www.favv.be       FAVV - BUSINESSPLAN 2015-2017
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
FR NL DE EN



  Behaalde resultaten: de barometers Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 22.04.2016

Om een globaal beeld te krijgen van de veiligheid van de voedselketen ontwikkelde het Wetenschappelijk Comité in samenwerking met het FAVV een barometer voor de veiligheid van de voedselketen die de voedselveiligheid, de dieren- en de plantengezondheid (fytosanitaire situatie) omvat.

Met deze barometers als meetinstrument kan op objectieve wijze de evolutie gemeten worden in vergelijking met voorgaande jaren.

Volgende grafieken geven een algemeen beeld van de trends en geboekte resultaten voor deze drie barometers.



Barometer voedselveiligheid

Sinds 2007 (aanvang van de beoordeling van de veiligheid van de voedselketen via de barometers) is een standvastige positieve trend waarneembaar. Deze stijging is vooral het resultaat van een toename van het aantal gevalideerde autocontrolesystemen in de verschillende sectoren, betere inspectieresultaten, minder voedseltoxiinfecties, enz.


Barometer van de voedselveiligheid






Barometer dierengezondheid

Tussen 2009 en 2012 vertoont de barometer van de dierengezondheid een positieve trend en dit ondanks enkele uitbraken van (her)opkomende dierenziekten (runderbrucellose, Schmallenbergvirus, rundertuberculose, infectieuze anemie). De invloed van deze uitbraken op de dierengezondheidsbarometer is relatief beperkt gebleven. Ten opzichte van 2012 is er in 2013 een lichte daling van de barometer dierengezondheid vast te stellen. Dit kan het resultaat zijn van een verminderde waakzaamheid op het terrein of van een kleiner aantal abortusmeldingen bij runderen te wijten aan de ziekte van Schmallenberg in 2012.


Barometer van de dierengezondheid






Barometer plantengezondheid

Vanaf 2008 vertoont de barometer van de plantengezondheid een globale positieve trend, vergeleken met 2007.

De negatieve waarden in 2011 en 2012 zijn grotendeels te verklaren door de negatieve evoluties van de indicator met betrekking tot plantenziekten en schadelijke organismen en fytosanitaire importcontroles. Deze twee indicatoren hebben bovendien een hoge wegingsfactor.


Barometer van de plantengezondheid

 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Provinciale controle-eenheden (PCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren