|
Horeca & Grootkeukens Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
19.06.2017
De resultaten van de missies in de sector horeca & grootkeukens zijn beduidend beter in bedrijven die beschikken over een gevalideerd autocontrolesysteem (ACS).
Horeca
Hieronder valt de ambulante en niet-ambulante productie en/of distributie van maaltijden in restaurants, frituur- en pitazaken, traiteurszaken, kamers met ontbijt, en drankgelegenheden.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
13.801 |
61,8% |
Autocontrolesysteem |
9.224 |
68,1% |
Traceerbaarheid |
9.114 |
85,2% |
Meldingsplicht |
8.637 |
97,4% |
Rookverbod |
11.263 |
95,0% |
Totaal |
52.039 |
80,1% |
Details inspectieresultaten infrastructuur, inrichting en hygiëne per inrichting
|
Gunstige checklists |
Eetgelegenheden |
58,9% |
Frituren |
65,7% |
Traiteurs |
71,4% |
Pitazaken |
41,2% |
Kamers met ontbijt |
77,9% |
Cafés |
82,9% |
Ambulante uitbaters |
67,8% |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
5.190 |
PV's |
1.294 |
Inbeslagnemingen |
112 |
Tijdelijke sluitingen |
23 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
2 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
27 |
Andere |
207 |
Totaal |
6.855 |
De globale inspectieresultaten zijn gelijkaardig aan deze voor 2015, met uitzondering voor deze m.b.t. traceerbaarheid die minder goed zijn.
Net zoals in 2015 hadden de voornaamste zware non-conformiteiten op vlak van hygiëne betrekking op:
- de niet-naleving van de koudeketen en de temperaturen van gekoelde levensmiddelen (9,7%);
- onvoldoende netheid van oppervlakten die in contact komen met levensmiddelen (9,5%);
- de aanwezigheid van bedorven levensmiddelen of levensmiddelen waarvan de consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (7,5%);
- gebrekkige persoonlijke hygiëne en/of het dragen van ongeschikte of vuile kledij (7,0%); en
- de ontdooiing van levensmiddelen onder ongeschikte omstandigheden (5,9%).
De voornaamste niet-conformiteit voor ambulante handelaars is het ontbreken van voorzieningen voor het wassen van de handen met stromend water, vloeibare zeep en een hygiënisch handdroogsysteem (19,5%).
Grootkeukens
Hieronder valt de productie en/of distributie van maaltijden in diverse grootkeukens zoals deze in scholen, rusthuizen, gevangenissen, crèches, melkkeukens, ziekenhuizen...
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
5.556 |
79,9% |
Autocontrolesysteem |
3.875 |
87,8% |
Traceerbaarheid |
4.100 |
92,9% |
Meldingsplicht |
3.918 |
99,0% |
Totaal |
17.449 |
89,0% |
Details inspectieresultaten infrastructuur, inrichting en hygiëne per inrichting
|
Gunstige checklists |
Scholen |
80,0% |
Kinderopvang |
84,0% |
Melkkeukens |
98,6% |
Ziekenhuizen |
65,1% |
Rusthuizen |
77,9% |
Gevangenissen |
38,5% |
Andere grootkeukens |
76,5% |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
1.450 |
PV's |
90 |
Inbeslagnemingen |
5 |
Tijdelijke sluitingen |
1 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
20 |
Andere |
37 |
Totaal |
1.603 |
De globale inspectieresultaten zijn gelijkaardig aan deze voor 2015. Er is een verbetering van de inspectieresultaten m.b.t. het autocontrolesysteem. Ook de resultaten voor infrastructuur, inrichting en hygiëne in een aantal grootkeukens, en voornamelijk in de scholen, zijn verbeterd, terwijl deze in de ziekenhuizen en gevangenissen minder goed zijn.
De voornaamste zware non-conformiteiten qua hygiëne hadden betrekking op:
- de niet-naleving van de koudeketen en de temperaturen van gekoelde levensmiddelen (4,9%);
- onvoldoende netheid van oppervlakten die in contact komen met levensmiddelen (4,3%);
- gebrekkige persoonlijke hygiëne en/of het dragen van ongeschikte of vuile kledij (3,8%);
- de aanwezigheid van bedorven levensmiddelen of levensmiddelen waarvan de consumptiedatum overschreden is of die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie (3,2%); en
- de niet-naleving van de temperaturen van diepvriesproducten (2,1%).
|
|