|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Inspecties | Voedseltoxi- infecties |
gezondheid |
Monsternemingen en analyses |
Fraude- bestrijding |
Barometers |
Slachtingen![]() ![]()
Slachthuizen Hieronder vallen de slachthuizen voor runderen, varkens, schapen en geiten, paarden, pluimvee, konijnen, gekweekt wild en loopvogels, alsook het “warm vervoer” van vlees van varkens, schapen, geiten en runderen. Keuring Alle dieren moeten voor en na het slachten worden onderzocht tijdens de zogenaamde keuring. De keuring bestaat uit twee delen: ante- en postmortemkeuring. Tijdens de ante-mortemkeuring wordt onder meer gecontroleerd of de levende dieren in goede gezondheid verkeren vóór het slachten en tijdens de post-mortemkeuring wordt gecontroleerd of het vlees veilig is. De bedoeling van de keuring is vooral de volksgezondheid te beschermen tegen vlees dat abnormaliteiten vertoont. Voor een aantal ziekten worden specifieke onderzoeken verricht: karkassen van varkens en éénhoevigen worden onderzocht op de aanwezigheid van trichinen (rondwormen), runderkarkassen worden onderzocht op de aanwezigheid van cysticercen (larvale tussenstadia van lintwormen). De keuring wordt meestal uitgevoerd door een zelfstandige dierenarts met opdracht (officiële dierenarts). Naast de keuring zelf voert de officiële dierenarts ook controles uit op de voedselketeninformatie (VKI), het gespecificeerd risicomateriaal (maatregelen tegen de gekkekoeienziekte) en andere bijproducten, laboratoriumtests, de hygiënische werkwijze, de infrastructuur en de autocontrole. Als een inbreuk wordt vastgesteld op het vlak van dierenwelzijn, dan worden de gewesten, die voor dit aspect bevoegd zijn, hiervan op de hoogte gebracht.
De belangrijkste redenen voor afkeuring van dieren in het slachthuis waren:
Naast de werkzaamheden uitgevoerd door de zelfstandige dierenartsen met opdracht die permanent aanwezig zijn tijdens de slachtactiviteiten, worden er ook inspecties uitgevoerd door inspecteur-dierenartsen van het Agentschap. Inspectieresultaten
De resultaten zijn vergelijkbaar met die van 2018, behalve voor de scope “Traceerbaarheid” waarvoor de resultaten beter zijn dan in 2018. Details inspectieresultaten "Infrastructuur, inrichting en hygiëne" per type activiteit
De inspectieresultaten in de slachthuizen zijn vergelijkbaar met de resultaten in 2018. Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
Noodslachtingen Met uitzondering van varkens mogen gezonde hoefdieren die een ongeval gehad hebben en die om welzijnsredenen niet levend naar het slachthuis kunnen vervoerd worden, buiten het slachthuis geslacht worden (noodslachtingen), om nadien naar het slachthuis te worden gebracht voor de keuring. Noodslachtingen worden dus niet uitgevoerd op zieke dieren. In 2019 werden noodslachtingen uitgevoerd op 2.428 runderen, 115 kalveren en 2 paarden. Particuliere slachtingen Particuliere slachtingen zijn slachtingen van dieren waarvan het vlees uitsluitend bestemd is voor de eigenaar en zijn gezin. Varkens, schapen en geiten mogen door een particulier thuis worden geslacht, maar deze slachting moet vooraf worden aangegeven bij het gemeentebestuur. De thuisslachting van runderen en éénhoevigen (paarden, ezels, …) is verboden. De thuisslachting van pluimvee en konijnen (lagomorfen) waarvan het vlees bestemd is voor het gezin is eveneens toegelaten en niet onderworpen aan een specifieke aangifteplicht bij de gemeente. Particuliere slachtingen kunnen ook in het slachthuis worden uitgevoerd; het particulier slachten van runderen of éénhoevigen moet verplicht uitgevoerd worden door een slachthuis. In 2019 werden particuliere slachtingen in het slachthuis uitgevoerd voor 39.350 stuks pluimvee, 1.685 schapen, 5.114 runderen, 174 lagomorfen, 612 varkens, 52 kalveren, 11 geiten, 11 éénhoevigen en 33 gekweekte hertachtigen. Slachten op de productieplaats Hieronder valt het slachten van pluimvee, konijnen en gekweekt wild op het landbouwbedrijf. Producenten van gevogelte of konijnen kunnen de toelating krijgen om kleine hoeveelheden eigen dieren te slachten op hun bedrijf. De verkoop van volledige karkassen mag slechts in kleine hoeveelheden gebeuren en uitsluitend aan de eindconsument, ofwel in de productieplaats ofwel op de lokale markt. Loopvogels (struisvogels, nandoes, …) en gekweekte hoefdieren (everzwijnen, reeën, …) die niet kunnen worden vervoerd omwille van een risico voor de vervoerder of om redenen van dierenwelzijn, kunnen op de plaats van oorsprong in aangepaste lokalen worden geslacht waarbij het slachten onder hygiënische omstandigheden dient te gebeuren. Inspectieresultaten
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
De inspectieresultaten van 2019 zijn vergelijkbaar met deze van 2018. |
|