|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Controles | Voedseltoxi- infecties |
gezondheid |
Fraude- bestrijding |
Barometers |
|
Opleiding en begeleiding van professionelen: focus op verbredingsactiviteiten, ambachtelijke en lokale productie. Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
20.06.2023 Het FAVV neemt tal van initiatieven om professionelen, die actief zijn in de voedselketen, te informeren en te begeleiden om een zo hoog mogelijk niveau van voedselveiligheid op het terrein te handhaven. Informatie, preventie en sensibilisering maken deel uit van de belangrijke missies van het FAVV. Het FAVV investeert veel middelen om professionelen in de voedselketen te helpen de regelgeving te begrijpen, deze correct toe te passen en in een serene sfeer de controleurs van het Agentschap te ontvangen. Hieronder vind je enkele initiatieven die het FAVV hieromtrent heeft genomen:
De voorlichtings- en begeleidingscel, een team dat zeer actief is en luistert naar de noden van de kleinste actoren in de agrovoedingssector Sinds 2008 beschikt het FAVV over een team van opleiders die bedrijven in de B2C-sector helpen om de wetgeving te begrijpen en goed toe te passen. Dit team ondersteunt daarbij tegelijk ook verschillende activiteiten voor bijvoorbeeld landbouwers die hun producten willen verwerken en in de handel brengen, lokale fabrikanten van bijvoorbeeld chocolade, artisanaal bier of koekjes, imkers enz. E-learning training voor keukens Deze opleiding is specifiek gericht op koks, keukenverantwoordelijken en keukenpersoneel die werkzaam zijn in de horeca of in grootkeukens ( rusthuizen, ziekenhuizen, scholen…). Het voordeel van deze opleidingsformule is dat de deelnemer de opleiding volgt op zijn of haar eigen tempo, de mogelijkheid heeft om zijn of haar kennis te evalueren door middel van een test en een certificaat van deelname te verkrijgen. In 2022 hebben 3.200 personen in de sector van de horeca en de grootkeukens onze e-learningopleiding gevolgd. De opleiding bestaat uit 5 modules:
Opleidingssessies/informatiesessies De opleidingen zijn gericht op een zeer divers publiek van professionelen, zoals:
De opleidingssessies/informatiesessies vinden online of face-to-face plaats, al naargelang de onderwerpen. Het opleidingsprogramma is beschikbaar op de website van de voorlichtingscel. In 2022 hebben bijna 2.750 mensen deelgenomen aan de 135 opleidingssessies (of informatiesessies). Onderwerpen - Doelgroep Bezoekers op onze website – thematische opleidingsmodules/informatiemodules De website van de voorlichtingscel is ook een goede bron van informatie. In 2022 werden verschillende nieuwe thematische modules ontwikkeld door de cel en ter beschikking gesteld van de professionelen:
Sinds de thematische modules online zijn gepubliceerd, is het aantal bezoeken aan de website van de voorlichtingscel verdubbeld. In 2022 telden we 140 bezoeken aan de website per dag! Vragen gesteld aan de voorlichtingscel In 2022 stellen we een afname vast van het aantal vragen die werden gesteld aan de voorlichtingscel. Dit houdt zeer waarschijnlijk verband met het ter beschikking stellen van de thematische modules (en het aantal bezoeken aan de website). De professionelen kunnen gemakkelijk een antwoord op hun vragen vinden door de webpagina van de cel te raadplegen. In 2022 heeft de cel ongeveer 800 vragen beantwoord. Ongeveer 30 % van de vragen had betrekking op het opstarten van een nieuwe beroepsactiviteit. Alle activiteitensectoren richten zich tot de voorlichtingscel: koks, artisanale producenten, handelaars, groentetelers, veehouders... Opsplitsing van vragen per activiteit |
|