www.favv.be     |   Activiteitenverslag 2023 HOME
FR   |   NL



Ten dienste van de professionelen Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 18.06.2024

Reeds meerdere jaren, neemt het FAVV tal van initiatieven om professionelen op te leiden en te begeleiden om de situatie inzake voedselveiligheid en hygiëne te verbeteren. Preventie, sensibilisering en voorlichting zijn immers belangrijke doelstellingen van het FAVV.


De communicatie naar de professionelen in cijfers

    2023
Persberichten door het FAVV 40
Productterugroepingen en waarschuwingen door bedrijven (onder supervisie van het FAVV) 264
Productterugroepingen en waarschuwingen door het FAVV 80
Bezoeken: www.favv.be 1.277.315
Voorlichtingscel Informatiesessies 144
Deelnemers aan informatiesessies 3.150
Deelnemers aan de e-learning 2.600
Newsletters voor de dierenartsen Abonnees 5.674
Newsletters Abonnees 11.498



Uitbreiding van 80 naar 200 km van het begrip “plaatselijk” voor operatoren in geografische zones met specifieke of natuurlijke beperkingen

Na vele jaren onderhandelen met de Europese Commissie wordt de straal waarbinnen Belgische operatoren uit de distributie, kleine ambachtslui en producenten, hun levensmiddelen rechtstreeks aan andere detailhandelaars kunnen verkopen uitgebreid.  Volgens EU-verordening houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (verordening (EG) nr. 853/2004) mogen deze operatoren, zonder over de nodige erkenning te beschikken, levensmiddelen van dierlijke oorsprong enkel leveren aan andere detailhandelszaken (B2B-levering) op voorwaarde dat dit volgens nationale wetgeving een “marginale, plaatselijke en beperkte activiteit” is. In de Belgische wetgeving werd een “plaatselijke activiteit” tot midden 2023 vertaald als een activiteit binnen een straal van 80 km rond de onderneming.

Op 28 juli 2023 werd in het Belgisch staatsblad een koninklijk besluit gepubliceerd waarmee in 3 besluiten deze straal van 80 km wordt uitgebreid naar 200 km voor operatoren die hun activiteit uitoefenen vanop een plaats die door de Gewesten aangeduid is als geografische zone met specifieke of natuurlijke beperkingen. Op heden heeft enkel de Waalse overheid een lijst (PDF) opgesteld met dergelijke zones.

De uitbreiding van de straal van 80 km tot 200 km betekent in de praktijk onder andere dat detailhandelaars uit gemeentes in de provincie Luxemburg, maar ook uit de meer landelijke gemeenten in het oosten van de provincie Luik en in het zuiden van Entre-Sambre-et-Meuse, hun kazen en vleeswaren, maar ook hun honing, rauwe melk, eieren, visserijproducten uit visvangst of aquacultuur kunnen leveren aan detailhandelszaken in bijvoorbeeld Brussel of Antwerpen, zolang deze laatste de levensmiddelen rechtstreeks aan de eindverbruiker verkoopt. Bovendien kunnen zij in dat geval nog steeds genieten van versoepelingen op het vlak van autocontrole en traceerbaarheid.
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren


 
  Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen  |  Toegankelijkheidsverklaring  |  Ons cookiebeleid  |  Gebruiksvoorwaarden & disclaimer