www.favv.be     |   Activiteitenverslag 2023 HOME
FR   |   NL



Structuur Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 20.09.2024

Personeel
Strategische cel
Raadgevend Comité
Wetenschappelijk Comité



Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), opgericht bij wet van 4 februari 2000, is een federale parastatale belast met de evaluatie en de beheersing van de risico's die niet alleen de gezondheid van de consumenten maar ook de gezondheid van dieren en planten kunnen schaden evenals met de controles op de veiligheid doorheen de hele voedselketen.

Het FAVV integreert alle controlediensten, bevoegd voor de hele voedselketen. Het controleert niet alleen levensmiddelen, diervoeders, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, maar het is ook verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van dierenziekten en fytosanitaire aspecten (plantaardige sector). De opstelling van operationele regelgeving voor de controles, de certificering en de normen voor infrastructuur waar de bedrijven actief in de voedselketen zich aan moeten houden, behoort eveneens tot zijn opdrachten. Verder beheert het FAVV alle communicatie voor de materies binnen zijn bevoegdheid en gaat er specifieke aandacht naar de voorlichting van de consumenten.

Het FAVV kan voor de uitvoering van zijn opdrachten rekenen op:

  • Ongeveer 1.380 medewerkers verdeeld over:
    • ISO 9001-gecertificeerde centrale diensten (ongeveer 470 medewerkers);
    • 9 Lokale Controle-eenheden (LCE's) en 4 autonome Grenscontroleposten (GCP’s) (ongeveer 700 medewerkers);
    • 5 interne ISO 17025 geaccrediteerde laboratoria (ongeveer 145 medewerkers);
    • een dienst die gecoördineerde onderzoeken uitvoert in het kader van fraudebestrijding: de Nationale Opsporingseenheid (NOE) (ongeveer 30 medewerkers);

  • een nauwe samenwerking met de verschillende federale en regionale openbare diensten, waaronder de politie en de douane, evenals met privéinstellingen;

  • ongeveer 580 (590 in 2022) opdrachthouders (BMO). Dit zijn hoofdzakelijk zelfstandige dierenartsen maar ook bio-ingenieurs, industrieel ingenieurs, bachelors of masters, gelijkgesteld aan ongeveer 290 VTE, die controleopdrachten (hoofdzakelijk antemortem- en postmortemkeuringen in het slachthuis) en certificeringstaken uitvoeren onder het toezicht van ambtenaren. Tijdens het uitvoeren van hun missies voor het FAVV worden de ’BMO-dierenartsen’ als officiële dierenartsen beschouwd;

  • en netwerk van ongeveer 70 FAVV-erkende laboratoria en 8 nationale referentielaboratoria.




Personeel

Onderstaande grafiek geeft het aantal voltijds equivalenten (VTE) weer per directoraat-generaal op 1 december 2023.






Opleiding van het personeel (Learn & Develop)

In 2023 werd verder ingezet op de digitalisering van opleiding & ontwikkeling voor de personeelsleden van het FAVV. Bestaande opleidingen werden aangeboden via webinars, online klassen of e-learningmodules en het aanbod werd ook sterk uitgebreid met digitale opleidingsmogelijkheden.

Vanaf 11 september 2023 heeft het FAVV een nieuw opleidingsplatform gelanceerd voor alle medewerkers FAVV, met name: de Food Safety Academy. Dit is het nieuwe digitale leerplatform van het FAVV dat de medewerker nog beter moet ondersteunen en stimuleren om altijd bij te leren. De komst van dit platform revolutioneert de manier waarop opleidingen aangeboden worden, op basis van interesses, profiel en niveau.

Naast een constant variabel aanbod van opleidingen in klas, webinars, colloqiua en seminaries, biedt het systeem ook een uitgebreide catalogus aan van e-learningmodules, zowel technische als eerder gericht op de ontwikkeling van zogenaamde soft skills.

Naast de lancering van de Food Safety Academy, werd er in 2023 voor controleurs/inspecteurs de nadruk gelegd op de verdere ontwikkeling van hun technische competenties, onder meer via deze opleidingen: veterinaire structuren, microbiologie van levensmiddelen, inspectie en behandelen van nieuwe aanvragen GCP, ongediertebestrijding, hygiëne en veiligheidsmaatregelen voor pesticides, meststoffen en feed, nieuwe methodologie controle sector PRI, administratieve boetes, handelsnormen groenten en fruit, additieven in levensmiddelen, etc.

Naast technische opleidingen werd ingezet op de verdere ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden, zoals timemanagement, psychosociaal welzijn, EHBO, brandpreventie, bureauticavaardigheden , etc.

Het totale ontwikkelingsbeleid binnen het FAVV legt in 2023 een realisatiegraad voor van gemiddeld 3,79 dagen opleiding per VTE (in 2022 was dit gemiddeld 2,8 d. per VTE binnen de federale overheid).

Aantal opleidingsdagen - FAVV



Onderstaande grafiek toont de evolutie van de ontwikkelingsinspanningen van het FAVV, in benchmark met de gemiddelde cijfers binnen de federale overheid:






Strategische cel

In 2020 werd duidelijk dat het FAVV een team moest aanwerven dat beschikt over een transversale visie op de organisatie. Dit team kan het management ondersteunen bij de ontwikkeling van zijn strategieën. Via de cel kan enerzijds de interne werkwijze verbeteren, en is het anderzijds mogelijk om zich aan te passen aan de veranderingen in de werkmethoden die waren ontstaan als gevolg van COVID-19. Daartoe werd binnen de diensten van de Gedelegeerd Bestuurder de strategische cel opgericht.

De activiteiten van de strategische cel zijn gebaseerd op drie werkgebieden::

  • Pijler A: ondersteuning van het Directiecomité
    De strategische cel ondersteunt het Directiecomité bij het uitwerken van zijn besluiten en houdt toezicht op de uitvoering ervan, waarbij bijzondere aandacht wordt besteed aan de impact van de strategie op het operationele niveau. De strategische cel heeft als missie om het Directiecomité te ondersteunen bij zijn besluitvorming en te waken over de goede voorbereiding van de bij hen ingediende dossiers.

  • Pijler B: project Management Office
    De strategische cel heeft als taak om het beheer van de portefeuille van strategische projecten binnen het FAVV op te richten. Deze strategische projecten worden door het Directiecomité geselecteerd en er wordt hierover op regelmatige basis aan hen gerapporteerd.

  • Pijler C: enterprisearchitectuur
    De strategische cel ontwikkelt een holistische visie op de organisatie die rekening houdt met volgende componenten: business architectuur (de processen), informatie en data architectuur en ICT architectuur (applicaties); en de interacties tussen deze verschillende componenten.




Raadgevend Comité

Het Raadgevend Comité van het FAVV verleent op eigen initiatief of op vraag van de minister of de Gedelegeerd bestuurder advies over alle materies die betrekking hebben op het door het FAVV gevolgde en te volgen beleid. Het comité vormt ook een overlegplatform dat een transparante discussie mogelijk moet maken tussen het FAVV en zijn partners over de actualiteit, de evolutie van de reglementering, de financiering, de obstakels bij uitvoer, enz.

Dit Comité bestaat uit 36 leden die de belangrijkste beroepssectoren, de consumentenverenigingen en de overheden - betrokken bij de werking van het Agentschap - vertegenwoordigen: consumentenorganisaties, de sector landbouwproductie, de sector van de diervoederfabrikanten, de organisaties die actief zijn in de levensmiddelenindustrie, de chemische industrie, de handel die onder de bevoegdheid van het FAVV valt, de horeca, de transportsector, de FOD’s Volksgezondheid en Economie, de Gewesten en de Gemeenschappen.

De minister duidt de organisaties, sectoren en hun mandaten aan voor een periode van 4 jaar. De mandaten zijn hernieuwbaar. De effectieve en plaatsvervangende leden worden aangesteld door het Raadgevend Comité.

In 2023 heeft het Raadgevend Comité 9 keer vergaderd, waaronder één gemeenschappelijke vergadering met het Wetenschappelijk Comité.

Meer weten?
Jaarlijks debat van het FAVV met het Raadgevend en Wetenschappelijk comité. Thema van dit jaar “Food Safety Culture”

De verslagen, adviezen en overige informatie van het Raadgevend Comité vindt u via onderstaande link op de website van het FAVV.




Wetenschappelijk Comité ingesteld bij het FAVV

Het Wetenschappelijk Comité is een adviesorgaan ingesteld bij het FAVV, zoals bepaald in de wet tot oprichting van het Agentschap in 2000. Het Wetenschappelijk Comité verstrekt onafhankelijke adviezen op verzoek van de gedelegeerd bestuurder van het FAVV, de voogdijminister van het Agentschap of ook nog op eigen initiatief over onderwerpen die verband houden met de risicobeoordeling en de opties voor risicobeheer in de voedselketen. Het mandaat van de leden van het Wetenschappelijk Comité loopt op 24 januari 2025 ten einde, en begin 2024 werd een nieuwe selectieprocedure gelanceerd via een oproep tot kandidaatstelling die in het Staatsblad is verschenen.

In 2023 heeft het Wetenschappelijk Comité 11 adviezen uitgebracht. Alle adviezen zijn integraal beschikbaar voor het publiek op de website van het Wetenschappelijk Comité.

Het jaarlijkse symposium van het Wetenschappelijk Comité vond plaats op 8 december 2023 met als thema “De voedselveiligheid van plantaardige producten en hun bevoorrading”. Meer dan 270 deelnemers volgden hetzij ter plekke, hetzij online. Zodoende bracht dit belangrijke thema meerdere actoren van de voedselketen samen: uit de wetenschap, de primaire productie, de agroalimentaire industrie, de distributiesector, consumentenverenigingen en de overheid (FAVV, EFSA en de Europese Commissie).

Vele uitdagingen wegen momenteel op de voedselveiligheid van plantaardige producten alsook op hun bevoorrading. Die uitdagingen, denk maar aan de klimaatverandering, nieuwe beleidsvoorstellen (Green Deal, vrijhandelsakkoorden), de globalisering en de prijsschommelingen van plantaardige producten, waren het eerste gespreksonderwerp. Daarna hebben de sprekers de voor- en nadelen van enkele mogelijke aanpassingen aan deze uitdagingen besproken, zoals alternatieven voor pesticiden, stadslandbouw en precisielandbouw. Sommige opkomende risico’s die mogelijk samenhangen met de eiwittransitie werden daarna beoordeeld volgens een risico-batenperspectief. De groeiende dreiging als gevolg van het verlies aan biodiversiteit, waardoor de plantaardige productie getroffen wordt, werd ook niet vergeten. Tijdens een rondetafelgesprek kregen het FAVV, het EFSA en verschillende vertegenwoordigers van de betrokken sectoren de kans om de dreigingen en kansen rond het thema van de dag te bespreken.

Meer informatie over het symposium is desgewenst terug te vinden op de website van het Wetenschappelijk Comité, waaronder het programma, de presentaties alsook de video-opname.
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren


 
  Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen  |  Toegankelijkheidsverklaring  |  Ons cookiebeleid  |  Gebruiksvoorwaarden & disclaimer