www.favv.be     |   Activiteitenverslag 2023 HOME
FR   |   NL



Resultaten per sector Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 07.05.2024

Resultaten voor bepaalde scopes voor de primaire productie, verwerking en distributie van producten.


Revisie van de controlemethodologie van het FAVV


Naar aanleiding van de FIA-audit in 2018 en om te werken aan een verdere optimalisatie van de werking van het FAVV, werd door het management beslist om de bestaande methode voor het uitvoeren van inspecties te herzien. Hierbij wordt enerzijds rekening gehouden met de beschikbare middelen maar anderzijds toegezien dat de veiligheid van de voedselketen niet in het gedrang komt, integendeel.

In fase 1 werd een eerste versie van een volledig nieuwe controlescope (toepassingsgebied van een checklist) opgesteld, nl. de “basisscope”. De nieuwe controlescope omvat slechts 2 elementen: (1) de opvolging van non-conformiteiten die bij voorgaande controles bij het bedrijf werden vastgesteld en (2) de opvolging van de non-conformiteiten die vastgesteld werden tijdens de audit op het autocontrolesysteem en het bijhorende actieplan. Deze nieuwe scope werd in alle sectoren gelanceerd op 1 maart 2020 en werd gecontroleerd bij elk bezoek dat we uitvoeren volgens het jaarlijks controleplan.

In een 2e fase, die nog steeds lopende is, worden de controlescopes per (sub)sector anders opgebouwd en toegepast. Waar vroeger de fundamentele en meest pertinente items die betrekking hebben op de belangrijkste potentiële risico’s in de voedselketen terug te vinden waren in checklists met verschillende scopes (bv. in de scope “infrastructuur, inrichting en hygiëne”, de scope “traceerbaarheid”…) worden deze voortaan gegroepeerd in één basischecklist. Deze checklist heeft eveneens de noemer “basisscope” gekregen maar is niet te verwarren met de “basisscope” uit fase 1.

Deze checklist wordt systematisch (dus bij elk inspectiebezoek) gehanteerd. Naast de basischecklist worden dan thematische en/of additionele scopes (bv. thematische scope “autocontrolesysteem”, thematische scope “dierlijke producten”…) gebruikt en dit volgens een bepaalde frequentie of door de aanwezigheid van een specifieke trigger.

Deze 2e fase van de nieuwe methode wordt gefaseerd ingevoerd:
  • er werd gestart in de distributiesector: sinds 1 juli 2021 – dit is met enige maanden uitstel omwille van de COVID-19-pandemie – worden alle activiteiten in de distributie met uitzondering van de horecasector gecontroleerd aan de hand van de nieuwe methode. Op 1 september 2021 volgde ook de horecasector;
  • sinds 1 januari 2022 wordt de nieuwe methode toegepast in de subsectoren diervoeders, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen;
  • sinds 1 januari 2023 zijn de volgende subsectoren FOOD, Dierlijk Bijproducten (DBP) en Food Contact Materials (FCM) opgestart. Daarnaast zijn we op 1 januari 2023 ook in de primaire sector reeds van start gegaan met deze nieuwe controlemethodologie voor de slachthuizen, bijen, dierlijke producten, en de plantaardige subsectoren groothandels aardappelen, groenten en fruit, openbaar groen, zaaizaden, plantgoed, vermeerderingsmateriaal en sierplanten, FEED, productie kiemgroenten en verpakkingshout en ISPM15;
  • op 1 januari 2024 werd in een tweede fase de nieuwe checklisten in de overige subsectoren landbouwbedrijven, verzamelcentra, erkend instituut bijzondere diersoorten, visserij en aquacultuur van de primaire sector uitgerold;
  • in de loop van 2024 zullen de checklisten voor de subsector spermacentrum van de primaire productie nog uitgerold worden en zal het project revisie van de controlemethodologie afgesloten kunnen worden.

Onverminderd hiervan blijft, ook zoals voorheen met de oude methodologie, dit een dynamisch gegeven waarbij ook in de toekomst nog wijzigingen zullen aangebracht worden (o.a. door wijzigende wetgeving…).

Deze nieuwe manier van controleren werd sinds 2020 meermaals gecommuniceerd aan de beroepsfederaties en aan de consumentenverenigingen waarmee het FAVV op regelmatige basis overleg pleegt en ook via de FAVV-website. Dit om totale transparantie te bieden en om ervoor te zorgen dat de nieuwe aanpak goed begrepen wordt.

Aantal missies 10.726 4.157 22.552
Aantal bedrijven 9.780 3.778 21.628
Conformiteit (%) Conformiteit (%) Conformiteit (%)
Basisscope 91,1 85,0 56,0
Infrastructuur, inrichting en hygiëne 97,9 - -
Thematische scope infrastructuur, hygiëne en proces 97,2 - -
Infrastructuur en inrichting (voor toekennen erkenning of toelating) 100 - -
Thematische scope erkenning - 89,3 -
Autocontrolesysteem 100 - -
Thematische scope autocontrolesysteem 98,4 86,8 82,1
Traceerbaarheid 83 - -
Thematische scope traceerbaarheid - 93,8 90,6
Gewasbeschermingsmiddelen 90,6 - -
Thematische scope gewasbeschermingsmiddelen 85,4 - -
Dierengezondheid 95,6 - -
Geneesmiddelen en diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding 90,3 - -
Thematische scope randvoorwaarden 99,5 - -
Erkenning uitvoer 100 94,0 -
Dierlijke bijproducten niet bestemd voor humane consumptie 100 - -
Thematische scope dierlijke bijproducten 100 96,8 -
Thematische scope dierlijke bijproducten - intracommunautair handelsverkeer en export derde landen - 97,0 -
Thematische scope gespecificeerd risicomateriaal 97,5 98,9 -
Thematische scope documentaire controle 94,6 88,7 88,6
Thematische scope analyses 82,4 86,9 98,2
Thematische scope allergenenbeheer 98,8 - 68,5
Thematische scope leveringsverbod 100 - -
Thematische scope melkautomaat 100 - -
Thematische scope warm vervoer voor toelating 100 - -
Thematische scope dioxinemonitoring - 98,8 -
Thematische scope gemedicineerde diervoeders - 83,3 -
Thematische scope niet-toegelaten additieven export - 99,4 -
Thematische scope export - 98,3 -
Thematische scope nevenproducten - 98,1 100
Thematische scope warm vervoer - 100 -
Thematische scope separatorvlees - 100 -
Thematische scope gortig vlees - 100 -
Thematische scope BMO - 96,3 -
Thematische scope dierlijke producten - - 75,8
Thematische scope verpakkingsmateriaal - - 86,8
Thematische scope rookverbod - - 100
Totaal 91,2 89,6 69,3

U kan de inspectieresultaten meer in detail bekijken door te klikken op de afzonderlijke sectoren in de grafiek/tabel.

Resultaten van de genomen maatregelen ten gevolge van een niet-conformiteit voor de 3 sectoren: primaire productie, verwerking en distributie van producten.

Primaire
productie
Verwerking
van producten
Distributie
Waarschuwingen 2.229 902 9.092
PV's 279 314 3.073
Inbeslagnemingen 285 100 422
Tijdelijke sluitingen 1 3 192
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning 4 9 78
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een ander bedrijf 41 4 45
Andere 15 22 74
Totaal 2.854 1.354 12.976
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren


 
  Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen  |  Toegankelijkheidsverklaring  |  Ons cookiebeleid  |  Gebruiksvoorwaarden & disclaimer