www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2019
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
A tot Z
FR NL



Additieven en aroma's Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 22.06.2020

Additieven zijn stoffen die aan levensmiddelen worden toegevoegd om technische redenen, onder andere om de houdbaarheid te verlengen (bewaarmiddelen en anti-oxidanten) of om de kleur of smaak te wijzigen of te herstellen (kleurstoffen en smaakversterkers) enz... Het FAVV voert analyses uit op bewaarmiddelen (zoals sulfiet, benzoaat,…), zoetstoffen (zoals acesulfaam K, aspartaam, neotaam, sucralose, steviolglycosiden,…), toegelaten en verboden kleurstoffen (soedanrood I, II, III en IV, methylgeel, oranje II, pararood, rhodamine B), toegelaten (fosfaten) en verboden emulgatoren (morfoline) enzovoort. De Europese wetgeving betreffende de additieven bevat een positieve lijst; dit betekent dat enkel de additieven met een specifieke toelating mogen worden gebruikt.

Het FAVV zoekt ook naar de aanwezigheid van aroma's in bepaalde levensmiddelen om na te gaan of het gebruik ervan in overeenstemming is met de voorschriften van de Europese wetgeving. Bepaalde aromatiserende stoffen mogen niet worden toegevoegd aan de levensmiddelen, maar zijn van nature aanwezig in bepaalde ingrediënten, zoals bijvoorbeeld cumarine (vanillearoma) dat van nature aanwezig is in kaneel en pulegon dat van nature aanwezig is in pepermunt. Andere stoffen mogen worden toegevoegd, maar in beperkte hoeveelheden in bepaalde levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld theobromine (chocoladearoma), dat reeds van nature aanwezig is in chocolade.

Het gebruik van sulfiet in gehakt vlees is wettelijk verboden. Vlees dat aan de lucht is blootgesteld oxideert en krijgt geleidelijk een bruinachtige kleur. Sulfiet wordt toegevoegd om de rode kleur van het vlees te bewaren. Hierdoor kan bedorven vlees er vers blijven uitzien en een risico vormen voor de voedselveiligheid. In bereid gehakt vlees mogen wel sulfieten voorkomen in de toegevoegde ingrediënten. In dit geval mag het gehalte aan sulfiet in het eindproduct niet hoger zijn dat de wettelijk vastgestelde norm en moet het op de ingrediëntenlijst vermeld zijn. Een controle op de aanwezigheid van sulfiet in gehakt bestaat in eerste instantie uit een snelle routinetest waarbij gebruik gemaakt wordt van malachietgroen. Indien deze test positief is, wordt de aanwezigheid bevestigd in het labo.


Aantal missies Aantal operatoren
639 507


  Aantal
monsternemingen
Gunstige
monsternemingen (%)
Aantal
maatregelen
Aroma's 85 100 -
Toegelaten kleurstoffen 99 96,0 2
Verboden kleurstoffen 116 98,3 1
Zoetstoffen 60 100 -
Toegelaten emulgatoren 22 100 -
Verboden emulgatoren 44 100 -
Bewaarmiddelen - Benzoaten en sorbaten
95 100 -
Bewaarmiddelen - Nitraat en nitriet 49 100 -
Bewaarmiddelen - Parabenen 45 100 -
Bewaarmiddelen - Sulfiet in andere levensmiddelen 136 100 -
Bewaarmiddelen - Sulfiet in gehakt 1.067 92,9 31
Totaal 1.768 95,4 34


Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
  Aantal
maatregelen
PV 28
Inbeslagnemingen 4
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een ander bedrijf 1
Andere 1
Totaal 34


Non-conformiteiten
  Aantal
monsternemingen
Non-conforme
parameters
Vleesbereidingen 19 Sulfiet
Vlees 6 Sulfiet
Palmolie 1 Soudan IV
Roomijs 1 Ponceau 4R, cochenille rood A (E124)
Spaanse peper 1 Para red
Spaanse peper 1 Soudan I
Spaanse peper 1 Soudan III
Spaanse peper 1 Soudan IV
Suikerbonen 1 Briljantblauw FCF (E133)
Suikerbonen 1 Tartrazine (E102)
Suikerbonen 1 Zonnegeel FCF/Oranje geel S (E110)
Voedingssupplementen 1 Ponceau 4R, cochenille rood A (E124)
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren