|
Verwerking van levensmiddelen Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
19.06.2017
Uitsnijderijen en wildbewerkingsinrichtingen
Vrij wild afgeleverd in de wildbewerkingsinrichtingen
In ieder jachtteam moet iemand aanwezig zijn die een opleiding inzake volksgezondheid en hygiëne gevolgd heeft (behalve als het wild bestemd is voor de persoonlijke consumptie van de jager). Alleen wild dat vergezeld is van een verklaring van een persoon die de opleiding gevolgd heeft, kan aan een erkende wildverwerkingsinrichting worden verkocht of in kleine hoeveelheden aan een particulier als eindverbruiker, met uitzondering van iedere andere eindverbruiker (restaurant, markt, slager, kantine...). Voor elk everzwijn dat aan een eindverbruiker verkocht wordt, moet er systematisch, op vraag van de persoon die een opleiding volgde, een onderzoek op trichinen worden uitgevoerd en het resultaat ervan moet aan de consument worden meegedeeld.
De met opdracht belaste dierenarts voert een gezondheidsonderzoek uit op het vrij wild in de wildbewerkingsinrichting. Dreigend of bevestigd bederf zijn de belangrijkste redenen voor afkeuring en dus uitsluiting uit de voedselketen.
|
Afgeleverde stukken |
Inbeslagnemingen |
Hertachtigen |
14.039 |
65 (0.46%) |
Everzwijnen |
11.507 |
86 (0.74%) |
Klein haarwild |
11.792 |
268 (2.27%) |
Klein vederwild |
391.972 |
6.276 (1.60%) |
Totaal |
429.310 |
6.695 (1.57%) |
Voor vrij wild is een abnormale kleur of geur van het vlees veruit de vaakst voorkomende reden voor inbeslagname bij de keuring.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
1.249 |
87,3% |
Infrastructuur en inrichting (voor toekennen erkenning) |
33 |
100,0% |
Autocontrolesysteem |
497 |
90,1% |
Traceerbaarheid |
543 |
93,7% |
Meldingsplicht |
502 |
98,4% |
Dierlijke bijproducten niet bestemd voor humane consumptie |
502 |
97,4% |
Etikettering |
813 |
96,2% |
Vervoer |
249 |
96,4% |
Totaal |
4.388 |
93,1% |
Details inspectieresultaten infrastructuur, inrichting en hygiëne per type activiteit
|
Aantal checklists |
Uitsnijderijen runderen |
87,1% |
Uitsnijderijen – runderkoppen |
80,0% |
Uitsnijderijen varkens |
86,6% |
Uitsnijderijen schapen en geiten |
86,3% |
Uitsnijderijen konijnen |
82,8% |
Uitsnijderijen wild |
83,0% |
Uitsnijderijen paarden |
88,9% |
Uitsnijderijen pluimvee |
84,1% |
Uitsnijderijen loopvogels |
80,0% |
Wildbewerkingsinrichtingen |
89,2% |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
113 |
PV's |
38 |
Inbeslagnemingen |
15 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
2 |
Andere |
3 |
Totaal |
171 |
Deze resultaten van 2016 zijn vergelijkbaar met deze van 2015.
Vleesproducten
Hieronder vallen de inspecties die worden uitgevoerd in het kader van de verwerking, opslag, herverpakking en/of transport van vlees, separatorvlees, vleesproducten en –bereidingen, kikkerbillen of slakken, gesmolten dierlijke vetten en kanen, bloed of bloedproducten, darmen, blazen en magen, collageen en gelatine en grondstoffen hiervan.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
2.212 |
91,6% |
Infrastructuur en inrichting (voor toekennen erkenning) |
156 |
92,9% |
Autocontrolesysteem |
963 |
91,3% |
Traceerbaarheid |
825 |
94,5% |
Meldingsplicht |
886 |
99,0% |
Dierlijke bijproducten niet bestemd voor humane consumptie |
884 |
98,3% |
Etikettering |
1.439 |
96,4% |
Vervoer |
791 |
98,5% |
Totaal |
8.156 |
94,9% |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
175 |
PV's |
48 |
Inbeslagnemingen |
20 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
3 |
Andere |
8 |
Totaal |
254 |
De resultaten van 2016 zijn vergelijkbaar met deze van 2015.
Visserijproducten
Hieronder vallen de inspecties die worden uitgevoerd in het kader van de verwerking, opslag, herverpakking en/of transport van visserijproducten en levende tweekleppige weekdieren.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
1.089 |
93,4% |
Infrastructuur en inrichting (voor toekennen erkenning) |
88 |
95,5% |
Autocontrolesysteem |
507 |
92,3% |
Traceerbaarheid |
272 |
93,8% |
Meldingsplicht |
463 |
99,8% |
Dierlijke bijproducten niet bestemd voor humane consumptie |
461 |
98,9% |
Etikettering |
800 |
98,0% |
Vervoer |
400 |
99,0% |
Totaal |
4.080 |
96,1% |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
80 |
PV's |
16 |
Inbeslagnemingen |
10 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
1 |
Andere |
3 |
Totaal |
110 |
De resultaten voor 2016 zijn vergelijkbaar met deze van 2015.
