www.favv.be     |   Activiteitenverslag 2023 HOME
FR   |   NL



De dierengezondheidsbarometer Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 19.06.2024

De dierengezondheidsbarometer is een instrument dat werd ontwikkeld door het Wetenschappelijk Comité (SciCom) ingesteld bij het Belgisch Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), waarmee op jaarbasis een beeld kan worden verkregen van de evolutie van de algemene toestand van de dierengezondheid (nutsdieren) in België (cf. Advies 09-2011 (PDF)). Tussen 2008 en 2017 werd de toestand van de dierengezondheid berekend op basis van de eerste versie van de barometer (cf. Advies 09-2011 (PDF)). In 2018 werd deze eerste versie geherevalueerd (cf. Advies 07-2018 (PDF)). De tweede versie van de barometer is gebaseerd op een verschillende korf van indicatoren. De resultaten van beide versies zijn daarom niet vergelijkbaar.



Tussen 2022 en 2023 kende de dierengezondheidsbarometer (versie 2) een toename van +4,3 %.

Deze positieve evolutie kan in hoofdzaak worden toegeschreven aan een daling van antimicrobiële resistentie bij E. coli-indicatorkiemen, een daling van de consumptie van antimicrobiële middelen in dierlijke productie en een daling van de sterfte bij vleeskalveren. Daarnaast werd er ook een lichte daling van het aantal meldingen van aangifteplichtige dierenziekten en van de sterfte bij kleine herkauwers vastgesteld.

De belangrijkste negatieve evolutie heeft betrekking tot het aantal meldingen van abortus bij herkauwers. Verder was er een lichte daling in het aantal bedrijven met een gevalideerd autocontrolesysteem in de dierlijke primaire productie en een licht negatieve evolutie met betrekking tot de inspecties traceerbaarheid in de dierlijke productie.


Evolutie tov. referenciejaar 2010


In vergelijking met 2010 vertoont de dierengezondheidsbarometer een licht negatieve tendens. Deze is hoofdzakelijk het gevolg van een toename van het aantal meldingen van aangifteplichtige dierenziekten.

Gunstige evoluties konden worden vastgesteld op het vlak van het gebruik van antimicrobiële stoffen in de dierlijke productie, de antimicrobiële resistentie bij indicatorbacteriën, het aantal meldingen van abortus bij herkauwers, de sterfte bij vleeskalveren, het aantal afgekeurde varkenskarkassen en het aantal bedrijven met een gevalideerd autocontrolesysteem.
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren


 
  Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen  |  Toegankelijkheidsverklaring  |  Ons cookiebeleid  |  Gebruiksvoorwaarden & disclaimer