www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2020
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
HOME
FR NL



Ondersteuning van de uitvoer Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 09.06.2021

Het FAVV strijkt neer in China

Belgische agrovoedingsbedrijven zetten steeds meer in op export en het FAVV onderhandelt hiervoor de sanitaire en fytosanitaire voorwaarden. Vooral de Aziatische landen blijken interessant te zijn en dan vooral de grote Chinese markt. Dergelijke onderhandelingen voor marktopening zijn zeer tijdrovend en nemen al snel enkele jaren in beslag. Directe contacten zijn in landen zoals China enorm belangrijk om vooruitgang te kunnen boeken en om mogelijke problemen aan de grens op te lossen.

Eind 2019 heeft het FAVV, in het kader van een breder project genaamd “Foedex” (dit is een project gericht op het versterken van de centrale diensten van het FAVV die betrokken zijn bij de ondersteuning van de uitvoer naar derde landen) en na goedkeuring van de regering, een attaché aangeworven die in Peking haar intrek zal nemen op de Belgische ambassade. Ze zal er instaan voor het behartigen van de dossiers ter plaatse en de contacten verzorgen met de verschillende Chinese overheden, met de vertegenwoordigers van andere landen en de Europese Commissie ter plaatse en dit uiteraard in nauwe samenwerking met de ambassade, de Belgische douane-attaché en de gewestelijke exportorganismen FIT, AWEX en hub.brussels.


Bedrijven houden zich meer en meer bezig met uitvoer en verwachten daarbij steun van de overheid. De toenemende vraag voor het openen van exportmarkten en het toenemende belang van sanitaire en fytosanitaire obstakels bij uitvoer vereisen een proactieve benadering, een nauwere samenwerking tussen de verschillende overheden en de bedrijfswereld en een nog efficiënter gebruik van de beschikbare middelen. Op het Europese en mondiale niveau krijgen overheden en bedrijven met dezelfde uitdagingen te maken.

Het FAVV heeft dan ook verschillende acties ondernomen die erop gericht zijn de dienstverlening voor Belgische uitvoerders te verbeteren. Het FAVV stimuleert onder meer de samenwerking tussen en het nauw overleg met alle betrokken partners (bedrijven, federale en regionale administraties).



   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren