|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Inspecties | gezondheid, CVTI |
Monsternemingen en analyses |
Controles bij invoer |
Fraude- bestrijding |
Barometers |
|
Opleiding en begeleiding van professionelen Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
22.08.2018
Sinds meerdere jaren neemt het FAVV tal van initiatieven om professionelen op te leiden en te begeleiden om de situatie op het terrein inzake voedselveiligheid en hygiëne te verbeteren. Preventie, sensibilisering en voorlichting vormen immers belangrijke opdrachten van het FAVV. Hierbij enkele initiatieven die de operatoren de mogelijkheid geven om zich te vormen en zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de controles.
Voorlichtingscel De voorlichtingscel is actief sinds 01/09/2008. Deze helpt de operatoren die direct contact hebben met consumenten (horeca, detailhandel) om zich in orde te stellen met de regelgeving. Ieder jaar organiseert zij talrijke opleidingssessies voor groepen van operatoren. Opleidingen als alternatief voor de administratieve boete Om het hygiëneniveau in de horeca te verbeteren (restaurants, pitabars, frituren, snackbars...), biedt het FAVV sinds 01/01/2011 en in samenwerking met de beroepsfederaties van de horeca, aan operatoren de mogelijkheid om hun administratieve boete niet te moeten betalen, indien ze een opleiding volgen die georganiseerd wordt door de voorlichtingscel van het FAVV. Deze actie is slechts van toepassing op de eerste boete en is niet van toepassing op boetes met betrekking tot het rookverbod. In 2017 werden 58 informatiesessies (53 in 2016) georganiseerd voor 1.038 deelnemers (1.082 deelnemers in 2016). Aangekondigde controleacties Om de hygiëne in de distributiesector te verbeteren organiseert het FAVV vorming- en informatieacties voor de professionelen, waaronder – sinds 2009 - aangekondigde controleacties in bepaalde steden, die worden voorafgegaan door informatiesessies. Die vinden plaats in de horeca, in slagerijen, kruidenierszaken, bakkerijen, supermarkten, grootkeukens en bij de groothandelaars. In 2017 vonden acties plaats in Beringen, Gembloux, Ieper, Neupré, Nandrin, Esneux, Amay, Rosière, Genval, Rixensart, Wilrijk, Mortsel, Aalst, Bertrix, Leuven en Etterbeek. Het FAVV heeft, in samenwerking met de betrokken gemeenten, 16 opleidingssessies georganiseerd (9 in 2016) waaraan 956 personen hebben deelgenomen (572 in 2016). Deze campagnes hebben veel aandacht gekregen in de media en hebben de aandacht van het publiek gevestigd op de veiligheid van de voedselketen. Begeleidingscel voor kleine producenten Om veilige levensmiddelen te kunnen produceren legt de wetgeving de producenten van levensmiddelen bepaalde verplichtingen op. Voor kleine ondernemingen met een beperkte productie is het niet altijd evident om de weg te vinden in deze wetgeving en te voorzien in alle noodzakelijke middelen om de voedselveiligheid te waarborgen. De begeleidingscel is een contactpunt voor de operatoren die informatie willen verkrijgen over de wetgeving inzake voedselveiligheid. Om tegemoet te komen aan de kleine producenten en aan de kleine ondernemingen neemt de begeleidingscel deel aan verschillende evenementen en beurzen die voor dit doelpubliek worden georganiseerd. In 2017 heeft de cel meer dan 200 vragen per mail en telefoon beantwoord*. De meeste vragen hadden betrekking op groenteteelt, verwerking van fruit en groenten, productie van honing, vervaardiging van zuivelproducten, verkoop van eieren, verkoop van vlees op de hoeve, vervaardiging van bier,... Om meer rechtstreekse contacten te hebben met de kleine producenten neemt de cel deel aan beurzen, seminaries en diverse evenementen. Ook in 2017 heeft de cel deelgenomen aan een tiental publieke evenementen. Om de operatoren te informeren heeft de cel zijn eigen website ontwikkeld. Deze is beschikbaar sinds maart 2017. Daarop kan informatie worden gevonden over alle activiteiten van de cel. Sinds de oprichting ervan in 2017 werd de website meer dan 22.000 keer bezocht. Er werden opleidingen over de etikettering van artisanale producten georganiseerd (6 sessies voor een totaal van 53 deelnemers). Het publiek was heel divers en had betrekking op verschillende activiteitensectoren: vervaardiging van fruitsappen, koekjes, zuivelproducten, voorverpakt vlees, verwerking van groenten op kleine schaal,... Er werden ontmoetingen georganiseerd met landbouwers die te maken krijgen met problemen inzake Listeria: in totaal 5 sessies voor 19 landbouwers. Het doel van die ontmoetingen was om uitleg te geven over de gevaren die verbonden zijn aan deze bacterie, over de wetgeving die erop betrekking heeft en ook om te luisteren naar de moeilijkheden van de landbouwers. Er hebben ook verschillende ontmoetingen plaatsgevonden met een groepering van viskwekers die hun producten willen aanbieden aan restauranthouders. Het werk is nog steeds aan de gang en zou, dankzij een zeer actieve bijdrage van de sector, moeten leiden tot de terbeschikkingstelling van een autocontrolegids aan de viskwekers in 2018. De begeleidingscel coördineert tevens een “overlegplatform voor de begeleiding”. Dat platform vergadert één keer per jaar om een globaal zicht uit te werken van de moeilijkheden die de operatoren ondervinden, van de eisen opgelegd door de verschillende autoriteiten, van de beschikbare begeleidingsvormen en van de behoeften van de operatoren. In 2017 is het platform 3 keer bijeengekomen. Het is samengesteld uit vertegenwoordigers van de sectoren, producentenverenigingen, de Gewesten, opleidings- en begeleidingscentra en alle organisaties die regelmatig contact hebben met kleine producenten. Het platform groepeert 35 organismen en een zestigtal leden. Andere initiatieven van het FAVV ondersteund door de cel Het FAVV kan zelf onderzoeksprojecten lanceren die het financiert en waarvan de resultaten het werk van de kleine producenten moeten vergemakkelijken. De resultaten die daaruit voortvloeien, kunnen door het FAVV worden opgenomen in de autocontrolegidsen en zo door de operatoren worden gebruikt. In 2017 werd een onderzoeksproject over het groeipotentieel van Listeria in Belgische artisanale kaas gelanceerd en dit wordt voortgezet in 2018. * Gewijzigde gegevens op 22 augustus 2018. |
|