Horeca & Grootkeukens Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
22.06.2020
De resultaten van de missies in de sector horeca & grootkeukens zijn beduidend beter in bedrijven die beschikken over een gevalideerd autocontrolesysteem (ACS).
Horeca
De onderstaande tabellen geven de resultaten weer van de inspecties voor de ambulante en niet-ambulante horecasector en/of voor de distributie van maaltijden door de traiteurszaken. Deze resultaten hebben dus betrekking op restaurants, frituur- en pitazaken, kamers met ontbijt, en drankgelegenheden.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists (%) |
Infrastructuur, inrichting, hygiëne & autocontrole |
11.607 |
44,1 |
Traceerbaarheid |
7.874 |
84,8 |
Rookverbod |
8.789 |
94,9 |
Totaal |
28.270 |
71,2 |
Details inspectieresultaten "Infrastructuur, inrichting en hygiëne & autocontrole" per inrichting
|
Gunstige checklists (%) |
Eetgelegenheden |
41,0 |
Frituren |
48,2 |
Traiteurs |
55,4 |
Pitazaken |
23,5 |
Kamers met ontbijt |
62,1 |
Cafés |
70,0 |
Ambulante uitbaters |
50,7 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
5.044 |
PV's |
1.698 |
Inbeslagnemingen |
117 |
Tijdelijke sluitingen |
47 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een ander bedrijf |
14 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
7 |
Andere |
19 |
Totaal |
6.946 |
De resultaten voor de scope “infrastructuur, inrichting, hygiëne & autocontrole” voor eetgelegenheden en de ambulante horeca zijn beter dan in 2018; deze voor drankgelegenheden zijn slechter; de rest van de inrichtingen scoort vergelijkbaar voor deze scope. De resultaten van de andere scopes zijn vergelijkbaar met de resultaten in 2018.
Net zoals in 2018 hebben de voornaamste zware non-conformiteiten op vlak van hygiëne betrekking op:
- de afwezigheid van allergeneninformatie die aan de klant word gecommuniceerd (47,4% in geval van mondelinge overdracht en 30,8% in geval van schriftelijke overdracht);
- het ontbreken van voorzieningen voor het wassen van de handen met stromend water en/of vloeibare zeep en/of een hygiënisch handdroogsysteem bij de ambulante ondernemingen (17,4%);
- onvoldoende netheid van oppervlakten die in contact komen met levensmiddelen (13,4%);
- het niet respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (12,9%); en;
- de aanwezigheid van bedorven levensmiddelen of levensmiddelen waarvan de consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (9,9%).
Grootkeukens
De onderstaande tabellen geven de resultaten weer van de controles in grootkeukens waar productie en/of distributie van maaltijden plaatsvindt. Deze grootkeukens kunnen bijvoorbeeld geassocieerd worden met scholen, rusthuizen, gevangenissen, crèches, melkkeukens, ziekenhuizen, ...
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists (%) |
Infrastructuur, inrichting, hygiëne & autocontrole |
6.342 |
73,0 |
Traceerbaarheid |
3.387 |
93,1 |
Totaal |
9.729 |
80,0 |
Details inspectieresultaten "Infrastructuur, inrichting en hygiëne & autocontrole" per inrichting
|
Gunstige checklists (%) |
Scholen |
75,4 |
Kinderopvang |
76,1 |
Melkkeukens |
89,5 |
Ziekenhuizen |
63,4 |
Rusthuizen |
68,7 |
Gevangenissen |
56,3 |
Andere grootkeukens |
69,5 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
1.370 |
PV's |
119 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een ander bedrijf |
17 |
Inbeslagnemingen |
7 |
Tijdelijke sluitingen |
1 |
Andere |
6 |
Totaal |
1.520 |
De inspectieresultaten voor de scope “Infrastructuur, inrichting en hygiëne & autocontrole” zijn vergelijkbaar met de resultaten voor 2018. De resultaten voor de scope “Traceerbaarheid” zijn beter dan in 2018.
Net zoals in 2018 hebben de voornaamste zware non-conformiteiten op vlak van hygiëne betrekking op:
- de afwezigheid van allergeneninformatie die aan de klant wordt gecommuniceerd (21,1% in geval van mondelinge overdracht en 10,9% in geval van schriftelijke overdracht);
- onvoldoende netheid van oppervlakten die in contact komen met levensmiddelen (6,8%);
- het niet respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (5,1%);
- gebrekkige persoonlijke hygiëne en/of het dragen van ongeschikte of vuile kledij (5,0%); en
- de aanwezigheid van bedorven levensmiddelen of levensmiddelen waarvan de consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (4,7%).
|