www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2022
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
HOME
FR NL



Structuur Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 14.06.2023

Personeel
Strategische cel
Wetenschappelijk Comité



Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), opgericht bij wet van 4 februari 2000, is een federale parastatale belast met de evaluatie en de beheersing van de risico's die niet alleen de gezondheid van de consumenten maar ook de gezondheid van dieren en planten kunnen schaden evenals met de controles op de veiligheid doorheen de hele voedselketen.

Het FAVV integreert alle controlediensten, bevoegd voor de hele voedselketen. Het controleert niet alleen levensmiddelen, diervoeders, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, maar het is ook verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van dierenziekten en fytosanitaire aspecten (plantaardige sector). De opstelling van operationele regelgeving voor de controles, de certificering en de normen voor infrastructuur waar de bedrijven actief in de voedselketen zich aan moeten houden, behoort eveneens tot zijn opdrachten. Verder beheert het FAVV alle communicatie voor de materies binnen zijn bevoegdheid en gaat er specifieke aandacht naar de voorlichting van de consumenten.

Het FAVV kan voor de uitvoering van zijn opdrachten rekenen op:

  • ongeveer 1.400 medewerkers verdeeld over:
    • de centrale diensten (ongeveer 470 medewerkers);
    • 9 Lokale Controle-eenheden (LCE's) en 4 autonome Grenscontroleposten (GCP’s) (ongeveer 750 medewerkers);
    • 5 interne ISO 17025 geaccrediteerde laboratoria (ongeveer 145 medewerkers);
    • een dienst die gecoördineerde onderzoeken uitvoert in het kader van fraudebestrijding: de Nationale Opsporingseenheid (NOE) (ongeveer 35 medewerkers);

  • een nauwe samenwerking met de verschillende federale en regionale openbare diensten, waaronder de politie en de douane, evenals met privéinstellingen;

  • ongeveer 590 (590 in 2021) opdrachthouders (BMO). Dit zijn hoofdzakelijk zelfstandige dierenartsen maar ook bio-ingenieurs, industrieel ingenieurs, bachelors of masters, gelijkgesteld aan ongeveer 290 VTE, die controleopdrachten (hoofdzakelijk antemortem- en postmortemkeuringen in het slachthuis) en certificeringstaken uitvoeren onder het toezicht van ambtenaren. Tijdens het uitvoeren van hun missies voor het FAVV worden de ’BMO-dierenartsen’ als officiële dierenartsen beschouwd;

  • een netwerk van ongeveer 60 externe, door het FAVV erkende, laboratoria en 9 nationale referentielaboratoria.




Personeel

Onderstaande grafiek geeft het gemiddelde aantal personeelsleden weer voor de jaren 2018, 2019, 2020, 2021 en 2022. Sinds 2015 hebben de besparingsmaatregelen die aan het Agentschap waren opgelegd, het personeelsplan verlaagd. Het Agentschap neemt verschillende initiatieven om zijn personeelsplan aan te vullen. Sinds 2019 konden we ons personeelsbestand opnieuw versterken door bijkomende middelen in het kader van de Brexit en de Plant Health Law.


VTE : voltijdequivalent




Opleiding van het personeel (Learn & Develop)

In 2022 werd verder ingezet op de digitalisering van opleiding & ontwikkeling voor de personeelsleden van het FAVV. Bestaande opleidingen werden aangeboden via webinars, online klassen of e-learningmodules en het aanbod werd ook sterk uitgebreid met digitale opleidingsmogelijkheden.

Voor controleurs/inspecteurs werd in 2022 de nadruk gelegd op de verdere ontwikkeling van hun technische competenties, onder meer via deze opleidingen: nieuwe controlemethodologie PRI, nieuwe controlemethodologie TRA FOOD, Animal Health Law, Fytosanitaire controle en certificering bij uitvoer naar derde landen, certificering uitvoer naar derde landen, controle van RNQP’s, de productie en verkoop van zuivelproducten gids 034, rundertuberculose, certificering in het kader van Brexit, identificatie van lepidoptera, fytolicenties, nieuwe verordening bemestingsproducten, etc.

Bovendien werd een bewustmakingsdag gewijd aan het geestelijk welzijn. De rol van de verschillende actoren (vertrouwenspersonen, preventieadviseurs, sociale assistenten enz.) werd toegelicht om stress en burn-out te voorkomen en aan te pakken. Tijdens een interactieve sessie kon het personeel zijn ervaringen delen op het gebied van werkorganisatie, werkinhoud en interpersoonlijke relaties.

Het totale ontwikkelingsbeleid binnen het FAVV legt in 2022 een realisatiegraad voor van gemiddeld 3,68 dagen opleiding per VTE (in 2021 was dit gemiddeld 2,8 d. per VTE binnen de federale overheid).

Onderstaande grafiek toont de evolutie van de ontwikkelingsinspanningen van het FAVV, in benchmark met de gemiddelde cijfers binnen de federale overheid:

Aantal opleidingsdagen - FAVV



Opleidingsdagen / VTE         FAVV & FEDERAAL





Strategische cel

Een nieuwe manier van werken ...

In 2020 werd duidelijk dat het FAVV een team moest aanwerven dat beschikt over een transversale visie op de organisatie. Dit team kan het management ondersteunen bij de ontwikkeling van zijn strategieën. Via de cel kan enerzijds de interne werkwijze verbeteren, en is het anderzijds mogelijk om zich aan te passen aan de veranderingen in de werkmethoden die waren ontstaan als gevolg van COVID-19. Daartoe werd binnen de diensten van de Gedelegeerd Bestuurder de strategische cel opgericht.

De activiteiten van de strategische cel zijn gebaseerd op drie werkgebieden:

  • Pijler A: ondersteuning van het Directiecomité
    De strategische cel ondersteunt het Directiecomité bij het uitwerken van zijn besluiten en houdt toezicht op de uitvoering ervan, waarbij bijzondere aandacht wordt besteed aan de impact van de strategie op het operationele niveau. De strategische cel heeft als missie om het Directiecomité te ondersteunen bij zijn besluitvorming en te waken over de goede voorbereiding van de bij hen ingediende dossiers.

  • Pijler B: project Management Office
    De strategische cel heeft als taak om het beheer van de portefeuille van strategische projecten binnen het FAVV op te richten. Deze strategische projecten worden door het Directiecomité geselecteerd en er wordt hierover op regelmatige basis aan hen gerapporteerd.

  • Pijler C: enterprisearchitectuur
    De strategische cel ontwikkelt een holistische visie op de organisatie die rekening houdt met volgende componenten: business architectuur (de processen), informatie en data architectuur en ICT architectuur (applicaties); en de interacties tussen deze verschillende componenten.




Wetenschappelijk Comité ingesteld bij het FAVV

Het Wetenschappelijk Comité is een adviesorgaan ingesteld bij het FAVV, zoals bepaald in de wet tot oprichting van het Agentschap in 2000. Het Wetenschappelijk Comité verstrekt onafhankelijke adviezen op verzoek van de gedelegeerd bestuurder van het FAVV, de voogdijminister van het Agentschap of ook nog op eigen initiatief over onderwerpen die verband houden met de risicobeoordeling en de opties voor risicobeheer in de voedselketen. Het mandaat van de leden van het Wetenschappelijk Comité is afgelopen op 24 januari 2021 en op 28 januari 2021 is een nieuw Wetenschappelijk Comité dat is samengesteld uit 22 leden officieel in dienst getreden voor een duur van vier jaar. Tijdens de eerste plenaire zitting van het Comité hebben de benoemde experts Dr. Lieve Herman en Dr. Philippe Delahaut verkozen als respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van het Wetenschappelijk Comité.

In 2022 heeft het Wetenschappelijk Comité 17 adviezen uitgebracht. Alle adviezen zijn integraal beschikbaar voor het publiek op de website van het Wetenschappelijk Comité.
http://www.favv.be/wetenschappelijkcomite/adviezen/2022/

Het jaarlijkse symposium van het Wetenschappelijk Comité vond plaats op 2 december 2022 met als thema: fraude in de voedselketen en de gevolgen daarvan voor de voedselveiligheid. Tijdens dit symposium hebben verschillende nationale en internationale experts gesproken over de tools om fraude in de voedselketen te voorkomen en te bestrijden, zowel op Belgisch als op Europees niveau. Het symposium werd afgesloten door het woord te geven aan de belanghebbenden (FWO, Boerenbond, FEVIA, COMEOS en Test-Aankoop voor de consumenten) over hun respectieve aanpak, behoeften en verwachtingen met betrekking tot fraude in de voedselketen. Het symposium werd gevolgd door in totaal 351 deelnemers (142 ter plaatse en 209 online) en was een groot succes. De documenten met betrekking tot het symposium kunnen worden geraadpleegd op de website van het Wetenschappelijk Comité.
http://www.favv.be/wetenschappelijkcomite/symposia/2022/
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren