www.favv.be     |   Activiteitenverslag 2023 HOME
FR   |   NL



NOE: Cel 2 Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 13.05.2024

Analyse van verdachte en niet-conforme monsters
Verdachte monsternemingen in de bedrijven
Actie op de handel in gezelschapsdieren



Analyse van verdachte en niet-conforme monsters

In 2023 heeft de Nationale Opsporingseenheid (NOE) 554 monsters, ofwel 936 resultaten van verdachte of niet-conforme analyseparameters, geanalyseerd op de aanwezigheid van residuen van stoffen met hormonale, antibiotische, antiparasitaire of ontstekingsremmende werking waarvan sommige niet zijn toegestaan.

Deze monsters kunnen afkomstig zijn van bijvoorbeeld een controle in het slachthuis of in een landbouwbedrijf, van een melding naar aanleiding van de controle van etiketten in het slachthuis of in een bedrijf, van een verdenking in het slachthuis, van een verzoek van de FUPHEC (Federal Unit Public Health and Environmental Crime) of van het parket, van een verdacht dier in het slachthuis, van een niet-conform postpakket, van een wegcontrole of van een melding van een extern laboratorium, van gerichte acties...

Aantal verwerkte
monsters
Rund 295
Kalveren 30
Varken 91
Paard 4
Pluimvee 0
Vis en schaaldieren 22
Schaap 0
Voedingssupplementen 31
Preparaten / materieel 54
Diervoeders 5
Food 17
Varia 5
Totaal 554

In alle deze monsters werden hormonale stoffen, diergeneesmiddelen, additieven of stoffen waarvan het gebruik verboden is, aangetroffen.

In 2023 heeft de NOE 18 notificaties van niet-conforme analyseresultaten naar buitenlandse autoriteiten gestuurd. Deze hadden betrekking voornamelijk op dieren geslacht in België maar die uit deze landen afkomstig waren, maar ook analyses op producten die door Belgische laboratoria werden doorgestuurd, zoals de wetgeving vereist. Van de betrokken staten werden 5 reacties ontvangen.

Land van bestemming Aantal verstuurde
notificaties
Ontvangen
feedback
Frankrijk 8 1
Luxemburg 4 2
Nederland 5 2
Duitsland 1 0
Totaal 18 5




Verdachte monsternemingen in de bedrijven

Na analyse van deze resultaten en de van de LCE ontvangen informatie, zijn door de NOE 44 inspecties op landbouwbedrijven uitgevoerd op basis van de informatie en de analyses van 2023 en worden vele andere resultaten opgevolgd door de LCE's voor onderzoeken van toegelaten geneesmiddelen. Het doel van deze inspecties is nagaan of het gebruik van diergeneesmiddelen wettig is. Tijdens deze inspecties werden monsters genomen van de aanwezige dieren, de uitrusting en het voeder.

In het kader van de controles in landbouwbedrijven en in slachthuizen heeft de NOE in 2023 397 monsters genomen van dieren (urine, fecaliën, vlees, ...), van diervoeder en van materiaal.

Type monster Aantal genomen monsters
Runderen 232
FEED 32
Bemonstering verdachte bereiding 49
Pluimvee 0
Varkens 63
Oppervlakte 0
Schapen 0
Kalveren 21
Totaal 397


In 2023 werden 105 urinemonsters afgenomen voor analyse door IRMS op androgenen en oestrogenen. Tijdens controles op het bedrijf werden 101 monsters afgenomen, waarvan 90 voor runderen en 11 voor kalveren. Het grootste aantal urinemonsters wordt afgenomen in bedrijven met vrouwelijke dieren. 4 ISORA-urinemonsters, waaronder 4 kalveren, werden in het slachthuis afgenomen. Alle monsters werden conform bevonden.

Monsters op het bedrijf Aantal monsters   Monsters in het slachthuis Aantal monsters
Mannelijke volwassen runderen 13 Mannelijke volwassen runderen 0
Vrouwelijke volwassen runderen 77 Vrouwelijke volwassen runderen 0
Mannelijke kalveren 9 Mannelijke kalveren 4
Vrouwelijke kalveren 2 Vrouwelijke kalveren 0
Totaal 101 Totaal 4




Actie op de handel in gezelschapsdieren

Tussen 1 juli 2022 en 31 juli 2023 is een Europese actie m.b.t. de handel in honden en katten van start gegaan. De NOE is het Belgische contactpunt voor deze gecoördineerde actie en werkt samen met de betrokken interne en externe diensten (bevoegde diensten van het FAVV voor dierentransporten, regionale diensten voor dierenwelzijn, politie, douane, enz.).

Het eindrapport van de actie en veel interessante informatie over dit onderwerp zijn te vinden op de website van de Europese Commissie.

In het kader van deze actie zijn talrijke administratieve en juridische dossiers behandeld, waarbij verkopers, handelaars, vervoerders, particulieren betrokken waren. De inbreuken die het vaakst worden vastgesteld, zijn illegale invoer van dieren voor commerciële doeleinden, vervalsing van identificatiedocumenten of van analyseresultaten voor titerbepaling van antilichamen tegen hondsdolheid, de daarmee samenhangende financiële inbreuken en het ontbreken van vaccinatie tegen rabiës. Rabiës is een ziekte waaraan wereldwijd ongeveer 50 à 60.000 mensen per jaar sterven (bron: WHO), en het FAVV speelt een belangrijke rol in het kader van de bescherming van de volksgezondheid.
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren


 
  Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen  |  Toegankelijkheidsverklaring  |  Ons cookiebeleid  |  Gebruiksvoorwaarden & disclaimer