www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2019
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
A tot Z
FR NL



De voedselveiligheidsbarometer Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 30.06.2020

De voedselveiligheidsbarometer is een instrument dat in 2010 werd ontwikkeld door het Wetenschappelijk Comité (SciCom) ingesteld bij het Belgisch Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), waarmee op jaarbasis een beeld kan worden verkregen van de evolutie van de algemene toestand van de voedselveiligheid in België (cf. Avis 28-2010 (PDF)). De barometer is gebaseerd op een korf van indicatoren die betrekking hebben op de hele voedselketen, namelijk vanaf de preventieve aanpak (autocontrole, inspecties), over de controle van producten (op de aanwezigheid van chemische en biologische gevaren), tot de gevolgen voor de volksgezondheid (voedseltoxi-infecties).
In 2018 werd de voedselveiligheidsbarometer geherevalueerd wat leidde tot een nieuwe versie van de barometer, versie 2 (cf. Avis 06-2018 (PDF)). In deze nieuwe versie werden een aantal indicatoren uit de oorspronkelijke korf geschrapt, geherformuleerd of samengevoegd. De resultaten van de nieuwe versie van de barometer zijn bijgevolg niet vergelijkbaar met de resultaten van de eerste versie.

De voedselveiligheidsbarometer (versie 2) geeft voor 2019 een lichte toename van +1,3% weer ten opzicht van 2018. Deze toename is voornamelijk het gevolg van een toename van het aantal gunstige inspecties met betrekking tot infrastructuur, inrichting en hygiëne in de horeca, de grootkeukens en de groot- en kleinhandel, en een afname van het aantal door voedsel overgedragen Salmonella, Listeria en Campylobacter infecties. In 2019 waren er evenwel meer meldingen van personen getroffen door een collectieve voedseltoxi-infectie (CVTI) dan in 2018.
Daarnaast wordt er eveneens een toename vastgesteld van het percentage operatoren met een gevalideerd autocontrolesysteem in de sector van de toeleveranciers aan de primaire productie, maar een afname in de transformatiesector.
De indicatoren met betrekking tot de controle van producten tonen weinig uitgesproken verschillen ten opzichte van 2018. De conformiteit van producten blijft over het algemeen zeer hoog. Het meest opvallend is de lagere conformiteit met betrekking tot de aanwezigheid van Campylobacter in karkassen en versneden vlees, alsook de hogere conformiteit met betrekking tot de aanwezigheid van Salmonella in levensmiddelen.

Onderstaande figuur geeft de evolutie weer van de voedselveiligheidsbarometer (versie 2) tussen 2018 en 2019.




   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren