharmoniseerde monitoring in de EU werd de antimicrobiële resistentie bepaald op 115 Salmonellastammen geïsoleerd uit karkasmonsters genomen ter verificatie van het proceshygiënecriterium voor Salmonella. De monsters werden bekomen via het controleprogramma van het FAVV (47) en via de autocontrole door operatoren (68). De Europese geharmoniseerde monitoring betrof in 2018 karkassen van braadkippen, net zoals in 2016. 14,6% van de stammen vertoonden geen resistentie, 6,3% waren resistent tegen 1 antibioticum, terwijl 59,5% multiresistent waren (resistent tegen 3 of meer antibiotica). De meest vookomende resistenties betreffen sulfamethoxazol (83%), ciprofloxacine (70%), trimethoprim (54%) en ampiciline (51%). Vergeleken met 2016 stelt men een verhoging van de resistentie vast voor alle geanalyseerde antibiotica, behalve voor nalidixinezuur.
MRSA (methicilline resistente Staphylococcus aureus)
Sedert 2011 wordt jaarlijks een monitoring uitgevoerd naar de prevalentie en antimicrobiële resistentie van MRSA. Het betreft een cyclus van drie jaar die zich telkens herhaalt waarin in het eerste jaar de monitoring bij pluimvee uitgevoerd wordt, het volgende jaar bij rundvee en het derde jaar bij varkens. Zo werden in 2016 varkens, in 2017 pluimvee, en in 2018 de runderen bemonsterd. De percentages MRSA-positieve isolaten bij de verschillende categorieën van runderen in 2018 worden hieronder weergegeven.
Prevalentie van MRSA dat tot het clonaal-complex CC398 (diergerelateerde MRSA) behoren in 2018
|
Aantal analyses |
MRSA (%) |
Vleeskalveren |
145 |
54,5 |
Vleesrunderen |
103 |
8,7 |
Melkkoeien |
93 |
14,0 |
Daar waar er een lichte daling werd waargenomen van de prevalentie van MRSA bij de verschillende categorieën tussen 2012 en 2015, wordt nu een stijging waargenomen tussen 2015 en 2018. Geen enkele stam was resistent tegen ‘last resort’-antibiotica in de humane geneeskunde.
Monitoring van antimicrobiële resistentie bij indicatorkiemen
Er wordt jaarlijks een op Europees niveau geharmoniseerde monitoring uitgevoerd van de antimicrobiële resistentie van E. coli bij pluimvee, vleeskalveren en varkens op het niveau van het slachthuis. Bij jonge vleesrunderen wordt een gelijkaardige monitoring uitgevoerd op het bedrijf. De monitoring bij jonge vleesrunderen is een nationaal initiatief.
Resultaten monitoring antimicrobiële resistentie bij indicator E. coli 2018
|
Aantal
isolaten |
Resistent tegen
minstens
1 antimicrobieel
middel (%) |
Multiresistent
(>3 antimicrobiële
middelen) (%) |
Multiresistent
(> 2 antimicrobiële
middelen) (%) |
E. coli – pluimvee |
146 |
93,1 |
72,6 |
82,9 |
E. coli – varkens |
185 |
76,2 |
40,0 |
52,4 |
E. coli – jonge runderen |
151 |
51,0 |
20,5 |
24,5 |
E. coli – kalveren |
190 |
86,8 |
63,3 |
69,1 |
Bij alle diersoorten stijgt het percentage resistente en multiresistente kiemen ten opzichte van 2017. Bij pluimvee wordt het meest frequent en in stijgende lijn resistentie waargenomen tegen ampicilline (85,6 % in 2018, 77% in 2017), sulfamethoxazole (76,7% in 2018, 62% in 2017), trimethoprim (62,3% in 2018, 50,3% in 2017) en ciprofloxacine (60,9% in 2018, 58% in 2017). De meest voorkomende resistentie bij varkens is de resistentie tegen sulfamethoxazole (58% in 2018, 48% in 2017), gevolgd door trimethoprim (53,5% in 2018, 46% in 2017), ampicilline (49,2% in 2018, 52% in 2017), en tetracycline (47,6% in 2018, 47% in 2017). Bij jonge runderen wordt er een opvallende stijging van het percentage resistentie isolaten gezien (51% in 2018, 27% in 2007). Een volledige trendanalyse is terug te vinden in de jaarlijkse trendrapporten van Sciensano.
ESBL producerende Escherichia coli
Resistentie tegen betalactamantibiotica komt frequent voor bij E. coli. Deze resistentie kan fenotypisch onderverdeeld worden in verschillende groepen, nl. ESBL- (extended spectrum beta-lacatamase), AmpC- en carbapenemaseproducerende E. coli’s. Een monitoring om de verdeling van de verschillende groepen in kaart te brengen werd voor het vierde opeenvolgende jaar uitgevoerd bij varkens en vleeskalveren en voor de derde maal bij pluimvee.
Net zoals in 2017 werd ook in 2018 bij pluimvee het carbapenemaseproducerend fenotype waargenomen, telkens in combinatie met ofwel ESBL ofwel AmpC. Dit kon eveneens net zoals in 2017, niet bevestigd worden aan de hand van genetische testen.
Bij varkens werd in 2018 een verschuiving gezien waarbij procentueel het fenotype ESBL (82,4% in 2018, 90,6% in 2017) daalt en dit ten voordele van het fenotype AmpC (10,1% in 2018, 4,7% in 2017). Het voorkomen van het fenotype AmpC in combinatie met ESBL (4,4% in 2018, 4,1% in 2017) is stabiel ten opzichte van 2017.
Bij vleeskalveren werd in 2018 voor de eerste keer het carbapenemaseproducerend fenotype waargenomen. Net zoals bij pluimvee konden deze resultaten niet bevestigd worden met genetische testen. Verhoudingsgewijs wordt er eveneens een lichte verschuiving gezien ten opzichte van 2017 ten voordele van het type AmpC (6,7% in 2018, 3,5% in 2017) en het gemengde type ESBL/AmpC (8,4% in 2018, 7,1% in 2017) ten opzichte van het ESBL-type (82,7% in 2018, 87,6 in 2017).
Vanaf 2011 tot 2015 werden op monsters van pluimveevlees (karkassen en versneden vlees met vel) kwantitatieve analyses (tellingen) uitgevoerd op ESBL-, AmpC- of carbapenemaseproducerende E. coli. Sinds 2016 werd overgeschakeld op een detectietechniek. In 2018 werden 300 monsters geanalyseerd. In 62,3% van de monsters werd ESBL gedetecteerd. Net zoals in 2016 en 2017 is de meest voorkomende resistentie die tegen cefotaxime, ampicilline, ceftazidime en sulfamethoxazole.
In het kader van de geharmoniseerde monitoring in de EU, werden 299 monsters varkensvlees en 301 monsters rundsvlees onderzocht op aanwezigheid van ESBL-, AmpC- of carbapenemaseproducerende E. coli. Respectievelijk 1,3% (4,3% in 2017) en 5,6% (5,3% in 2017) van de stalen waren positief. Net zoals in 2016 en2017 is de meest voorkomende resistentie bij varkensvlees tegen ampicilline, cefotaxime en ceftazidime. Voor rundsvlees stelt men een zelfde resistentieprofiel vast.
In het kader van het controleprogramma van het FAVV werden 299 monsters van rauwe koemelk geanalyseerd op aanwezigheid van ESBL-, Ampc- of carbapenemaseproducerende E.coli: 10% was positief.
312 monsters van vissen afkomstig van de aquacultuur en schaaldieren werden geanalyseerd op de aanwezigheid van ESBL-, AmpC- of carbapenemaseproducerende E. coli: 5% was positief (1,05% in 2017). |