www.favv.be     |   Activiteitenverslag 2023 HOME
FR   |   NL



De opleiding en begeleiding van professionals door de voorlichtingscel Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 24.06.2024

Het FAVV onderneemt talrijke initiatieven om de professionals te informeren en te begeleiden om zo een hoog niveau van voedselveiligheid te behouden. Informatie, preventie en sensibilisering behoren tot de belangrijke taken van het FAVV. Deze taak wordt grotendeels uitgevoerd door de voorlichtingscel.

Om professionals zo goed mogelijk te ondersteunen, werkt de voorlichtingscel van het FAVV op 3 belangrijke punten:
  • organiseren van opleidingen;
  • beantwoorden van individuele vragen van professionals;
  • aanbieden van didactisch materiaal.



Organisatie van opleidingen, contact met professionals

In 2023 heeft de voorlichtingscel 3.150 mensen opgeleid tijdens 144 sessies. De opleidingen worden ofwel op de traditionele manier gegeven in leslokalen, ofwel online onder de vorm van webinars met een beperkt aantal deelnemers. Dit om de interactiviteit tussen de expert (FAVV-trainer) en de deelnemers te bevorderen.

Online trainingen (webinars) zijn ideaal om doelgerichte onderwerpen aan te pakken. Bijvoorbeeld: houdbaarheidsdata, herbruikbare verpakkingsmaterialen of wettelijke (bewaar)temperaturen. Kort samengevat, het format van de presentatie is kort (20 minuten) met voldoende tijd na de presentatie om vragen van de deelnemers te beantwoorden.

In een klassikale opleiding voor een gericht publiekgaat men dieper in op een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld: vrijwilligers die voedsel doneren aan kansarmen, operatoren die een nieuwe activiteit willen opstarten... Zo’n klassikale opleiding duurt gewoonlijk een halve dag.

Het opleidingsprogramma vind je op onze website.

Het merendeel van de opleidingen (69%) wordt georganiseerd op vraag van liefdadigheidsinstellingen, gemeenten, beroepsfederaties, producentenorganisaties... Ze worden meestal ter plaatse georganiseerd.


144 opleindingenssessies:




Als we de gegevens voor 2023 voor de klassikale opleidingen nader bekijken, zien we dat voornamelijk de volgende categorieën van inrichtingen vertegenwoordigd waren:
  • ongeveer 500 beenhouwers (op vraag van de landsbond der Beenhouwers );
  • ongeveer 500 vrijwilligers - voedselhulp;
  • bijna 450 starters;
  • meer dan 300 boeren, kwekers, telers;
  • meer dan 300 vrijwilligers - jeugdbewegingen.

De voorlichtingscel ontmoet professionals ook op grote beurzen. In 2023 beantwoordde de voorlichtingscel vragen van meer dan 800 professionals tijdens 3 evenementen: Saveurs et Métiers, Horecatel en Horeca Expo.



Antwoorden op individuele vragen van professionals

De voorlichtingscel beantwoordt individuele vragen van professionals en kan per e-mail worden gecontacteerd. Vragen per e-mail beantwoorden heeft het voordeel dat er direct links naar gedetailleerde informatie op onze website worden gestuurd.

In 2023 beantwoordde de voorlichtingscel meer dan 1.600 vragen. 750 vragen hadden betrekking op opleiding en 850 vragen op regelgeving.

Alle sectoren maken gebruik van de voorlichtingseenheid. De meeste vragen hebben betrekking op de opstart van een nieuwe activiteit, maar ook op de implementatie van de regelgeving in het dagelijkse werk.

De detailhandel (restaurants, grootkeukens, slagers, bakkers...) richt zich het vaakst tot de diensten van de voorlichtingscel. Dit is vrij logisch, aangezien dit de sector is met de meeste vestigingen.


Verdeling van vragen per bedrijfsector:




Aanbieden van didactisch materiaal

De voorlichtingscel stelt didactisch materiaal ter beschikking van professionele “operatoren” op de website van het FAVV.

Het gaat om een reeks e-learnings en brochures die je op je eigen tempo kan doorlopen.

Sommige e-learnings geven recht op een certificaat nadat je geslaagd bent voor een kennistoets. In 2023 volgden 2.600 mensen e-learnings. Dit is een daling van het aantal deelnemers aan e-learnings ten opzichte van 2022 (3.200 deelnemers in 2022).

Andere e-learnings (zonder een certificaat na het slagen voor de test) en brochures worden beschikbaar gesteld aan operatoren. Hun populariteit wordt gemeten door het aantal bezoekers van onze website te berekenen en door de tevredenheidsenquête te monitoren waaraan wordt deelgenomen. Dagelijks zijn er meer dan 140 bezoeken, wat vrijwel hetzelfde aantal is als in 2022.
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren


 
  Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen  |  Toegankelijkheidsverklaring  |  Ons cookiebeleid  |  Gebruiksvoorwaarden & disclaimer