www.favv.be       FAVV - BUSINESSPLAN 2015-2017
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
FR NL DE EN



  Thema 5: Een optimaal beheer van de organisatie Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 22.04.2016

Visie

De taken van een instelling van openbaar nut kunnen maar gerealiseerd worden in de mate dat de organisatie op een efficiënte manier kan werken. Het 5de thema is erop gericht om de organisatie alle middelen te bieden om als moderne instelling te functioneren. Het HR-beleid is gericht op zo competent mogelijke medewerkers. De logistieke ondersteuning moet het mogelijk maken dat medewerkers over gepast en modern materiaal beschikken. Het FAVV heeft gekozen voor de introductie van een kwaliteitsbeheerssysteem op alle niveaus en beschikt over een volwaardige interne audit en een systeem van interne controle.

Bijzondere aandacht werd in het verleden besteed aan de ontwikkeling van de IT-tools. De belangrijke inspanningen uit het verleden maken de komende jaren de transitie naar een quasi volledige digitale organisatie mogelijk, waar zowel de consumenten als de operatoren hun voordeel mee kunnen doen: de consument door bijvoorbeeld de transparantie via de publicatie van inspectieresultaten, de operatoren door bijvoorbeeld een zo volledig mogelijk digitaal beheer van hun dossiers.

In het businessplan wordt tenslotte ruimschoots aandacht gegeven aan de waarden van het FAVV zoals die samen met de medewerkers gedefinieerd zijn.

Voor een aantal taken (analyses, keuring, certificering, organisatie van identificatie en registratiesystemen in de dierlijke sector, …) die voorzien zijn in de 5 thema’s doet het FAVV geheel of gedeeltelijk beroep op andere organisaties of zelfstandigen, hetzij door delegatie van taken hetzij door uitbesteding. Dit zal in de toekomst het geval blijven, maar er zal gestreefd moeten worden naar een (kost)optimale verdeling tussen de taken die zelf uitgevoerd worden en die gedelegeerd/ uitbesteed worden.

De partners blijven een belangrijke troef voor het FAVV om zijn taken tot een goed einde te brengen. Alle maatregelen zullen in overleg met deze partners gebeuren zoals met alle belanghebbenden. Aangezien het grootste deel van de werkingskredieten hieraan besteed wordt, zullen de door te voeren besparingen ongetwijfeld een belangrijke impact hebben.

De in het algemene deel vermelde principes, zullen ook hier toegepast worden, maar er moet bovendien over gewaakt worden dat de taken, die volledig gefinancierd worden met retributies voor geleverde prestaties en die vaak noodzakelijk zijn voor het economische voortbestaan van de bedrijven en een garantie betekenen voor de volksgezondheid, blijven verzekerd worden. Indien nodig moet het budget aangepast worden, zeker indien er meer activiteiten moeten uitgevoerd worden door het FAVV.

Zonder de objectiviteit en de doelstellingen van het FAVV in gevaar te brengen, kunnen in een aantal duidelijk omschreven gevallen samenwerkingsverbanden opgezet worden met bepaalde belanghebbenden. In het verleden is dit al gebeurd door bijvoorbeeld het in rekening brengen van sectorale bemonsteringsplannen, het promoten van de gidsen of het ontsluiten van exportmarkten. Om transparantie en objectiviteit te garanderen zullen dergelijke samenwerkingsverbanden gedocumenteerd en voorgelegd worden aan het Raadgevend Comité.

De efficiëntie van de operationele diensten wordt voor een belangrijk deel bepaald door de ondersteunende diensten. Dit thema dekt heel wat essentiële taken zonder dewelke het FAVV niet kan functioneren, maar waarvan echter alleen de hoofdlijnen in de strategische en operationele doelstellingen opgenomen zijn.

Om deze te realiseren zijn heel wat acties waarvan de gedetailleerde omschrijving te omvangrijk is en opgenomen worden in specifieke boordtabellen zoals:
  • de realisatie van het personeelsplan, vormingsplan, realisatie van de evaluatiecycli,
  • de realisatie van inkomsten en uitgaven die trouwens van zeer nabij gevolgd wordt door de voogdijoverheden,
  • de realisatie van het ICT-programma.



Strategische en operationele doelstellingen
     
S5.1 Een personeelsbeleid gericht op competente en gemotiveerde medewerkers.
  O5.1.1 Het personeelsplan wordt maximaal gerealiseerd, gecorrigeerd voor de begrotingsmaatregelen.
  O5.1.2 Het FAVV beschikt over gemotiveerde, tevreden en beschermde medewerkers met de juiste competenties voor hun functie, die mee evolueren met de nieuwe vereisten en beschikt over een performant evaluatiesysteem.
     
S5.2 De kwaliteit en de efficiënte van het werk is een permanente zorg.
  O5.2.1 De kwaliteit wordt gegarandeerd door gecertificeerde kwaliteitssystemen met de focus op continue verbetering, een efficiënte organisatie en een volledig uitgebouwd risicobeheer.
  O5.2.2 De interne controle staat garant voor het respect van de administratieve wetgeving.
  O5.2.3 De organisatie van het werk, de interne procedures, de instructies worden geëvalueerd en indien nodig herzien met het oog op vereenvoudiging en optimalisatie en geïntegreerd in een globaal transversaal procesmodel.
  O5.2.4 De samenwerking met andere overheden is geformaliseerd onder de vorm van een protocol en wordt ondersteund door regelmatig overleg tussen de beleidsmakers.
     
S5.3 De medewerkers beschikken over alle middelen die hen moeten toelaten hun opdrachten uit te voeren.
  O5.3.1 Het materiaal, de gebruikte diensten en de huisvesting voldoen aan minimale kwaliteitseisen en worden op een kostenefficiënte manier ter beschikking gesteld met bijzondere aandacht voor de realisatie van synergieën met andere overheden.
  O5.3.2 De IT-systemen worden uitgebouwd op basis van een coherente en eenduidige strategie en in functie van de noden van de organisatie.
  O5.3.3 Het datawarehouse en de analytische boekhouding van het FAVV worden uitgebouwd tot instrumenten die gegevens transformeren in bruikbare informatie en zo zowel de interne werking als de rapportering ondersteunen, waarbij een permanente bewaking van de kwaliteit van de basisgegevens gegarandeerd wordt.
     
S5.4 De delegatie van taken en het beroep op derden worden op een kostenefficiënte manier georganiseerd.
  O5.4.1 De delegatie/uitbesteding van taken door derden wordt op een kostenefficiënte en objectieve wijze georganiseerd.
  O5.4.2 Onverminderd de verantwoordelijkheid met betrekking tot de veiligheid van de voedselketen zal het FAVV waar de middelen het toelaten samenwerken met initiatieven van derden die tot doel hebben de veiligheid en de kwaliteit van de producten te verzekeren.
 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Provinciale controle-eenheden (PCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren