Resultaten per sector Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
07.05.2024
Resultaten voor bepaalde scopes voor de primaire productie, verwerking en distributie van producten.
Revisie van de controlemethodologie van het FAVV
Naar aanleiding van de FIA-audit in 2018 en om te werken aan een verdere optimalisatie van de werking van het FAVV, werd door het management beslist om de bestaande methode voor het uitvoeren van inspecties te herzien. Hierbij wordt enerzijds rekening gehouden met de beschikbare middelen maar anderzijds toegezien dat de veiligheid van de voedselketen niet in het gedrang komt, integendeel.
In fase 1 werd een eerste versie van een volledig nieuwe controlescope (toepassingsgebied van een checklist) opgesteld, nl. de “basisscope”. De nieuwe controlescope omvat slechts 2 elementen: (1) de opvolging van non-conformiteiten die bij voorgaande controles bij het bedrijf werden vastgesteld en (2) de opvolging van de non-conformiteiten die vastgesteld werden tijdens de audit op het autocontrolesysteem en het bijhorende actieplan. Deze nieuwe scope werd in alle sectoren gelanceerd op 1 maart 2020 en werd gecontroleerd bij elk bezoek dat we uitvoeren volgens het jaarlijks controleplan.
In een 2e fase, die nog steeds lopende is, worden de controlescopes per (sub)sector anders opgebouwd en toegepast. Waar vroeger de fundamentele en meest pertinente items die betrekking hebben op de belangrijkste potentiële risico’s in de voedselketen terug te vinden waren in checklists met verschillende scopes (bv. in de scope “infrastructuur, inrichting en hygiëne”, de scope “traceerbaarheid”…) worden deze voortaan gegroepeerd in één basischecklist. Deze checklist heeft eveneens de noemer “basisscope” gekregen maar is niet te verwarren met de “basisscope” uit fase 1.
Deze checklist wordt systematisch (dus bij elk inspectiebezoek) gehanteerd. Naast de basischecklist worden dan thematische en/of additionele scopes (bv. thematische scope “autocontrolesysteem”, thematische scope “dierlijke producten”…) gebruikt en dit volgens een bepaalde frequentie of door de aanwezigheid van een specifieke trigger.
Deze 2e fase van de nieuwe methode wordt gefaseerd ingevoerd:
- er werd gestart in de distributiesector: sinds 1 juli 2021 – dit is met enige maanden uitstel omwille van de COVID-19-pandemie – worden alle activiteiten in de distributie met uitzondering van de horecasector gecontroleerd aan de hand van de nieuwe methode. Op 1 september 2021 volgde ook de horecasector;
- sinds 1 januari 2022 wordt de nieuwe methode toegepast in de subsectoren diervoeders, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen;
- sinds 1 januari 2023 zijn de volgende subsectoren FOOD, Dierlijk Bijproducten (DBP) en Food Contact Materials (FCM) opgestart. Daarnaast zijn we op 1 januari 2023 ook in de primaire sector reeds van start gegaan met deze nieuwe controlemethodologie voor de slachthuizen, bijen, dierlijke producten, en de plantaardige subsectoren groothandels aardappelen, groenten en fruit, openbaar groen, zaaizaden, plantgoed, vermeerderingsmateriaal en sierplanten, FEED, productie kiemgroenten en verpakkingshout en ISPM15;
- op 1 januari 2024 werd in een tweede fase de nieuwe checklisten in de overige subsectoren landbouwbedrijven, verzamelcentra, erkend instituut bijzondere diersoorten, visserij en aquacultuur van de primaire sector uitgerold;
- in de loop van 2024 zullen de checklisten voor de subsector spermacentrum van de primaire productie nog uitgerold worden en zal het project revisie van de controlemethodologie afgesloten kunnen worden.
Onverminderd hiervan blijft, ook zoals voorheen met de oude methodologie, dit een dynamisch gegeven waarbij ook in de toekomst nog wijzigingen zullen aangebracht worden (o.a. door wijzigende wetgeving…).
Deze nieuwe manier van controleren werd sinds 2020 meermaals gecommuniceerd aan de beroepsfederaties en aan de consumentenverenigingen waarmee het FAVV op regelmatige basis overleg pleegt en ook via de FAVV-website. Dit om totale transparantie te bieden en om ervoor te zorgen dat de nieuwe aanpak goed begrepen wordt.
|
Primaire
productie |
Verwerking van producten |
Distributie |
Aantal missies |
10.726 |
4.157 |
22.552 |
Aantal bedrijven |
9.780 |
3.778 |
21.628 |
|
Conformiteit (%) |
Conformiteit (%) |
Conformiteit (%) |
Basisscope |
91,1 |
85,0 |
56,0 |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
97,9 |
- |
- |
Thematische scope infrastructuur, hygiëne en proces |
97,2 |
- |
- |
Infrastructuur en inrichting (voor toekennen erkenning of toelating) |
100 |
- |
- |
Thematische scope erkenning |
- |
89,3 |
- |
Autocontrolesysteem |
100 |
- |
- |
Thematische scope autocontrolesysteem |
98,4 |
86,8 |
82,1 |
Traceerbaarheid |
83 |
- |
- |
Thematische scope traceerbaarheid |
- |
93,8 |
90,6 |
Gewasbeschermingsmiddelen |
90,6 |
- |
- |
Thematische scope gewasbeschermingsmiddelen |
85,4 |
- |
- |
Dierengezondheid |
95,6 |
- |
- |
Geneesmiddelen en diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding |
90,3 |
- |
- |
Thematische scope randvoorwaarden |
99,5 |
- |
- |
Erkenning uitvoer |
100 |
94,0 |
- |
Dierlijke bijproducten niet bestemd voor humane consumptie |
100 |
- |
- |
Thematische scope dierlijke bijproducten |
100 |
96,8 |
- |
Thematische scope dierlijke bijproducten - intracommunautair handelsverkeer en export derde landen |
- |
97,0 |
- |
Thematische scope gespecificeerd risicomateriaal |
97,5 |
98,9 |
- |
Thematische scope documentaire controle |
94,6 |
88,7 |
88,6 |
Thematische scope analyses |
82,4 |
86,9 |
98,2 |
Thematische scope allergenenbeheer |
98,8 |
- |
68,5 |
Thematische scope leveringsverbod |
100 |
- |
- |
Thematische scope melkautomaat |
100 |
- |
- |
Thematische scope warm vervoer voor toelating |
100 |
- |
- |
Thematische scope dioxinemonitoring |
- |
98,8 |
- |
Thematische scope gemedicineerde diervoeders |
- |
83,3 |
- |
Thematische scope niet-toegelaten additieven export |
- |
99,4 |
- |
Thematische scope export |
- |
98,3 |
- |
Thematische scope nevenproducten |
- |
98,1 |
100 |
Thematische scope warm vervoer |
- |
100 |
- |
Thematische scope separatorvlees |
- |
100 |
- |
Thematische scope gortig vlees |
- |
100 |
- |
Thematische scope BMO |
- |
96,3 |
- |
Thematische scope dierlijke producten |
- |
- |
75,8 |
Thematische scope verpakkingsmateriaal |
- |
- |
86,8 |
Thematische scope rookverbod |
- |
- |
100 |
Totaal |
91,2 |
89,6 |
69,3 |
U kan de inspectieresultaten meer in detail bekijken door te klikken op de afzonderlijke sectoren in de grafiek/tabel.
Resultaten van de genomen maatregelen ten gevolge van een niet-conformiteit voor de 3 sectoren: primaire productie, verwerking en distributie van producten.
|
Primaire
productie |
Verwerking van producten |
Distributie |
Waarschuwingen |
2.229 |
902 |
9.092 |
PV's |
279 |
314 |
3.073 |
Inbeslagnemingen |
285 |
100 |
422 |
Tijdelijke sluitingen |
1 |
3 |
192 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
4 |
9 |
78 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een ander bedrijf |
41 |
4 |
45 |
Andere |
15 |
22 |
74 |
Totaal |
2.854 |
1.354 |
12.976 |
|