www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2020
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
HOME
FR NL



Opleiding en begeleiding van professionelen: focus op verbredingsactiviteiten, ambachtelijke en lokale productie. Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 15.06.2021

Het FAVV neemt tal van initiatieven om professionelen, die actief zijn in de voedselketen, te informeren en te begeleiden om een zo hoog mogelijk niveau van voedselveiligheid op het terrein te handhaven. Informatie, preventie en sensibilisering maken deel uit van de belangrijke missies van het FAVV.

Het FAVV investeert veel middelen om professionelen in de voedselketen te helpen de regelgeving te begrijpen, deze correct toe te passen en in een serene sfeer de controleurs van het Agentschap te ontvangen. Hieronder vind je enkele initiatieven die het FAVV hieromtrent heeft genomen:
  • De checklists die gebruikt worden tijdens inspecties worden via een applicatie gepubliceerd op de website van het FAVV. Op die manier weten de professionelen precies welke punten zullen worden gecontroleerd en waar ze op moeten letten.
  • De voorlichtings- en begeleidingscel van het FAVV organiseert in België voortdurend gratis opleidingen voor professionelen. Zij richt zich meer bepaald tot kleine inrichtingen die vaak moeilijkheden ondervinden om zich in regel te stellen met de reglementering en deze toe te passen.
  • Er wordt gratis didactisch materiaal ter beschikking gesteld aan de professionelen:
    • een didactisch animatiefilmpje om aan de professionelen de verplichting uit te leggen om consumenten te informeren over allergenen,
    • brochures die specifiek zijn voor de verschillende sectoren,
    • een video waarin wordt uitgelegd hoe een controle in de horeca verloopt,
    • autocontrolegidsen. Het doel is om de voedselketenoperatoren nodige informatie te verschaffen en hen te helpen om te voldoen aan de goede hygiënepraktijken en hun eigen autocontrolesysteem in te stellen,
    • «Quick-start»-fiches worden ook aan hen ter beschikking gesteld.



De voorlichtings- en begeleidingscel, een team dat zeer actief is en luistert naar de noden van de kleinste actoren in de agrovoedingssector

Sinds 2008 beschikt het FAVV over een team van opleiders die bedrijven in de B2C-sector helpen om de wetgeving te begrijpen en goed toe te passen. Dit team ondersteunt daarbij tezelfdertijd ook verschillende activiteiten voor bijvoorbeeld landbouwers die hun producten willen verwerken en in de handel brengen, lokale fabrikanten van bijvoorbeeld chocolade, artisanaal bier of koekjes, imkers enz.


Opleidings-/informatiesessies

Ieder jaar organiseert deze cel tal van opleidings-, informatie- of sensibiliseringssessies voor verschillende doelgroepen. Jaarlijks krijgen tussen 8.000 en 10000 professionelen advies en begeleiding om in optimale omstandigheden te werken en zo de tevredenheid en de bescherming van de consumenten te waarborgen.

In 2020 heeft de gezondheidscrisis de werking van de cel ernstig verstoord. Tot begin maart werden de sessies uitsluitend gegeven in klaslokalen, vergaderzalen of auditoria. Er werden 70 infosessies gegeven voor 1.600 deelnemers, met een grote vertegenwoordiging van de sector van de horeca en de gemeenschapskeukens.




Het team heeft gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe strategie voor online opleiding en voorlichting:
  • Online opleidingen en informatiesessies worden aan operatoren aangeboden in de vorm van webinars (groepen van 100 deelnemers) en virtuele opleidingen (groepen van 15-20 deelnemers). Het programma is beschikbaar op de website van de cel.
  • Momenteel wordt gewerkt aan een e-learningcursus voor personeel dat in de horeca en gemeenschapskeukens werkt. Deze opleiding zal in september 2021 beschikbaar zijn.



Beschikbaarheid

In 2020 hebben 1300 professionelen via e-mail of telefoon contact opgenomen met de cel om zich te informeren en zo vooruitgang te boeken met hun projecten. Wij stellen vast dat primaire producenten (landbouwers, kwekers, imkers, enz.) zich via dit kanaal regelmatig tot de cel wenden.



De cel communiceert systematisch met haar doelgroepen via haar website. Gemiddeld bezoeken meer dan 70 mensen per dag de website van de cel.
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren