www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2015
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
ZOEKMOTOR
A tot Z
FR NL



  Additieven en aroma's Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 01.07.2016

Additieven zijn stoffen die aan levensmiddelen worden toegevoegd om technische redenen: om de houdbaarheid te verlengen (bewaarmiddelen en anti- oxidanten), om de kleur of smaak te wijzigen of te herstellen (kleurstoffen en smaakversterker), … Het FAVV voert analyses uit op bewaarmiddelen (sulfiet, benzoaat, …), zoetstoffen (acesulfaam K, aspartaam, neotaam, sucralose, steviolglycosiden, …), toegelaten en verboden kleurstoffen (soedanrood I, II, III en IV, methylgeel, oranje II, pararood, rhodamine B), toegelaten (fosfaten) en verboden emulgatoren (morfoline) enz. De Europese wetgeving betreffende de additieven bevat een positieve lijst; dit betekent dat enkel de additieven met een specifieke toelating mogen worden gebruikt.

Het FAVV zoekt ook naar de aanwezigheid van aroma's in bepaalde levensmiddelen om na te gaan of het gebruik ervan in overeenstemming is met de voorschriften van de Europese wetgeving. Bepaalde aromatiserende stoffen mogen niet worden toegevoegd aan de levensmiddelen, maar zijn van nature aanwezig in bepaalde ingrediënten, zoals bijvoorbeeld cumarine (vanille aroma) dat van nature aanwezig is in kaneel en estragol dat van nature aanwezig is in dragon. Andere stoffen mogen worden toegevoegd, maar in beperkte hoeveelheden in bepaalde levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld theobromine (chocolade aroma), ook al is dat van nature aanwezig in chocolade.

Het gebruik van sulfiet in gehakt vlees is wettelijk verboden. Vlees dat aan de lucht is blootgesteld oxideert en krijgt geleidelijk een bruinachtige kleur. Sulfiet wordt toegevoegd om de rode kleur van het vlees te bewaren. Hierdoor kan bedorven vlees een vers uitzicht behouden en een risico vormen voor de voedselveiligheid. In bereid gehakt vlees mogen wel sulfieten voorkomen in toegevoegde ingrediënten. In voorkomend geval mag het gehalte aan sulfiet in het eindproduct niet hoger zijn dat de wettelijk vastgestelde norm en moet het op de ingrediëntenlijst voorkomen. Een controle op de aanwezigheid van sulfiet in gehakt bestaat in eerste instantie uit een snelle routinetest waarbij gebruik gemaakt wordt van malachietgroen. Indien deze test positief is, wordt de aanwezigheid bevestigd in het labo.

 

Aantal missies Aantal operatoren
728 625

 

  Aantal monsternemingen Gunstige monsternemingen Aantal maatregelen
Bewaarmiddelen - Sulfiet in gehakt 1960 98,8% 5
Aroma's 262 100%  
Bewaarmiddelen - Sulfiet in andere levensmiddelen 128 98,4% 2
Toegelaten kleurstoffen 119 99,2% 1
Verboden kleurstoffen 106 100%  
Bewaarmiddelen - Nitraat en nitriet 92 100%  
Bewaarmiddelen - Benzoaten en sorbaten 89 100%  
Bewaarmiddelen - Boorzuur 73 100%  
Zoetstoffen 64 100%  
Verboden emulgatoren 45 100%  
Bewaarmiddelen - Parabenen 35 100%  
Smaakversterkers 23 95,7% 1
Toegelaten emulgatoren 9 100%  
Totaal 2965 99,1% 9

 

Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten

  Aantal maatregelen
Waarschuwingen 2
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator 2
PV 3
Andere 2
Totaal 9


Non-conformiteiten

  Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
Vleesbereidingen 3 Sulfiet
Abrikozen 2 Sulfiet
Chinese afhaalschotels 1 glutaminezuur
suikerbonen 1 Ponceau 4R, cochenille rood A (E124)
Versneden vlees  1 Sulfiet
Worsten 1 Sulfiet
 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Provinciale controle-eenheden (PCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren