|
Inspectiefrequenties Version imprimable | Dernière mise à jour le
17.12.2019
De voorliggende tabel vermeldt de inspectiefrequenties die van toepassing zijn op de verschillende activiteiten van de voedselketen, geklasseerd per activiteitensector.
Het inspectieritme is gebaseerd op een basisfrequentie die wordt aangepast aan de verlaging (verminderde frequentie) of aan de verhoging (verhoogde frequentie) in functie van het risicoprofiel van de operator, d.w.z. rekening houdende met de eventuele validatie van zijn autocontrolesysteem, van de opgelopen sancties en, wanneer de basisfrequentie van de inspecties minstens één keer om de 2 jaar is, van de resultaten van deze inspecties. De inspectie-inspanningen worden zo toegespitst op de operatoren die een minder gunstig risicoprofiel hebben.
In de sectoren van de primaire productie, van de verwerking van levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong en van de distributie, wordt de verhoogde frequentie - wanneer de basisfrequentie van de inspecties lager is dan één keer per jaar - vervangen door een opvolgingsfrequentie. De opvolgingsinspecties maken het mogelijk om een versterkte controle aan te houden bij operatoren die het voorwerp hebben uitgemaakt van een ongunstige inspectie (bijvoorbeeld: 100 % van de horeca-operatoren waarvan de laatste inspectie ongunstig is gebleken maken het voorwerp uit van een opvolgingsinspectie).
In enkele specifieke sectoren wordt het inspectieritme - omwille van organisatorische redenen of omdat deze sectoren minder gevoelig worden geacht- bepaald op basis van een jaarlijks aantal controles (markten, vervoerders, ambulante handelszaken,...), op basis van een klacht of in het kader van gerichte acties (drankenwinkels, chambres d'hôte, ...).
|
|