www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2022
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
HOME
FR NL



Opleiding en begeleiding van professionelen: focus op verbredingsactiviteiten, ambachtelijke en lokale productie. Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 20.06.2023

Het FAVV neemt tal van initiatieven om professionelen, die actief zijn in de voedselketen, te informeren en te begeleiden om een zo hoog mogelijk niveau van voedselveiligheid op het terrein te handhaven. Informatie, preventie en sensibilisering maken deel uit van de belangrijke missies van het FAVV.

Het FAVV investeert veel middelen om professionelen in de voedselketen te helpen de regelgeving te begrijpen, deze correct toe te passen en in een serene sfeer de controleurs van het Agentschap te ontvangen. Hieronder vind je enkele initiatieven die het FAVV hieromtrent heeft genomen:
  • De checklists die gebruikt worden tijdens inspecties worden via een applicatie gepubliceerd op de website van het FAVV. Op die manier weten de professionelen precies welke punten zullen worden gecontroleerd en waar ze op moeten letten.
  • De voorlichtings- en begeleidingscel van het FAVV organiseert in België voortdurend gratis opleidingen voor professionelen. Zij richt zich meer bepaald tot kleine inrichtingen die vaak moeilijkheden ondervinden om zich in regel te stellen met de reglementering en deze toe te passen.
  • Er wordt gratis didactisch materiaal ter beschikking gesteld aan de professionelen:
    • een didactisch animatiefilmpje om aan de professionelen de verplichting uit te leggen om consumenten te informeren over allergenen,
    • brochures die specifiek zijn voor de verschillende sectoren,
    • een video waarin wordt uitgelegd hoe een controle in de horeca verloopt,
    • autocontrolegidsen. Het doel is om de voedselketenoperatoren nodige informatie te verschaffen en hen te helpen om te voldoen aan de goede hygiënepraktijken en hun eigen autocontrolesysteem in te stellen,
    • «Quick-start»-fiches worden ook aan hen ter beschikking gesteld.



De voorlichtings- en begeleidingscel, een team dat zeer actief is en luistert naar de noden van de kleinste actoren in de agrovoedingssector

Sinds 2008 beschikt het FAVV over een team van opleiders die bedrijven in de B2C-sector helpen om de wetgeving te begrijpen en goed toe te passen. Dit team ondersteunt daarbij tegelijk ook verschillende activiteiten voor bijvoorbeeld landbouwers die hun producten willen verwerken en in de handel brengen, lokale fabrikanten van bijvoorbeeld chocolade, artisanaal bier of koekjes, imkers enz.


E-learning training voor keukens

Deze opleiding is specifiek gericht op koks, keukenverantwoordelijken en keukenpersoneel die werkzaam zijn in de horeca of in grootkeukens ( rusthuizen, ziekenhuizen, scholen…). Het voordeel van deze opleidingsformule is dat de deelnemer de opleiding volgt op zijn of haar eigen tempo, de mogelijkheid heeft om zijn of haar kennis te evalueren door middel van een test en een certificaat van deelname te verkrijgen.
In 2022 hebben 3.200 personen in de sector van de horeca en de grootkeukens onze e-learningopleiding gevolgd.

De opleiding bestaat uit 5 modules:
  • Allergenen: beheer en communicatie over allergenen naar de klanten toe
  • Infrastructuur en uitrusting.
  • Persoonlijke hygiëne.
  • Aankoop, ontvangst en opslag van goederen.
  • Bereiding van levensmiddelen en afvalbeheer



Opleidingssessies/informatiesessies

De opleidingen zijn gericht op een zeer divers publiek van professionelen, zoals:
  • de B2C-sector (restaurants, detailhandelszaken, bakkerijen, slagers, grootkeukens...) met gevarieerde onderwerpen zoals houdbaarheidsdata, het beheer van de temperaturen…;
  • personen die zullen starten met een nieuwe activiteit in de voedselketen;
  • vrijwilligers die werken voor liefdadigheidsorganisaties die zich bezighouden met de distributie van voedselpakketten, de bereiding van maaltijden of ook nog sociale kruideniers;
  • professionelen in de primaire productiesector (veehouderij, landbouw, imkerij);
  • de gemeentelijke actoren of degenen die de handelaars begeleiden bij het verminderen van de afvalberg (informatie over materialen die met levensmiddelen in contact komen, herbruikbare verpakkingen...).

De opleidingssessies/informatiesessies vinden online of face-to-face plaats, al naargelang de onderwerpen. Het opleidingsprogramma is beschikbaar op de website van de voorlichtingscel.

In 2022 hebben bijna 2.750 mensen deelgenomen aan de 135 opleidingssessies (of informatiesessies).

Onderwerpen - Doelgroep




Bezoekers op onze website – thematische opleidingsmodules/informatiemodules

De website van de voorlichtingscel is ook een goede bron van informatie. In 2022 werden verschillende nieuwe thematische modules ontwikkeld door de cel en ter beschikking gesteld van de professionelen:
  • goede hygiënepraktijken in de kinderopvang;
  • voedselallergieën en -intoleranties;
  • de weg naar een feilloze FAVV-controle;
  • veelgestelde vragen over het houden van legkippen.

Sinds de thematische modules online zijn gepubliceerd, is het aantal bezoeken aan de website van de voorlichtingscel verdubbeld. In 2022 telden we 140 bezoeken aan de website per dag!



Vragen gesteld aan de voorlichtingscel

In 2022 stellen we een afname vast van het aantal vragen die werden gesteld aan de voorlichtingscel. Dit houdt zeer waarschijnlijk verband met het ter beschikking stellen van de thematische modules (en het aantal bezoeken aan de website). De professionelen kunnen gemakkelijk een antwoord op hun vragen vinden door de webpagina van de cel te raadplegen.

In 2022 heeft de cel ongeveer 800 vragen beantwoord. Ongeveer 30 % van de vragen had betrekking op het opstarten van een nieuwe beroepsactiviteit. Alle activiteitensectoren richten zich tot de voorlichtingscel: koks, artisanale producenten, handelaars, groentetelers, veehouders...

Opsplitsing van vragen per activiteit
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren