|
FR | NL |
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Controles | Voedseltoxi- infecties |
gezondheid |
Fraude- bestrijding |
Barometers |
Globale controleresultaten Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
04.06.2024
Tijdens een missie kunnen meerdere types controles gerealiseerd worden: inspecties, monsternemingen en andere. Het totaal is dus kleiner dan de som van de verschillende lijnen in de tabel. Maatregelen
Resultaten van de inspecties (met checklists) Resultaten van de checklists: alle sectoren
Bij het berekenen van het totaalpercentage wordt er geen rekening gehouden met de scope ‘fytosanitaire controle’. *1 Basisscope: dit heeft betrekking op zowel de basisscope fase 1 (van toepassing in alle sectoren) als de basisscope fase 2 (in 2022 enkel van toepassing in de sector distributie en de subsectoren Diervoeders-Gewasbeschermingsmiddelen-Meststoffen (FFF) van de transformatiesector). *2 Thematische scopes : dit zijn 4 nieuwe scopes in de distributiesector waarmee gewerkt werd vanaf 1 juli 2021 in alle activiteiten van deze sector, met uitzondering van de horeca. Voor de horeca werd gewerkt met deze scopes vanaf 1 september 2021. Sinds 1 januari 2022 zijn enkele van deze scopes ook van toepassing geworden voor de subsectoren Diervoeders-Gewasbeschermingsmiddelen-Meststoffen (FFF) van de transformatiesector. *3 Thematische scopes : dit zijn 13 nieuwe scopes in de subsectoren Diervoeders-Gewasbeschermingsmiddelen-Meststoffen (FFF) van de transformatiesector waarmee gewerkt werd vanaf 1 januari 2022. *4 Thematische scopes : dit zijn 14 nieuwe scopes specifiek waarmee onder meer gewerkt werd vanaf 1 januari 2023 in de subsectoren slachthuizen, bijen, dierlijke producten, in de plantaardige subsectoren groothandelszaken aardappelen, groenten en fruit, bij openbaar groen, in de subsectoren zaaizaden, plantgoed, vermeerderingsmateriaal en sierplanten, diervoeders, productie van kiemgroenten, en verpakkingshout en ISPM15 van de primaire sector. Ook reeds bovenvermelde thematische scopes blijven van toepassing voor alle sectoren. Voor meer informatie over de nieuwe controlemethodolgie, klik op volgende link Gevalideerde autocontrole, bewezen Belgische doeltreffendheid Autocontrole is het geheel van maatregelen die door de operatoren worden genomen om ervoor te zorgen dat de producten:
En dit, in alle stadia van de productie, verwerking en distributie. Sinds 2005 moeten alle bedrijven actief in de voedselketen in hun inrichting een autocontrolesysteem implementeren om aan de consumenten een betere bescherming te bieden wat de voedselveiligheid betreft. Om de bedrijven te helpen aan deze verplichting te voldoen, worden door de beroepsorganisaties autocontrolegidsen opgesteld die door het FAVV gevalideerd worden. Bedrijven die hun autocontrolesysteem hebben laten valideren, genieten van een verlaging van de inspectiefrequentie door het FAVV en van een lagere jaarlijkse heffing. De audits zijn gebaseerd op de goedgekeurde autocontrolegidsen en worden uitgevoerd aan de hand van checklists die door het FAVV zijn opgesteld in overleg met de vertegenwoordigers van de betrokken beroepsverenigingen. Voor enkele activiteiten die nog niet door een gids gedekt zijn (er is een gids beschikbaar voor meer dan 99% van de operatoren) heeft het FAVV specifieke instrumenten uitgewerkt om de bedrijven te helpen. Eind 2023 beschikten 25.432 inrichtingen over een gevalideerd autocontrolesysteem voor al hun activiteiten. Om de rapportering verder te harmoniseren, werd de gehanteerde sectorindeling deels gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren. Om ondanks de gewijzigde aanpak in de sectorindeling toch een evolutie te kunnen weergeven ten opzicht van vorig jaar, werd daarom de cijfers met betrekking tot jaar 2022 herberekend met deze gewijzigde sectorindeling (waardoor deze laatste kunnen afwijken van de cijfers in jaarverslag 2022). De cijfers van 2023 vertonen globaal een stijging ten opzichte van de cijfers van 2022. De resultaten van de inspectiemissies zijn beduidend beter in bedrijven die beschikken over een gevalideerd autocontrolesysteem (ACS). |
|
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen | | Toegankelijkheidsverklaring | Ons cookiebeleid | Gebruiksvoorwaarden & disclaimer |