www.favv.be       FAVV - BUSINESSPLAN 2015-2017
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
FR NL DE EN



  Thema 4: Een optimale dienstverlening aan de bedrijven in het kader van de veiligheid van de voedselketen en aan overheden betreffende de aan het FAVV gedelegeerde taken Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 22.04.2016

Visie

Het FAVV heeft binnen zijn takenpakket een aantal opdrachten met een duaal karakter. Enerzijds zijn ze gericht op het toezicht op de veiligheid van de producten maar anderzijds zijn zij ook een dienstverlening aangezien zij uitgevoerd worden op vraag van de operator en zij een ‘conditio sine qua non’ zijn om producten op de markt te kunnen brengen, zowel binnen de eengemaakte Europese markt als in derde landen. Zowel de keuring van alle ter slacht aangeboden dieren, het toezicht op de producten van dierlijke oorsprong, de controles op producten die de Europese Unie binnenkomen als de certificatie van goederen voor export maken hier deel van uit en moeten behouden worden. Een optimale werkverdeling tussen operatoren en het FAVV moet een uitstekende bescherming van de veiligheid van de voedselketen combineren met een efficiënte werking.

België is een belangrijk exportland van levensmiddelen en het FAVV is verantwoordelijk voor de sanitaire en fytosanitaire aspecten. Het FAVV zal de inspanningen uit het verleden verder bestendigen, maar dit kan enkel maar tot successen leiden indien de samenwerking met de andere beleidsniveaus optimaal verloopt. Naast aan de (fyto) sanitaire aspecten moet ook aan alle economische voorwaarden voldaan zijn. Voorts moet er rekening mee gehouden worden dat het FAVV, in tegenstelling tot de ons omringende landen geen beroep kan doen op permanente vertegenwoordigers in sanitaire en fytosanitaire aangelegenheden in derde landen.

Naast de exportactiviteiten zijn ook de importcontroles een belangrijke vorm van dienstverlening. Ook hier geldt het duaal karakter: enerzijds moet de veiligheid van de geïmporteerde producten gecontroleerd worden zodanig dat het veiligheidsniveau vergelijkbaar is met dat van Europese producten en anderzijds moet deze activiteit ook ondersteund worden door zo efficiënt mogelijke controles tegen een kostendekkend tarief. Op Europees niveau moet gegarandeerd worden dat er op dat vlak geen oneerlijke concurrentie mogelijk is door een minimum aan harmonisatie.



Strategische en operationele doelstellingen
     
S4.1 De dienstverlening aan de operatoren is op een efficiënte manier georganiseerd en waar mogelijk met behulp van digitale middelen.
  O4.1.1 De operatoren kunnen hun belangrijkste aanvragen indienen en hun gegevens consulteren en actueel houden via FOODWEB, inclusief BECERT en de ondersteuning via de (P)CE is efficiënt georganiseerd.
  O4.1.2 Voor de keuring wordt de modernisering, ingezet op EU-vlak, geïmplementeerd en de bedrijfsgeassisteerde keuring verder uitgebouwd.
  O4.1.3 De activiteiten van het kalibratie laboratorium van DG labo worden ter beschikking gesteld van zowel interne als externe klanten.
     
S4.2 Export en import worden binnen de bevoegdheden van het FAVV actief ondersteund.
  O4.2.1 Nieuwe exportmarkten worden in samenwerking met alle belanghebbenden en betrokken overheden geëxploreerd en waar nuttig ontsloten.
  O4.2.2 Het FAVV ondersteunt het behoud en de uitbouw van import van bepaalde goederenstromen via Belgische punten van binnenkomst.
     
S4.3 Het FAVV voert de zijn gedelegeerde taken uit volgens de overeengekomen modaliteiten.
  O4.3.1 Het FAVV integreert de taken in verband met de aan hem toevertrouwde controles of in verband met gedeelde bevoegdheden in zijn controleprogramma op basis van een controlebeleid en controleprogramma dat in gemeenschappelijk overleg is vastgelegd.
  O4.3.2 Het FAVV garandeert een efficiënt beheer van de Fondsen op basis van een protocol met de bevoegde overheid.
 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Provinciale controle-eenheden (PCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren