Additieven en aroma's Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
22.06.2020
Additieven zijn stoffen die aan levensmiddelen worden toegevoegd om technische redenen, onder andere om de houdbaarheid te verlengen (bewaarmiddelen en anti-oxidanten) of om de kleur of smaak te wijzigen of te herstellen (kleurstoffen en smaakversterkers) enz... Het FAVV voert analyses uit op bewaarmiddelen (zoals sulfiet, benzoaat,…), zoetstoffen (zoals acesulfaam K, aspartaam, neotaam, sucralose, steviolglycosiden,…), toegelaten en verboden kleurstoffen (soedanrood I, II, III en IV, methylgeel, oranje II, pararood, rhodamine B), toegelaten (fosfaten) en verboden emulgatoren (morfoline) enzovoort. De Europese wetgeving betreffende de additieven bevat een positieve lijst; dit betekent dat enkel de additieven met een specifieke toelating mogen worden gebruikt.
Het FAVV zoekt ook naar de aanwezigheid van aroma's in bepaalde levensmiddelen om na te gaan of het gebruik ervan in overeenstemming is met de voorschriften van de Europese wetgeving. Bepaalde aromatiserende stoffen mogen niet worden toegevoegd aan de levensmiddelen, maar zijn van nature aanwezig in bepaalde ingrediënten, zoals bijvoorbeeld cumarine (vanillearoma) dat van nature aanwezig is in kaneel en pulegon dat van nature aanwezig is in pepermunt. Andere stoffen mogen worden toegevoegd, maar in beperkte hoeveelheden in bepaalde levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld theobromine (chocoladearoma), dat reeds van nature aanwezig is in chocolade.
Het gebruik van sulfiet in gehakt vlees is wettelijk verboden. Vlees dat aan de lucht is blootgesteld oxideert en krijgt geleidelijk een bruinachtige kleur. Sulfiet wordt toegevoegd om de rode kleur van het vlees te bewaren. Hierdoor kan bedorven vlees er vers blijven uitzien en een risico vormen voor de voedselveiligheid. In bereid gehakt vlees mogen wel sulfieten voorkomen in de toegevoegde ingrediënten. In dit geval mag het gehalte aan sulfiet in het eindproduct niet hoger zijn dat de wettelijk vastgestelde norm en moet het op de ingrediëntenlijst vermeld zijn. Een controle op de aanwezigheid van sulfiet in gehakt bestaat in eerste instantie uit een snelle routinetest waarbij gebruik gemaakt wordt van malachietgroen. Indien deze test positief is, wordt de aanwezigheid bevestigd in het labo.
Aantal missies |
Aantal operatoren |
639 |
507 |
|
Aantal
monsternemingen |
Gunstige
monsternemingen (%) |
Aantal
maatregelen |
Aroma's |
85 |
100 |
- |
Toegelaten kleurstoffen |
99 |
96,0 |
2 |
Verboden kleurstoffen |
116 |
98,3 |
1 |
Zoetstoffen |
60 |
100 |
- |
Toegelaten emulgatoren |
22 |
100 |
- |
Verboden emulgatoren |
44 |
100 |
- |
Bewaarmiddelen - Benzoaten en sorbaten
|
95 |
100 |
- |
Bewaarmiddelen - Nitraat en nitriet |
49 |
100 |
- |
Bewaarmiddelen - Parabenen |
45 |
100 |
- |
Bewaarmiddelen - Sulfiet in andere levensmiddelen |
136 |
100 |
- |
Bewaarmiddelen - Sulfiet in gehakt |
1.067 |
92,9 |
31 |
Totaal |
1.768 |
95,4 |
34 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal
maatregelen |
PV |
28 |
Inbeslagnemingen |
4 |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een ander bedrijf |
1 |
Andere |
1 |
Totaal |
34 |
Non-conformiteiten
|
Aantal
monsternemingen |
Non-conforme
parameters |
Vleesbereidingen |
19 |
Sulfiet |
Vlees |
6 |
Sulfiet |
Palmolie |
1 |
Soudan IV |
Roomijs |
1 |
Ponceau 4R, cochenille rood A (E124) |
Spaanse peper |
1 |
Para red |
Spaanse peper |
1 |
Soudan I |
Spaanse peper |
1 |
Soudan III |
Spaanse peper |
1 |
Soudan IV |
Suikerbonen |
1 |
Briljantblauw FCF (E133) |
Suikerbonen |
1 |
Tartrazine (E102) |
Suikerbonen |
1 |
Zonnegeel FCF/Oranje geel S (E110) |
Voedingssupplementen |
1 |
Ponceau 4R, cochenille rood A (E124) |
|