Allergenen Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
10.06.2021
De wetgeving inzake etikettering bepaalt dat het gebruik van 14 stoffen of producten die allergieën of intoleranties veroorzaken (glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, pinda, soja, melk, bepaalde noten, selderij, mosterd, sesamzaad, lupine, schaaldieren en afgeleide producten en sulfiet boven 10 mg/kg of l) in de ingrediënten duidelijk moet vermeld worden op het etiket.
Naast de controles op de etikettering van levensmiddelen voert het FAVV ook analyses uit om allergenen te detecteren die niet vermeld zijn op het etiket.
Naar aanleiding van het advies 04-2018 (PDF) van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV werden in 2019 meer analyses uitgevoerd.
Aantal missies |
Aantal operatoren |
312 |
299 |
|
Aantal
monsternemingen |
Gunstige
monsternemingen (%) |
Aantal
maatregelen |
Allergenen van pindanoten |
147 |
100 |
- |
Allergenen van melk |
118 |
96,6 |
3 |
Allergenen van noten |
146 |
98,6 |
1 |
Allergenen van eieren |
115 |
100 |
- |
Gluten |
60 |
100 |
- |
Totaal |
440 |
98,6 |
4 |
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
|
Aantal
maatregelen |
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator |
2 |
Andere |
2 |
Totaal |
4 |
Non-conformiteiten
|
Aantal
monsternemingen |
Non-conforme
parameters |
Chocopasta |
1 |
Allergenen van amandelnoten |
Pure chocolade |
1 |
Allergenen van melk |
|