Melk en zuivelproducten
Hieronder vallen bedrijven die melk verwerken, opslaan, herverpakken en/of transporteren.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
986 |
93,5% |
Infrastructuur en inrichting (voor toekennen erkenning) |
43 |
97,7% |
Autocontrolesysteem |
422 |
93,8% |
Traceerbaarheid |
300 |
93,0% |
Meldingsplicht |
404 |
99,5% |
Dierlijke bijproducten niet bestemd voor humane consumptie |
321 |
97,8% |
Etikettering |
333 |
94,3% |
Totaal |
2.809 |
95,0% |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
82 |
PV's |
11 |
Inbeslagnemingen |
4 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
2 |
Andere |
6 |
Totaal |
105 |
De resultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2015.
Eieren en eiproducten
Hieronder vallen bedrijven die eieren en eiproducten verwerken, opslaan en/of herverpakken.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
387 |
90,4% |
Infrastructuur en inrichting (voor toekennen erkenning) |
29 |
100% |
Autocontrolesysteem |
168 |
85,1% |
Traceerbaarheid |
141 |
82,3% |
Meldingsplicht |
167 |
99,4% |
Dierlijke bijproducten niet bestemd voor humane consumptie |
28 |
89,3% |
Etikettering |
126 |
88,9% |
Totaal |
1.046 |
90,0% |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
54 |
PV's |
14 |
Inbeslagnemingen |
5 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
1 |
Andere |
4 |
Totaal |
78 |
De resultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2015.
Groenten en fruit
Hieronder vallen de groenten- en fruitverwerkende bedrijven, met inbegrip van het schillen.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
117 |
73,5% |
Autocontrolesysteem |
93 |
82,8% |
Traceerbaarheid |
89 |
93,3% |
Meldingsplicht |
111 |
97,3% |
Etikettering |
140 |
97,1% |
Nevenproducten van levensmiddelen |
110 |
98,2% |
Totaal |
660 |
90,6% |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
39 |
PV's |
4 |
Inbeslagnemingen |
1 |
Andere |
1 |
Totaal |
45 |
De resultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2015.
Andere plantaardige producten
Hieronder vallen bedrijven die van granen afkomstige producten, suiker, vetten en oliën en andere plantaardige producten verwerken, inclusief het malen.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
88 |
81,8% |
Autocontrolesysteem |
80 |
87,5% |
Traceerbaarheid |
59 |
89,8% |
Meldingsplicht |
95 |
98,9% |
Etikettering |
109 |
97,2% |
Nevenproducten van levensmiddelen |
83 |
98,8% |
Totaal |
514 |
92,8% |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
26 |
PV's |
1 |
Inbeslagnemingen |
1 |
Totaal |
28 |
De resultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2015.
Fabrikanten van brood en verse patisserie
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
207 |
60,9% |
Autocontrolesysteem |
186 |
72,0% |
Traceerbaarheid |
182 |
75,8% |
Meldingsplicht |
183 |
97,8% |
Etikettering |
194 |
89,2% |
Nevenproducten van levensmiddelen |
191 |
96,9% |
Totaal |
1.143 |
81,8% |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
96 |
PV's |
25 |
Inbeslagnemingen |
6 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
1 |
Andere |
7 |
Totaal |
135 |
De inspectieresultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2015.
Fabrikanten van koekjes, chocolade, snoepgoed en honing
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
199 |
86,9% |
Infrastructuur en inrichting (voor toekennen erkenning) |
6 |
83,3% |
Autocontrolesysteem |
120 |
83,3% |
Traceerbaarheid |
136 |
88,2% |
Meldingsplicht |
138 |
99,3% |
Etikettering |
167 |
91,6% |
Nevenproducten van levensmiddelen |
151 |
100,0% |
Totaal |
917 |
91,5% |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
48 |
PV's |
6 |
Inbeslagnemingen |
2 |
Procedures voor opschorting of intrekking erkenning |
1 |
Andere |
1 |
Totaal |
58 |
De inspectieresultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2015.
Producenten van dranken
Hieronder vallen de bedrijven die al dan niet gealcoholiseerde dranken produceren, met uitzondering van melkdranken.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
263 |
87,8% |
Autocontrolesysteem |
197 |
78,7% |
Traceerbaarheid |
185 |
90,3% |
Meldingsplicht |
220 |
96,8% |
Etikettering |
264 |
94,7% |
Nevenproducten van levensmiddelen |
217 |
98,6% |
Totaal |
1.346 |
91,4% |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
69 |
PV's |
4 |
Andere |
2 |
Totaal |
75 |
De inspectieresultaten zijn vergelijkbaar met deze van 2015.
Andere levensmiddelen
Hieronder vallen fabrikanten van babyvoeding, additieven en aroma’s, kruiden, specerijen en sauzen, voedingssupplementen, bereide maaltijden en levensmiddelen die elders niet zijn opgenomen.
Inspectieresultaten
|
Aantal checklists |
Gunstige checklists |
Infrastructuur, inrichting en hygiëne |
311 |
83,6% |
Autocontrolesysteem |
398 |
85,4% |
Traceerbaarheid |
248 |
90,3% |
Meldingsplicht |
382 |
99,0% |
Etikettering |
517 |
94,8% |
Nevenproducten van levensmiddelen |
263 |
100,0% |
Totaal |
2.119 |
92,3% |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten
|
Aantal maatregelen |
Waarschuwingen |
109 |
PV's |
13 |
Inbeslagnemingen |
4 |
Tijdelijke sluitingen |
1 |
Andere |
3 |
Totaal |
130 |
De resultaten voor 2016 zijn grotendeels vergelijkbaar met deze van 2015. De inspectieresultaten voor de scope “nevenproducten van levensmiddelen” zijn verbeterd t.o.v. vorig jaar. |
|