|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Controles | Voedseltoxi- infecties |
gezondheid |
Fraude- bestrijding |
Barometers |
Waarschuwingen van Europese autoriteiten en van bedrijven Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op 09.06.2023
Waarschuwingen van Europese autoriteiten (RASFF) Via het Rapid Alert System for Food & Feed (RASFF) werden in 2022 door alle lidstaten van de EU in totaal 4.340 meldingen gedaan van producten die een risico kunnen betekenen voor mens of dier, waarbij andere lidstaten of derde landen betrokken zijn. Hiervan gingen 422 meldingen uit van België als gevolg van: invoercontroles aan de grens voor producten die bij invoer in de Europese Unie vanuit België worden geblokkeerd (54), de autocontroles van een bedrijf (149), officiële controles op de Belgische markt (191) en consumentenklachten (28).
Evolutie van RASFF-meldingen volgens verschillende criteria Top 5 van de RASFF-meldingen door België in 2022 Volgens gevaar Volgens productcategorie In 2022 heeft het RASFF-contactpunt van België in totaal 892 meldingen verspreid om de opvolging van producten op de Belgische markt of die vanuit België naar andere landen werden verdeeld, mogelijk te maken. Waarschuwingen van bedrijven Elk bedrijf dat activiteiten uitvoert die onder de bevoegdheid van het FAVV vallen, is verplicht om het FAVV in te lichten wanneer het een vermoeden of reden heeft om aan te nemen dat een product dat door hem ingevoerd, geproduceerd, gekweekt, geteeld, verwerkt, vervaardigd of gedistribueerd werd, schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mens, dier en plant (KB van 14/11/2003, art. 8 § 1). In onderstaande tabel wordt het aantal meldingen per sector weergegeven. Aantal meldingen per sector Aantal meldingen per gevarenklasse Het aantal meldingen door bedrijven is met 14% gedaald ten opzichte van 2021, tot een totaal van 1.334 meldingen. De notificaties van 2022 zijn erg vergelijkbaar met die van 2019. Dit komt omdat de ethyleenoxide meldingen zijn genormaliseerd. In 2020 en 2021 veroorzaakten deze meldingen een sterke stijging in de klasse ‘chemische gevaren’. Microbiologische gevaren zijn in 2021 opnieuw de grootste reden van meldingen (42%), gevolgd door chemische gevaren (37%). De meest frequente microbiologische melding was Salmonella sp. (274 meldingen). Bij de biologische gevaren zien we een stijging aan meldingen van plantenziekten (+59%). Dit valt te verklaren door meer meldingen van tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Top 5 van de meldingen volgens de aard van het gevaar |
|