www.favv.be     |   Activiteitenverslag 2023 HOME
FR   |   NL



Gerichte controles Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 15.05.2024

Contactmaterialen
Transport
Etikettering levensmiddelen




Contactmaterialen

Hieronder vallen de fabrikanten en groothandelaars van materialen bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen.

Aantal missies Aantal operatoren
118 118

Inspectieresultaten
  Aantal checklists Gunstige checklists (%)
Basisscope 118 89,8
Thematische scope traceerbaarheid 115 95,7
Totaal 233 92,7

Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
  Aantal maatregelen
Waarschuwingen 8
PV's 7
Inbeslagnemingen 1
Totaal 16




Transport

Hieronder valt het diepgevroren, gekoeld en ongekoeld transport van levensmiddelen, het transport van diervoeders, en het transport van levende dieren, inclusief de stopplaatsen en ter hoogte van de slachthuizen.
De wegcontroles vinden plaats in heel België. Controles op het vervoer van levensmiddelen en diervoeders worden ook uitgevoerd bij de ondernemingen zelf wanneer producten worden geleverd of verzonden.

Aantal missies Aantal operatoren
2.268 1.455

Inspectieresultaten
  Aantal checklists Gunstige checklists (%)
Traceerbaarheid 7 100
Transport 2.285 88,8
Totaal 2.292 88,8

Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
  Aantal maatregelen
Waarschuwingen 115
PV's 100
Inbeslagnemingen 67
Tijdelijke sluitingen 1
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning 1
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een ander bedrijf 1
Andere 12
Totaal 297

Veel voorkomende zware non-conformiteiten hebben betrekking op:
  • het niet respecteren van de temperaturen van gekoelde en diepgevroren levensmiddelen en de koudeketen (12,7%);
  • het niet reinigen en ontsmetten van het transportmiddel voor levende dieren (8,8%);
  • het niet beschermen van alle waren tegen iedere vorm van contaminatie (5,4%);
  • het niet respecteren van de temperatuur van de vervoerde levensmiddelen en van de warmteketen (4,9%);
  • het niet aanwezig zijn van alle vereiste documenten (paspoort, verplaatsingsdocument…) van de aanwezige dieren (3,7%).




Etikettering levensmiddelen

Hieronder vallen alle activiteiten waarbij etikettering van belang is, zowel in de primaire sector, de transformatiesector als de distributiesector.

Aantal missies Aantal operatoren
6.425 5.660

Inspectieresultaten
  Aantal checklists Gunstige checklists (%)
Etikettering 11.658 86,6

Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
  Aantal maatregelen
Waarschuwingen 831
PV's 645
Inbeslagnemingen 365
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning 40
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een ander bedrijf 8
Tijdelijke sluitingen 13
Andere 37
Totaal 1.939

De meest voorkomende zware non-conformiteiten bij controle van de etikettering van levensmiddelen hebben betrekking op:
  • de allergeneninformatie kan niet zonder uitstel worden medegedeeld aan de consument (schriftelijk of mondeling) (47,1%);
  • een algemene gezondheidsclaim gaat niet gepaard met een specifieke toegelaten gezondheidsclaim (34,4%);
  • bij alle gecontroleerde producten zijn de ingrediëntenlijst met vermelding van stoffen en producten die allergieën of intoleranties veroorzaken, het lotnummer, ongewijzigde uiterste gebruiksdatum en bewaarvoorschriften niet aanwezig (= leesbaar, onuitwisbaar en niet in de ta(a)l(en) van het taalgebied waar de producten op de markt gebracht worden) (28,5%);
  • er werd geen notificatiedossier ingediend bij de FOD Volksgezondheid (voor voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen, zuigelingenvoeding) (25,0%);
  • de gezondheidsclaims zijn niet toegelaten (20,8%).
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren


 
  Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen  |  Toegankelijkheidsverklaring  |  Ons cookiebeleid  |  Gebruiksvoorwaarden & disclaimer