|
Kleinhandel Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
29.06.2015
Aantal missies |
Aantal operatoren |
12.783 |
12.480 |
De resultaten van de inspecties van detailhandelaars zijn beduidend beter in bedrijven die beschikken over een gevalideerd autocontrolesysteem (ACS)
|
Aantal inspecties |
Gunstige inspecties |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
13.472 |
67,4% |
Traceerbaarheid (identificatie en registratie inbegrepen) |
7.410 |
90,9% |
Meldingsplicht |
6.768 |
97,9% |
Autocontrolesysteem |
6.032 |
79,4% |
Totaal |
33.682 |
80,9% |
De meest voorkomende zware non-conformiteiten in de detailhandel "zonder verwerking" :
- het respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (9,9%),
- de afwezigheid van levensmiddelen die bedorven zijn of waarvan de uiterste consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (5,7%),
- het respecteren van de temperaturen van diepvriesproducten (4,6%).
De meest voorkomende zware non-conformiteiten in de detailhandel "met verwerking" :
- het respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (13,4%),
- de afwezigheid van levensmiddelen die bedorven zijn of waarvan de uiterste consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (8,3%),
- de goede persoonlijke hygiëne en het dragen van passende en propere kleding (7,6%).
De meest voorkomende zware non-conformiteiten in de detailhandel brood en patisserie hadden betrekking op:
- het respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (12,4%),
- de properheid van de oppervlakken in contact met levensmiddelen (11,0%),
- de goede persoonlijke hygiëne en het dragen van passende en propere kleding (6,8%).
De meest voorkomende zware non-conformiteiten in de vleeswinkels hadden betrekking op:
- de jaarlijks verplichte analyse van een monster van gehakt of vleesbereiding op basis van gehakt vlees (22,5%),
- de properheid van de oppervlakken in contact met levensmiddelen (14,6%),
- de afwezigheid van levensmiddelen die bedorven zijn of waarvan de uiterste consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (7,7%).
De meest voorkomende zware non-conformiteiten in de viswinkels hadden betrekking op:
- het ontdooien onder gepaste omstandigheden (7,3%),
- het respecteren van de temperaturen van gekoelde levensmiddelen en de koudeketen (5,8%),
- de goede persoonlijke hygiëne en het dragen van passende en propere kleding (4,6%).
Maatregelen
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
3.681 |
Inbeslagnemingen |
296 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
29 |
PV |
748 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
1 |
Tijdelijke sluitingen |
17 |
Andere |
1.010 |
Totaal |
5.782 |
Inbeslagnemingen
Producten |
Hoeveelheden |
Granen en bakkerijproducten |
196 ton, 2 miljoen stuks |
Diverse levensmiddelen |
16 ton, 5.654 stuks |
Pluimvee, rund, kalf, varken |
3 ton, 343 stuks |
Poissons, mollusques, crustacés, échinodermes |
1,5 ton, 118 stuks |
Melk en melkproducten |
563 kg, 229 stuks |
Groenten en fruit |
355 kg, 115 stuks |
Bereide maaltijden |
218 kg, 369 stuks |
Specerijen |
182 kg |
Dieetvoeding en voedingssupplementen |
6 kg, 1.093 stuks, 4 liter |
Dranken |
1.584 stuks, 4 liter |
Soep en sauzen |
15 kg, 8 stuks |
Bestrijdingsmiddelen |
2 kg, 13 stuks, 18 liter |
Desserts en ijs |
90 stuks |
Eieren en eiproducten |
315 stuks |
Voedingsadditieven |
16 stuks |
De inspectieresultaten voor infrastructuur, inrichting en hygiëne en voor meldingsplicht uitgevoerd in de kleinhandel zijn minder goed dan in 2013 (respectievelijk -1,3% et -1,2%). |
|