www.favv.be     |   Activiteitenverslag 2023 HOME
FR   |   NL



Internationale uitstraling Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 19.06.2024

Het FAVV heeft verschillende delegaties ontvangen die interesse toonden voor de verschillende missies van het Agentschap en om de export van Belgische producten mogelijk te maken, te kunnen hervatten of verder te zetten. In 2023 waren er in dat verband zeer intense contacten met China.



China (her)opent haar deuren voor Belgische producten

Het opheffen van de COVID-19 maatregelen in China heeft ervoor gezorgd dat opnieuw fysieke ontmoetingen mogelijk werden. Dit heeft de Belgisch-Chinese samenwerking in 2023 versterkt en concrete resultaten opgeleverd.

De samenwerking tussen onze FAVV-vertegenwoordiging in Peking met de Chinese autoriteiten verloopt uitstekend. Dit is essentieel om de invoer van Belgische agrovoedingsmiddelen in China vlot te kunnen laten verlopen en om markttoegang te kunnen bekomen voor producten die nog niet ingevoerd kunnen worden.

Het FAVV heeft intense onderhandelingen gevoerd om de export van rundvlees, appelen, witloof, prei en knolselder naar China mogelijk te maken maar ook om de export van varkensvlees en producten op basis van pluimvee te kunnen hervatten.

De besprekingen op technisch niveau werden ook politiek ondersteund en dit heeft zijn vruchten afgeworpen. In juni 2023 heeft minister Clarinval de Chinese minister van GACC ontmoet in Brussel en werden protocollen ondertekend voor de export van rundvlees en witloof. Sinds eind december 2023 kunnen onze witloofproducenten hun Belgische trots aanbieden aan de Chinese consumenten.

In de loop van 2023 waren er succesvolle fysieke en online inspecties van Chinese autoriteiten in België om de sanitaire en fytosanitaire garanties te evalueren voor een veilige invoer van appelen en witloof.

De Chinese missie bij de EU, waarmee het FAVV uitstekende contacten onderhoudt, heeft deze bezoeken optimaal gefaciliteerd en heeft ook het inspectiebezoek in het kader van het opheffen van de embargo’s omwille van Afrikaanse varkenspest (AVP) en hoog-pathogene vogelgriep (HPAI) mee in goede banen geleid.

Tussen kerst en nieuw hebben het FAVV en de Chinese autoriteiten verder constructief en efficiënt samengewerkt. Dit heeft geresulteerd in de officiële opheffing van het AVP-embargo tijdens het bezoek van de Belgische eerste minister in China op 12 januari 2024. Sindsdien is de export van Belgisch varkensvlees naar China opnieuw mogelijk.
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren


 
  Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen  |  Toegankelijkheidsverklaring  |  Ons cookiebeleid  |  Gebruiksvoorwaarden & disclaimer