www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2019
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
A tot Z
FR NL



Allergenen Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 10.06.2021

De wetgeving inzake etikettering bepaalt dat het gebruik van 14 stoffen of producten die allergieën of intoleranties veroorzaken (glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, pinda, soja, melk, bepaalde noten, selderij, mosterd, sesamzaad, lupine, schaaldieren en afgeleide producten en sulfiet boven 10 mg/kg of l) in de ingrediënten duidelijk moet vermeld worden op het etiket.

Naast de controles op de etikettering van levensmiddelen voert het FAVV ook analyses uit om allergenen te detecteren die niet vermeld zijn op het etiket.

Naar aanleiding van het advies 04-2018 (PDF) van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV werden in 2019 meer analyses uitgevoerd.


Aantal missies Aantal operatoren
312 299


  Aantal
monsternemingen
Gunstige
monsternemingen (%)
Aantal
maatregelen
Allergenen van pindanoten 147 100 -
Allergenen van melk 118 96,6 3
Allergenen van noten 146 98,6 1
Allergenen van eieren 115 100 -
Gluten 60 100 -
Totaal 440 98,6 4


Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
  Aantal
maatregelen
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator 2
Andere 2
Totaal 4


Non-conformiteiten
  Aantal
monsternemingen
Non-conforme
parameters
Chocopasta 1 Allergenen van amandelnoten
Pure chocolade 1 Allergenen van melk
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren