|
FR | NL |
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Controles | Voedseltoxi- infecties |
gezondheid |
Fraude- bestrijding |
Barometers |
Waarschuwingen van Europese autoriteiten en van bedrijven Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op 15.05.2024
Waarschuwingen van Europese autoriteiten (RASFF) Via het Rapid Alert System for Food & Feed (RASFF) werden in 2023 door alle lidstaten van de EU in totaal 4.685 meldingen gedaan van producten die een risico kunnen betekenen voor mens of dier, waarbij andere lidstaten of derde landen betrokken zijn. Bovenop deze nieuwe meldingen zijn er in totaal 15.601 opvolgmeldingen ontvangen vanuit de verschillende lidstaten om deze dossiers te kunnen beheren. Hiervan deed België 379 meldingen als gevolg van: invoercontroles aan de grens voor producten die bij invoer in de Europese Unie vanuit een Belgische grenscontrolepost worden geblokkeerd (62), de autocontroles van een bedrijf (130), officiële controles op de Belgische markt (163) en consumentenklachten (24).
Evolutie van RASFF-meldingen volgens verschillende criteria Top 5 van de RASFF-meldingen door België in 2022 Volgens gevaar Volgens productcategorie In 2023 heeft het RASFF-contactpunt van België in totaal 915 meldingen verspreid om de opvolging van producten op de Belgische markt of die vanuit België naar andere landen werden verdeeld, mogelijk te maken. Waarschuwingen van bedrijven Elk bedrijf dat activiteiten uitvoert die onder de bevoegdheid van het FAVV vallen, is verplicht om het FAVV in te lichten wanneer het een vermoeden of reden heeft om aan te nemen dat een product dat door hem ingevoerd, geproduceerd, gekweekt, geteeld, verwerkt, vervaardigd of gedistribueerd werd, schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mens, dier en plant (KB van 14/11/2003, art. 8 § 1). Dit noemen we de ‘meldingsplicht’. Aantal meldingen per sector
Aantal meldingen per gevarenklasse
In totaal werden 1.433 meldingen door operatoren gedaan. Dit is een stijging van 7,4% ten opzichte van 2022. Microbiologische gevaren zijn de grootste reden van meldingen (44%), gevolgd door chemische gevaren (32%). De meest frequente microbiologische melding was Salmonella sp. (246 meldingen). Bij de biologische gevaren zien we een toename van meldingen van plantenziekten (+80%). Dit valt te verklaren door meer meldingen van tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Top 5 van de meldingen volgens de aard van het gevaar
Top 5 van de meldingen volgens de aard van het gevaar |
|
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen | | Toegankelijkheidsverklaring | Ons cookiebeleid | Gebruiksvoorwaarden & disclaimer |