www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2019
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
A tot Z
FR NL



Internationale relaties - Export Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 07.04.2020

Het FAVV is internationaal actief en beschikt over een netwerk dat toelaat het Europese en internationale beleid mee vorm te geven, het imago van de Belgische producten te garanderen en ook de uitvoer van Belgische producten te faciliteren. Het FAVV wordt beschouwd als een performante overheid die geldt als een internationaal voorbeeld.

In 2019 heeft het FAVV 12 buitenlandse delegaties ontvangen. Het FAVV maakte van die gelegenheid gebruik om zijn werking en zijn missies voor te stellen. In sommige gevallen was het doel het openstellen van nieuwe markten. In andere gevallen ging het om informatiebezoeken die een inkijk boden in de organisatie van het FAVV.

Het Agentschap besteedt niet enkel bijzondere aandacht aan het behoud van de Belgische exportmarkten, maar ook aan het openstellen van nieuwe markten: nieuwe uitvoer van 33 verschillende soorten producten naar 22 derde landen werd mogelijk in 2019.

Het FAVV werd ook geauditeerd door verschillende internationale instanties (de Europese Commissie, derde landen) en door nationale overheden.


Het FAVV bereidt zich voor op de brexit

De Britse bevolking besliste tijdens een referendum in juni 2016 om uit de Europese Unie (EU) te treden. De Britse regering bevestigde deze intentie op 29 maart 2017 waarna er onderhandelingen opgestart werden over een ordelijke terugtrekking. Herhaalde pogingen hebben in oktober 2019 uiteindelijk geleid tot de goedkeuring van het terugtrekkingsakkoord. Hoewel het Verenigd Koninkrijk (VK) vanaf 1 februari 2020 geen deel meer maakt uit van de EU, zorgt een overgangsperiode ervoor dat de handel tussen de EU en het VK tot eind 2020 ongehinderd kan doorgaan. De opzegging van het lidmaatschap van het VK na 40 jaar zal op verschillende domeinen grote sporen nalaten, niet alleen voor de nauwste handelspartners, maar voor alle lidstaten van de EU. De Unie staat niet alleen voor vrij verkeer van goederen maar ook van diensten, personen en kapitaal.

De brexit zal op die verschillende domeinen een zeer grote impact hebben op België als nabijgelegen partner, en ook op overheidsinstanties zoals het FAVV. Sinds de terugtrekking van het VK uit de EU, is het VK namelijk een derde land geworden.

Het handelsverkeer van agrovoedingsmiddelen tussen België en het VK is enorm en, net zoals dit het geval is voor andere niet-Europese landen, zal het FAVV controles moeten uitvoeren op bepaalde goederen die worden in- en uitgevoerd van en naar het VK. Het gaat hier dan voornamelijk om producten met een verhoogd sanitair of fytosanitair risico, zoals levende dieren, dierlijke producten (vlees, zuivel, …), planten en plantaardig materiaal (vb. hout), die nu nog vrij kunnen circuleren op de Europese eenheidsmarkt, maar waarvoor de EU en het VK in de loop van 2020 voorwaarden zullen moeten onderhandelen.

Wat de Britse eisen concreet zullen zijn en wanneer ze exact in voege zullen treden, is momenteel nog niet gekend. Het FAVV heeft in tussentijd reeds een impactanalyse uitgevoerd waaruit blijkt dat meer dan 100 bijkomende voltijdse medewerkers nodig zijn om het extra werk op te vangen. Na goedkeuring van de regering zijn er selecties opgestart voor het aanwerven van nieuwe medewerkers. Deze medewerkers worden momenteel volop aangesteld en opgeleid. Het FAVV neemt ook deel aan nationaal en Europees overleg en volgt de verdere ontwikkelingen op de voet om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op nieuwe wendingen in het brexit-verhaal. Stakeholders worden op de hoogte gehouden via een speciale website en seminaries.
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren