www.favv.be       FAVV - BUSINESSPLAN 2015-2017
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
FR NL DE EN



  Technologische en wetenschappelijke evoluties Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 22.04.2016

Het wetenschappelijk onderzoek vormt de basis voor het ontwikkelen van nieuwe kennis over gevaren en risico’s in de voedselketen, voor het opstellen of verfijnen van normen en voor het ontwerpen van nieuwe producten of processen die hun toepassing vinden in de voedselketen. Ook nieuwe of verbeterde diagnostische methoden of ziektepreventie of -behandelingsmethoden worden via wetenschappelijk onderzoek ontwikkeld. De evolutie van deze kennis gaat snel zowel nationaal en internationaal. Het betekent een grote uitdaging om deze evolutie toe te passen in het beleid. De adviezen van het Wetenschappelijk Comité, van de Hoge Gezondheidsraad, van de EFSA en van andere buitenlandse agentschappen vormen een belangrijke bron van wetenschappelijk onderbouwde informatie. Deze adviezen worden dan ook op de voet gevolgd door de experten van het FAVV.

De resultaten van de nationale voedselconsumptiepeiling worden verwacht in 2016. Zij zullen de consumptiegewoonten van de Belg beter in kaart brengen en toelaten om nauwkeurigere kwantitatieve risicobeoordelingen uit te voeren.

Op het vlak van ziektepreventie en -bestrijding blijft de vroegtijdige detectie en identificatie van opkomende ziekten een grote uitdaging, zowel bij voedselproducerende dieren als bij planten. Geautomatiseerde moleculaire detectietechnieken, multiplex PCR en next generation sequencing (NGS) zullen hierbij van groot belang zijn naast de alertheid van alle actoren op het terrein en het toepassen van nieuwe inzichten inzake bioveiligheid. Meer kennis is te verwachten over de risico’s van vectoren en opkomende infectieuze dier- en plantenziekten en over het risico van overdracht via de voedselketen van zoönotische pathogenen en antimicrobiële resistentiegenen naar de mens. Nieuwe (merker) vaccins en antivirale middelen zijn in volle ontwikkeling en zullen ongetwijfeld ter discussie staan bij de ontwikkeling van een vooruitstrevend dierenziektenbeleid.

Wat betreft de microbiële voedselveiligheid vinden nieuwe moleculaire detectie- en typeringtechnieken hun weg naar de routinediagnostiek waardoor op een snellere en meer betrouwbare manier de bronnen van bacteriële en virale besmetting van levensmiddelen kunnen opgespoord worden. De ontwikkeling van een Belgische en Europese databank van moleculaire profielen van voedselpathogenen betekent een belangrijke stap voorwaarts voor de snelle identificatie van clusters van voedselinfecties. Adequate detectiemethodes voor nieuwe stammen van opduikende microbiologische gevaren, zoals de humaan pathogene E. coli, zullen worden ontwikkeld. Ook over de risico’s van nieuwe consumptiepatronen (zoals bv. voedingsmiddelen op basis van insecten) zullen nieuwe inzichten worden gevormd die geïntegreerd moeten worden in het beleid.

Op het vlak van de chemische gevaren worden de analysetesten steeds nauwkeuriger en sneller. De uitdaging bestaat erin de toxicologische en biologische relevantie van sporen van contaminanten en residuen te interpreteren. Nieuwe evoluties zijn ondermeer te verwachten in de ontwikkeling van multi-analyt methoden en van snelle, direct op het veld toepasbare detectiemethoden van residuen en contaminanten. Identificatietechnieken van nanodeeltjes zijn in volle ontwikkeling en kunnen een nieuw licht werpen op de eigenschappen van levensmiddelen. Performante chemische testen zullen toelaten (hormoonverstorende) migrerende componenten uit verpakkingsmaterialen op te sporen, enz. Mogelijks zullen tot nu toe nog onbekende procescontaminanten of schadelijke metabolieten van schimmels ontdekt worden in de voedselketen.
 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Provinciale controle-eenheden (PCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren